València calcula en 12 milions d'euros la rehabilitació de l'antic edifici d'Hisenda per a ampliar els serveis municipals

Guardar

Ayuntamiento de València
Ayuntamiento de València

Una vegada que l'Ajuntament ja disposa de les conclusions de l'informe amb els treballs de camp i càlculs per al reconeixement de l'edifici situat en Guillen de Castro (antiga seu d'Hisenda) i l'estimació econòmica de reforç estructural necessari per a donar compliment a normativa i ús administratiu a l'edifici, el Consistori està analitzant actualment la viabilitat de l'adquisició de l'immoble per a poder dedicar-lo a l'ampliació i reestructuració de servicis municipals. Tal com ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, l'actual situació de les finances municipals, amb un percentatge de deute molt per davall del límit permés (i que es calcula que se situarà per davall dels 300 milions € durant l'actual exercici), i una reducció progressiva dels interessos pel deute i les despeses financeres (fins al 97% des de l'any 2012), permetria al Consistori ampliar el seu patrimoni immobiliari amb aquest edifici situat al centre urbà.

Tal com ha subratllat l'alcalde, "disposem ja de l'informe amb els treballs de camp i els càlculs econòmics de quant suposaria el reforç estructural necessari per a donar compliment a la normativa i poder dedicar l'immoble a l'ampliació i reestructuració dels servicis municipals". "I econòmicament podem –ha subratllat- gràcies a tot l'esforç de reducció del deute que hem fet anteriorment, i que ens permet iniciar una operació d'aquest tipus".

La Delegació de Gestió de Recursos va contractar setmanes arrere, a través de la Secció d'Arquitectura i Supervisió de Projectes del Servici d'Arquitectura i del Servici d'Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics de l'Ajuntament, l'estudi patològic de l'edifici, situat en el número 4 del carrer de Guillem de Castro, amb la finalitat de determinar l'abast del cost econòmic previ a la intervenció.

L'informe de resultats dels treballs de camp i càlculs per al reconeixement de l'immoble recull una estimació econòmica de reforç estructural de quasi 4 milions d'euros (3.863.057,30 €, IVA inclòs). A més, una vegada executada la intervenció estructural, i seguint els mòduls utilitzats pel Servici d'Arquitectura i Serveis Centrals Tècnics consensuats tècnicament, s'estima l'habilitació d'obres per a una superfície major a 10.000 metres quadrats en 799,44 €/m². Tenint en compte que la superfície de l'edifici és de 10.870 m² aproximadament, l'habilitació es valora en una mica més de 8 milions i mig d'euros (8.689.912,80 €). Per tot això, l'informe estableix un valor total estimat per a l'operació (l'habilitació més el reforç estructural) que arribaria als 12 milions i mig d'euros (12.559.057,30 €).

L'edifici té una estructura de pilars i bigues de formigó in situ amb una fonamentació aïllada amb bigues de lligat en una sola direcció, constituïdes per sabates interiors quadrangulars. La fonamentació de la façana respon a la mateixa configuració amb sabates aïllades i forjats unidireccionals de cairats formigonats in situ amb revoltons de formigó i capa de formigó en massa de repartiment sense malla electrosoldada. El revestiment és de terratzo col·locat sobre llit de morter d'arena. En el seu conjunt, l'edifici analitzat presenta símptomes de deteriorament estructural encara que, segons l'informe tècnic, es considera viable el seu reforç i intervenció.

Tal com ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, "des del Servici d'Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics hem treballat amb tots els antecedents i estudis previs que hi havia sobre l'edifici, i vam estimar convenient realitzar un estudi patològic que determinara quin és l'estat real de l'estructura de l'edifici per poder quantificar quin seria l'abast de la seua rehabilitació, quin seria el cost econòmic i poder així prendre la millor decisió respecte de la seua adquisició". "Una vegada realitzat l'estudi patològic –ha subratllat- s'ha pogut comprovar que l'edifici presenta símptomes de deteriorament estructural que, encara que és viable la rehabilitació de l'edifici, el reforç de l'estructura es quantifica en 3.863.057,30 € i cal tindre-ho en compte a l'hora de prendre decisions".

Per part seua, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha assegurat que es tracta d'una "oportunitat per a l'Ajuntament de València que hem d'aprofitar". "Els servicis públics locals han demostrat no solament ser eficients sinó absolutament necessaris, especialment en aquests moments de pandèmia", ha explicat l'edil, qui ha argumentat que, per això, "lluny de seguir la senda de la reducció del sector públic local, nosaltres volem redignificar-lo: i aquest edifici pot ser un gran espai d'atenció ciutadana, un gran espai de gestió municipal que ens permeta oferir un millor servici públic a tota la ciutat". Sanjuán ha recordat que per a donar viabilitat a aquesta operació en el menor temps possible ja hi ha hagut contactes preliminars amb els responsables estatals, i ha assenyalat que espera "continuar aquest impuls per tal que l'edifici siga prompte una de les seus de l'Ajuntament de València a la qual puga acudir la ciutadania a relacionar-se amb un ajuntament que és seu".

Com és conegut, l'Ajuntament de València va iniciar a principis d'enguany les negociacions amb el Ministeri per a estudiar la compra d'aquest edifici, que porta tancat des de 2016, i que el Ministeri pretenia que fora requalificat per a poder vendre'l a alguna cadena hotelera, un pla que va decaure després que el Pla Especial de Ciutat Vella fixara que l'immoble hauria de continuar acollint instal·lacions públiques.

Destacats