València augmenta fins als 2,4 milions d'euros les ajudes al lloguer en 2022

Durant enguany, un total de 1.301 famílies han sigut beneficiàries d'aquestes ajudes

Guardar

La regidora d'Habitatge i Serveis Socials, Isabel Lozano
La regidora d'Habitatge i Serveis Socials, Isabel Lozano

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Vivenda, incrementarà fins a 2,4 milions d'euros la partida pressupostària dedicada a ajudes al lloguer. Així ho ha explicat aquest dimarts la regidora de Vivenda i Servicis Socials, Isabel Lozano, qui ha realitzat un balanç de les ajudes concedides durant l'anualitat de 2021, i ha informat també sobre les ajudes municipals a la vivenda (subministraments, mobiliari...) de l'àrea de Benestar Social.

Durant l'any en curs, un total de 1.301 persones (és a dir, 1.301 famílies) han sigut beneficiàries de les ajudes al lloguer que gestiona la Regidoria de Vivenda, que ha comptat per a això amb un pressupost assignat de 2,2 milions d'euros. Tal com ha anunciat la regidora Lozano, de cara a l'any que ve s'ha incrementat la partida en 200.000 euros més, amb el que en 2022 es disposarà d'uns recursos de 2,4 milions d'euros per a ajudes al lloguer. La regidora de Vivenda i Servicis Socials ha subratllat que el total de famílies ateses per aquest concepte enguany a la ciutat ha sigut de 3.159, ja que a les 1.301 ateses per l'Ajuntament se sumen les 1.858 ateses des de la Conselleria.

Aquest augment reflecteix la preocupació del govern municipal per poder donar resposta a totes les persones sol·licitants que necessiten aquestes ajudes. Cal tindre en compte que, de les 2.415 sol·licituds presentades enguany, 230 han resultat excloses per esgotament de crèdit (altres 884 van ser rebutjades per no reunir els requisits pertinents). De fet, des de 2016, en què la dotació va ser d'1,2 milions d'euros, el pressupost dedicat a aquesta iniciativa s'ha anat incrementant de manera constant, fins als 2,4 milions que es destinaran l'any pròxim. Amb aquest muntant se sufraga el 40% del lloguer setmanal de les famílies beneficiàries.

També s'ha incrementat des de 2016 la renda màxima contemplada com a susceptible de rebre ajudes, des dels 450 euros mensuals als 600 euros al mes que es contemplen actualment, "per anar adaptant la convocatòria a la realitat del mercat del lloguer de vivendes", ha subratllat la regidora. No obstant això, les xifres del balanç que ha oferit Lozano reflecteixen que la concentració més gran de sol·licitud d'ajudes es dona en el tram de 300 a 500 euros de lloguer mensual.

Quant a la distribució per districte de les persones beneficiàries, el major percentatge (13,76%) es dona en el districte de Rascanya, seguit pels districtes de Quatre Carrerres, Jesús i L'Olivereta. Finalment, atesa la tipologia de les unitats de convivència que han resultat concessionàries, la majoria s'ha atorgat a joves de 18 a 34 anys d'edat, seguits per famílies en les quals hi ha persones dependents o amb diversitat funcional, famílies nombroses, famílies amb persones majors de 65 anys, i famílies monoparentals.

Ajudes a la vivenda des dels Servicis Socials municipals

De manera complementària, la Regidoria de Servicis Socials disposa també d'una sèrie d'ajudes per a aspectes relacionats amb la vivenda, especialment dirigides a evitar les situacions de desnonaments, però també per a dignificar i donar suport a les condicions de vida dels veïns i veïnes amb menys recursos.

Durant aquest any s'han atorgat ajudes per import total de 2.083.764,65 euros, que s'han destinat a conceptes com a pagament de subministraments (aigua i llum), despeses de comunitat, lloguer, allotjament alternatiu, o desinfecció de la llar, entre altres. Isabel Lozano ha subratllat especialment les ajudes per al pagament de deutes de lloguer que han aconseguit parar diverses situacions de desnonament. S'han donat 931 ajudes per a sufragar deutes de lloguer, i s'ha aconseguit detenir 35 processos de desnonament, ha assenyalat Lozano. A més, la regidora ha destacat la importància de les ajudes per al pagament dels rebuts d'aigua i electricitat, especialment enguany que s'ha vist sacsejat per les pujades continuades del preu de la llum. Així mateix, Lozano ha explicat que en els últims anys s'han incorporat conceptes que abans no existien, com ara les ajudes per a equipament i mobiliari o desinfecció, entre altres.

La delegada de Vivenda i de Servicis Socials ha destacat l'increment exponencial del nombre d'ajudes socials, que s'ha incrementat en un 44,5% des de 2014 (en passar de 2.689 eixe any a les 4.842 ajudes atorgades en 2021 per aquests conceptes). Això s'ha reflectit en un increment pressupostari d'un 65,8%: dels 712.000 euros emprats en aquestes ajudes en 2014 s'ha passat als 2.038.764 euros en 2021.

Isabel Lozano ha conclòs la seua intervenció davant els mitjans de comunicació recordant que es tracta d'"ajudes fonamentals per a les famílies en situació de més vulnerabilitat: per a evitar desnonaments i per a impedir que les famílies queden en situació de carrer o sense llar". "És un esforç –ha afirmat- que anem reforçant i dotant cada vegada més any a any per a donar resposta a una necessitat i a un dret fonamental, com és el dret a la vivenda".

Destacats