València celebra el 9 d'Octubre amb una programació adaptada a la pandèmia

Guardar

Processó Cívica 9 Octubre 2019 02
Processó Cívica 9 Octubre 2019 02

La ciutat de València celebrarà enguany «un 9 d'Octubre molt diferent», amb un programa adaptat per a prevenir l'expansió de la pandèmia del coronavirus. «Però ho festejarem amb el mateix orgull de ser un Poble que creu fermament en la solidaritat, la cooperació, l'empatia i la responsabilitat». Amb aquestes paraules, l'alcalde Joan Ribó s'ha dirigit la ciutadania per invitar-la a defendre aquests valors, que són qualitats «del valencianisme més necessàries en temps de crisis», durant la festivitat del Dia dels valencians i valencianes.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ho ha explicat en un vídeo editat amb motiu d'esta commemoració, en què ha manifestat que «2020 serà recordat com l'any en què aquesta terrible pandèmia va marcar les nostres vides». «Però també el recordarem com l'any en què, des de la unió, vam fer front a les adversitats», ha afegit en aquest missatge que arribarà a la ciutadania a través de les xarxes socials, i completarà el Ban institucional, en què el primer edil destaca que «l'essència de la celebració es manté intacta tot i que la situació obliga al desenvolupament d'un programa diferent».

«Som un Poble que al llarg de la nostra història hem demostrat fortalesa i resiliència. Capacitat per a recuperar-nos. Braç a braç. I així ho tornarem a fer. Així ho estem fent ja. Intentant que ningú es quede arrere. Per això, unim-nos més que mai», ha subratllat Joan Ribó.

DIA 8: HONORS I DISTINCIONS

Pel que fa als actes, tal com ja s'ha anunciat, «els valencians podran processonar per veure la Senyera al Saló de Cristall, i participar en l'homenatge de l'Ajuntament i de tota la ciutadania a un símbol que ens identifica com a Poble: un poble solidari, un poble responsable i un poble cooperatiu».

Concretament, demà, dijous 8 d'Octubre, a les 10 hores, es procedirà al trasllat de la Senyera des del Museu Històric a l'Hemicicle per a presidir l'acte d'Honors i Distincions, que començarà a les 13 hores, i en el qual es reconeixen el treball exercit per diverses persones i entitats. A l'acte de lliurament dels Honors i Distincions, l'Ajuntament enguany reconeixerà la labor de l'edil d'Hisenda, Ramón Vilar, que va faltar aquest estiu, amb el títol de regidor honorari a títol pòstum, que serà lliurat als seus familiars. Els periodistes Vicente Vergara i María José Grimaldo (a títol pòstum) i el defensor del Major, José Pelegrí, seran nomenats Fills Predilectes; i l'empresari Silvino Navarro (a títol pòstum) i la compositora Ángeles López Artiga, Fills Adoptius de la Ciutat. La Policia Local de València, la Sociedad Deportiva Correcaminos, el Gremi de Forners i Pastissers de València, el Banc d'Aliments i el col·lectiu València en Bici rebran les Medalles d'Or de la Ciutat.

En concloure aquest acte, la Senyera es traslladarà al Saló de Cristall, obert a la ciutadania des de les 16 fins a les 20.30 hores, custodiada i seguint les mesures de seguretat sanitàries oportunes.

ACTES 9 D'OCTUBRE

Divendres, «jornada commemorativa per al Poble Valencià», a les 12 hores es traurà, de nou, la Senyera del Museu Històric i es traslladarà al Saló de Cristall, acompanyada d'una representació de la Corporació i els timbalers, mentre es llancen 21 salves pirotècniques. A causa de la pandèmia i les restriccions a la congregació de persones, enguany no es podrà celebrar la Processó Cívica, de manera que se celebrarà un acte d'homenatge institucional i ciutadà a la Senyera. Així, una vegada la Senyera estiga en el Saló de Cristall, i davant de la Corporació i de les institucions més representatives, ubicades en el mateix Saló de Cristall i en l'Hemicicle, es procedirà als parlaments d'homenatge, que conclouran amb la lectura del poema Cant de la Senyera de Carles Salvador, la interpretació dels himnes oficials i el tret d'una mascletà simbòlica des de la mateixa Casa Consistorial.

I a partir de les 15.00 hores, de nou «tota la ciutadania està convidada, amb les oportunes mesures de seguretat, a entrar a sa casa per homenatjar la Senyera fins a les 20.30 hores, quan tornarà al museu» ha afirmat Joan Ribó.

L'alcalde també ha destacat el tret de diverses mascletades, el mateix dia 9, des dels Pobles de València, «per tal d'estendre la celebració a tota la ciutat i complir amb les mesures de seguretat, sense que hi haja concentracions de persones en un sol punt».

Donada la situació actual, els espectacles pirotècnics estan programats com un acompanyament simbòlic a la celebració particular d'aquest 9 d'Octubre, per la qual cosa des de l'Ajuntament s'ha fet una crida la ciutadania a gaudir dels espectacles des dels seus domicilis (balcons, terrats...) o des d'espais oberts que permeten mantenir la distància física aconsellable en aquest moment, alhora que ha instat a no fer desplaçaments entre els nuclis urbans i aglomeracions per garantir les mesures de seguretat i evitar qualsevol incidència.

Destacats