València aprova la modificació del reglament orgànic del Ple

Guardar

Votació al ple de l'Ajuntament de València
Votació al ple de l'Ajuntament de València

El Ple de l'Ajuntament de València ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot en contra de l'oposició la modificació del reglament del plenari municipal. L'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha defensat la modificació del reglament, ha explicat que "la proposta és prou més ampla que la de la resta de les grans ciutats de l'Estat, garanteix, sobradament, els drets d'informació i transparència i millorarà sens dubte el funcionament normal dels servicis".
Ribó ha repassat el reglament dels hemicicles municipals de Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, Saragossa, Alacant i Castelló de la Plana i ha afegit que "amb l'excepció de València, les sis ciutats més grans de l'Estat fixen un límit a les iniciatives de control".

L'alcalde ha assegurat que el nombre de preguntes elevades al Ple per l'oposició està "assolint nivells elevats" i obliga a dedicar un gran nombre de funcionaris a la seua tramitació. Així, ha afirmat que en juny de 2021 es van elevar 329 preguntes al Ple mentre que en octubre del mateix any van ser 405.

Igualment, l'alcalde ha repassat la jurisprudència dels tribunals i les recomanacions del Síndic de Greuges i ha afirmat que "tant els reglaments com les ordenances són elements vius i que cal adaptar a mesura que s'incorporen nous fets i realitats i, en eixe sentit, la revisió periòdica dels textos que regulen la vida política i administrativa de les institucions és un fet que cal escometre amb normalitat". En el mateix sentit, considera que "s'ha produït la necessitat d'interpretar així com d'aclarir diverses situacions referents a indemnitzacions i aspectes relacionats amb la seguretat social dels membres de la Corporació".

L'alcalde s'ha preguntat en veu alta si "de veritat algú creu que estem restringint els drets de l'oposició" perquè, "si ací estem restringint, què és el que fan en la resta d'Espanya".

Per la seua banda, els grups municipals de l'oposició, que han votat en contra de la iniciativa, han mostrat el seu rebuig a la proposta de l'equip de govern.

Així, la regidora María José Ferrer San Segundo, del Partit Popular, considera que l'equip de govern "parla de participació i transparència però actua en sentit contrari". Ferrer creu que "l'argument de l'alcalde que també es fa en altres ciutats és una completa falsedat" i valora que "en els governs democràtics es parla amb l'oposició". Ferrer conclou que el govern municipal té "mala fe" en la reforma del reglament del plenari.

Per la seua banda, Rafael Pardo, del grup municipal Ciutadans, ha sol·licitat a l'alcalde que "recapacite sobre el dret de fiscalització que tenen els regidors de l'oposició" i que "tot i admetre que poguera establir-se cert límit, no s'arribe a restringir de manera tan desproporcionada". Pardo també recorda que "sobre aquesta qüestió encara no s'han pronunciat el Tribunal Suprem o el Tribunal Constitucional" i, per tant, "no hi ha jurisprudència sobre la limitació del dret a la participació dels grups de l'oposició".

Vicente Montañez, del grup Vox, creu que "encara que el govern parle de transparència li produeix erupcions" ja que practica accions "més pròpies del senyor Maduro". El regidor de Vox creu que "el govern de Ribó ja ens té acostumats a la seua incapacitat per al diàleg i el seu sectarisme ideològic". Per a Montañez, "limitar la capacitat de l'oposició a l'hora de preguntar és l'estoc de mort a la llibertat".

Amb la proposta aprovada, cada regidor o regidora podrà formular cinc preguntes per Ple, tres mocions per grup municipal i una en el cas dels regidors no adscrits, dos precs per grup i només un en el cas dels regidors no adscrits i una interpel·lació o petició de compareixença per grup polític.

Modificació de crèdits

La Corporació també ha aprovat hui, amb els vots a favor de l'equip de govern, el vot en contra de PP i Vox i l'abstenció de Ciutadans, una modificació de crèdits del pressupost de 2022 per la incorporació dels romanents del pressupost de 2021 per un import total de 69.590.067,22 euros. 23.760.222 euros del superàvit es destinaran a l'amortització avançada de préstecs. També es reservaran 1.392.285 euros a habilitar els recursos necessaris per a l'acollida dels refugiats ucraïnesos acollits a la ciutat a conseqüència de la guerra. La partida inclourà allotjament, manutenció, atenció psicosocial i assistència jurídica dels refugiats nouvinguts.

El romanent incorporat també permetrà injectar 11 milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) per pal·liar tant l'alça del preu del carburant com la caiguda del nombre de viatgers arran de la pandèmia.

Igualment, es destinaran 22,8 milions d'euros a l'expropiació de terrenys per a l'increment de les dotacions públiques, entre les quals la urbanització del final de l'avinguda de Blasco Ibáñez, l'ampliació del parc de la Rambleta i l'adequació d'una zona verda al carrer de Ramon Perelló.

Per últim, es reserva una partida de cinc milions d'euros per a l'adquisició del Palau de Montortal, que es destinaria a l'ampliació de l'Arxiu Històric Municipal, així com d'altres possibles adquisicions, com per exemple l'antiga Delegació d'Hisenda del carrer de Guillem de Castro.
El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que "el pressupost és una qüestió de prioritats ja que aquest ajuntament podria haver dedicat 170 milions d'euros a la Copa Amèrica de vela, però hi ha coses més rendibles i més urgents en aquesta ciutat". Així, Sanjuán ha subratllat que "València ha optat per no repetir projectes que ja havien fracassat en aquesta ciutat". El regidor d'Hisenda s'ha mostrat satisfet i ha assegurat que "el Tribunal de Comptes ha fet un informe on destaca que València és l'ajuntament que més pressupost executa i dobla la inversió d'ajuntaments com Madrid". El regidor s'ha preguntat "en què beneficia una família de renda alta la rebaixa del 20% de l'IVA i si no serà millor recaptar impostos per ajudar a qui més ho necessita".

Per part del Partit Popular, María José Català, afirma que el govern municipal "s'ha deixat per executar el 68% de les inversions de 2021 i té una incapacitat manifesta per executar el pressupost". Català creu que "aquesta ciutat va la deriva, incapaç d'atraure un esdeveniment com la Copa Amèrica" i s'ha preguntat "per què el que és bo per a Barcelona no és bo per a València".

Fernando Giner, del grup municipal de Ciutadans, recorda que "la modificació de crèdits aprovada no té el suport de l'interventor". Per al regidor, "a aquest ajuntament se li acumulen les xifres d'inversions i és incapaç d'executar-les" i s'ha preguntat en veu alta "com serà capaç d'executar enguany 273 milions d'euros d'inversió". Giner ha demanat també "per què no s'escomet una baixada d'impostos ja que els diners estarien millor en la butxaca dels ciutadans".

Per últim, Vicente Montañez, del grup Vox, opina que "l'equip de govern no té un problema de no saber fer pressupostos sinó de tindre una imatge que no té res a veure amb la realitat i no executa pràcticament res". Per al regidor, "només practiquen ideologia, adoctrinament, paradetes i política d'amiguets".

Arxivat a:

Destacats