València augmenta el reciclatge orgànic un 265%

L'increment general dels residus recollits en contenidors selectius és del 36%

Guardar

WhatsApp Image 2020-02-12 at 12
WhatsApp Image 2020-02-12 at 12

Els veïns i veïnes del Cap i Casal cada vegada reciclen més. Entre 2015 i 2019, la recollida de residus per a reciclatge ha augmentat un 36,11%; l'orgànica, des de 2016, un 265%. "Si fem campanyes de conscienciació, és perquè volem resultats... I els veiem", ha assenyalat Sergi Campillo. El Vicealcalde Segon i Regidor de Gestió Sostenible de Residus Urbans ha presentat el balanç dels quatre passats anys quant a reciclatge. Unes xifres que, encara amb "objectius" a aconseguir, mostren "una tendència molt positiva", assegura.

Segons les dades oferides per l'Ajuntament, és a partir de 2017 quan la quantitat de residus de recollida selectiva es "dispara"; de 2016 a 2017, la recollida del contenidor groc va augmentar un 5%. Amb els altres, no obstant això, és més notori: el contenidor de paper-cartó va augmentar un 56% des de 2015, el vidre, un 8,4%... Però són els nous contenidors marrons, que València "ha iniciat des de zero", els que més increment presenten. Des de les primeres proves pilot, en 2016, s'ha passat de 273 kg de recollida a 12 tones en 2019.

Es tracta d'uns augments que, a més, tal com destaca Campillo, coincideixen en el temps amb les campanyes de conscienciació. Programes com les carpes sobre el contenidor orgànic, el repartiment de cartes sobre els contenidors selectius, o l'important increment de contenidors; segons el Regidor, hi ha una "clara tendència" a reciclar més segons la proximitat dels contenidors per a fer-ho. "Cal continuar amb polítiques d'incentivació", assenyala.

Alhora que augmenta la recollida selectiva, no obstant això, també ha augmentat, encara que en menor mesura -un 1,55% en l'últim any-, el descartat al contenidor gris. Malgrat això, des del Consistori recullen una dada positiva; si es comparen els totals del fem general amb la destinada al reciclatge, en 2019 ha descendit un 5,91%.

Noves fórmules

Tot això, assenyala Campillo, és "gràcies els esforços del govern, increment d'equips i campanyes de conscienciació". Els equips de recollida total, és a dir, els camions de fem, han passat de 109 en 2015 a 146 en 2019, un augment de més del 33%. El pressupost ha augmentat un 21,1%, de 26,28 a 31,83 milions d'euros. Quant a nombre de contenidors de recollida selectiva, s'ha passat de 5.728 en tota la ciutat en 2015 a 7.751.

"No podem demanar a la gent que recicle i tindre pocs contenidors al carrer", ha asseverat el Regidor. Al costat d'aquest increment de contenidors s'està apostant, també, per la seua reordenació en "illes"; grups de contenidors, de mínim tres tipus, a distàncies entre elles d'uns 150 metres, per a facilitar el reciclatge i accés a totes les persones. Es tracta d'un procés, assenyala, que es realitza després d'"estudis" per la facilitat que ocasione queixes: "Ningú vol una illa sota la seua casa, o entorpeix eixides de garatges... La idiosincràsia del carrer és molt àmplia", ha assenyalat Campillo.

A preguntes dels periodistes, el regidor ha assenyalat que s'estan estudiant "fórmules" d'incentivació del reciclatge, i fins i tot identificació de l'usuari, dins "de la legislació i context" d'Espanya: la norma ve marcada des de Madrid. Un exemple d'això, com ha comentat, és el sistema de retorn per envasos que hi ha implantat en altres països i que va passar totes les fases dels pressupostos participatius.

Arxivat a:

Destacats