València aposta per transfomar la ciutat en un entorn saludable

L'alcalde i el regidor d'Ecologia Urbana han presentat el Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050 que preten conseguir aquest objectiu

Guardar

Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050
Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050

Aquest matí el Parc Central de València ha acollit la presentació del Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050. Més verd, naturalització i biodiversitat, connectivitat, serveis ambientals i socials, resiliència i participació són els sis objectius fonamentals que proposa aquest Pla. Segons han explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, i el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, l'objectiu del projecte és convertir a València en una ciutat saludable.

L'elecció del Parc Central com a lloc per a realitzar la presentació té un significat. Tal com ha explicat Ribó, es tracta d'un dels últims projectes que introdueix el parc a la ciutat, un dels punts que estableix el Pla. «No es tracta únicament de fer parcs, sinó d'entendre la ciutat com un espai que ha de ser saludable», ha afegit l'alcalde. Per això, el Pla d’Infraestructura Verda es compon de sis elements fonamentals que, segons han explicat els polítics, es podran ampliar en el procés d'elaboració.

 Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050

El Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050 té previst el seu inici a partir del pròxim any. Es tracta, tal com ha apuntat Ribó, d'un avanç respecte al projecte verd que es va elaborar en 1994 i que, malgrat rebre finançament, mai va arribar a posar-se en marxa. «El que presentem hui és que farem un pla i quan l'acabem sabrem quin pressupost invertirem», ha afegit l'alcalde. Segons ha explicat Campillo, el projecte es realitzarà amb la participació ciutadana, la qual va qualificar d'important la responsabilitat amb el medi ambient en els pressupostos participatius que va realitzar l'Ajuntament.

El primer punt que estableix el Pla és de crear una ciutat més verda. «L'objectiu és omplir els buits de la ciutat amb verd», ha explicat l'edil. Per això, es pretén crear nous parcs, però també remodelar antics jardins i espais naturals. A més, segons ha afegit el regidor, una de les pautes que el projecte vol seguir és la d'ajudar i informar la ciutadania per a introduir plaques solars, horts i, fins i tot, jardins a les seues terrasses privades. «A València tenim molts espais superiors que estan desaprofitats», ha agregat.

 Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050

Tal com esmenta el Pla en el seu títol, la biodiversitat forma part de la ciutat de València. D'aquesta manera, alguns dels treballs que es realitzaran són l'increment d'arbres i arbustos, la creació d'hàbitats, el foment de la riquesa de la biodiversitat i l'impuls de la pràctica de l'ecologia a la ciutat. A més es potenciaran els serveis ecosistèmics, uns recursos que ofereixen els espais naturals i que beneficien als éssers humans. «Un parc també proporciona oxigen, qualitat urbana, plaer, ajuda a baixar la temperatura de la ciutat», ha destacat Campillo.

A partir de tots aquests projectes de creació d'espais verds i naturals, el tercer objectiu que marca el Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050 és el d'establir una xarxa que els connecte tant per a l'accés de les persones com dels animals. «Hem de connectar amb l'Horta de València, amb el riu Túria i, en general, amb el litoral», ha declarat Ribó. D'aquests últims, una de les pautes que han explicat els polítics per a l'objectiu 4 és el de crear espais de socialització d'animals, a més de llocs saludables i d'oci o descans per a la ciutadania.

Pla d’Infraestructura Verda i Biodiversitat de València 2020-2050

«La situació climàtica en la qual ens trobem és alarmant i hem de fer-li front», ha manifestat l'alcalde. Per això, el cinqué objectiu del Pla es basa en la resiliència d'aquest canvi de cara al futur a partir de mecanismes com el foment de la biodiversitat, l'augment de zones verdes, la introducció d'horts urbans sostenibles i la reducció de consums hídrics i materials. Més enllà d'això, Ribó ha explicat que també es pretén realitzar mesures com la reducció de la contaminació del trànsit a partir de la creació de més carrils bici o de la substitució d'asfalt —un dels factors perjudicials per al medi ambient— per arbres en alguns carrers de València. D'aquesta manera, l'Ajuntament de València aposta per la transformació de la ciutat en un entorn més saludable per al medi ambient i les persones.

Destacats