'València canvia pel clima!' prepara un gran festa, aquest diumenge, a la Plaça de l'Ajuntament

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

La Plaça de l'Ajuntament de València acull aquest diumenge un acte lúdic i divulgatiu contra el canvi climàtic i a favor de la transició energètica. En 'La plaça canvia pel clima' es donen la mà actuacions de música, demostracions de cuina, joguets amb energia solar, ponències i tallers sobre l'ús eficient de l'aigua o reducció de residus urbans fins a completar en total prop de 40 propostes diferents. Aquesta iniciativa està promoguda per la Regidoria d'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València en col·laboració amb les fundacions Las Naves i València Clima i Energia, que ha programat activitats de tota mena a la ciutat durant l'últim mes.

El regidor d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo, ha explicat que és una jornada dedicada «a un públic familiar» i en la qual s'ha tractat de donar espai «a totes aquelles persones que estan fent un esforç en la lluita contra el canvi climàtic i en la promoció d'un nou model energètic més net i sostenible, tant iniciatives que parteixen de la ciutadania com de les empreses, l'administració o la universitat». Per part seua, el director gerent de la fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, ha destacat «estar treballant amb iniciatives com aquesta per a la transformació de València en un model de ciutat referent en la lluita contra el canvi climàtic».

Jaramillo ha puntualitzat que la iniciativa 'València canvia pel clima', que porta en marxa des del passat 15 d'octubre, «no és el final de la lluita contra el canvi climàtic sinó tot el contrari: és l'arrencada d'una gran sinergia entre ciutadans, administració, pimes i sector acadèmic en la cerca de solucions que contribuïsquen a un futur més net i sostenible per a la nostra ciutat i per al planeta». En aquest sentit, el cap de servei de la Regidoria d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Nacho Lacomba, ha recordat que, «som els ciutadans els que hem de portar avant la transició energètica que requereix la situació ambiental actual».

TALLERS, CONFERÈNCIES, MÚSICA I DEGUSTACIONS

Les múltiples propostes que es donen a conéixer en 'La plaça canvia pel clima!' tenen el denominador comú del qual es denomina 'economia circular' o 'economia solidària i sostenible'. En aquesta línia, un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de València presenta en un dels espais els seus avanços per l'habitatge del futur, en aquest cas una barraca climàticament eficient, en la qual s'apliquen les noves tecnologies per a aconseguir l'autosuficiència i neteja energètica. Una altra de les iniciatives, també en la construcció, promou les cobertes verdes i mòduls per a la captació de l'aigua pluvial i el drenatge urbà sostenible.

En el terreny alimentari està prevista la presència d'una paradeta d'orxata ecològica i la presentació de begudes artesanes servides en envasos compostables. D'altra banda, hi haurà una ponència a càrrec de responsables de Mercavalència, que exposaran els avanços en aquest terreny del gran mercat de proveïment de la ciutat. Els assistents també podran gaudir d'una gran "xocolatà", al voltant de les 10.30 del matí, elaborada amb una cuina solar, la mateixa que a partir de les 13 hores oferirà al públic fideuà de fideu fi, arròs amb timó i tapes solars.

En aquest esdeveniment lúdic festiu, es preveu l'actuació del grup musical Contrabando i una sèrie de tallers i jocs per a xiquets, com el que proposa la creació d'avions de joguet a partir de tetra bricks o el titulat 'Reciclar amb els 5 sentits'. 'La plaça canvia pel clima' també inclou exposicions itinerants: la fundació Las Naves presenta Phot On i La Creu Roja, 'Mediterrani, deixa't que et cuide'. Una altra de les activitats programades és una demostració de cotxes i vaixells de joguet moguts amb la llum del sol projectada mitjançant espills cap a les plaques solars que els xicotets vehicles porten incorporades.

D'altra banda, l'acte de diumenge inclou 'Deu reptes pel clima', amb el qual els organitzadors tracten de sensibilitzar els ciutadans sobre la capacitat de revertir entre tots la situació ambiental mitjançant xicotets actes. «Això és molt important perquè, amb aquest tipus d'iniciatives, allò que pretenem és promoure un canvi social i cultural per a la defensa del medi ambient», assegura Carlos Sánchez, director gerent de València Clima i Energia.

Arxivat a:

Destacats