València ampliarà els pressupostos amb perspectiva de gènere a tots els servicis municipals

Guardar

Votació al ple de l'Ajuntament de València
Votació al ple de l'Ajuntament de València

La Junta de Govern Local aprovarà demà l'aplicació de l'enfocament de gènere en els pressupostos dels 78 servicis gestors de l'Ajuntament. Amb la mesura es pretén vetlar perquè els diners municipals que s'invertisquen des d'aquests departaments no amplien la bretxa de desigualtat entre els gèneres. D'aquesta manera, s'inclourà l'impacte de gènere en les partides per aconseguir "la igualtat real i complir els compromisos del govern municipal en aquesta matèria d'una manera efectiva", segons ha detallat la regidora d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud.

Beamud ha destacat que aquesta iniciativa "mostra que la voluntat política de l'equip de govern de Joan Ribó és inequívoca en relació amb la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les àrees de gestió, i el pressupost municipal és l'eina fonamental per fer efectives les prioritats polítiques i incidir en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i altres col·lectius".

De fet, ha subratllat l'edil, "la progressió en aquesta qüestió ha sigut constant, ja que, iniciat el procés amb la corresponent formació del personal municipal en els exercicis 2017 i 2018, es va elaborar un primer informe del pressupost municipal amb enfocament de gènere de l'any 2019 analitzant set servicis municipals com a experiència pilot".

En els anys següents, continuant amb la formació específica, es van unir a l'experiència: un total d'11 servicis l'any 2020; un total de 20, l'any 2021, i un total de 22, l'any 2022. "Ara ha arribat el moment de fer un salt qualitatiu important i estendre'l als 78 servicis gestors que conformen l'Ajuntament de València", ha assenyalat Lucía Beamud.

A més, la regidora d'Igualtat ha manifestat que "aquells països que presenten major índex d'igualtat són els que major índex de competitivitat tenen, com reflecteixen els informes del Fòrum Econòmic Mundial". Lucía Beamud, a més, ha recordat que l'Ajuntament "va començar l'any 2017 a treballar aquesta qüestió, i es van organitzar cursos de formació en bones pràctiques, per a funcionaris, en les polítiques públiques i pressupostos amb perspectiva de gènere, en col·laboració amb la Universitat de València".

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha indicat que "hem aprovat pressupostos històrics, els primers que superen els mil milions d'euros, els primers que incorporen més inversions que deute i ara volem que ens ajuden a continuar acabant amb una bretxa històrica". Sanjuán ha manifestat que "es diu que les polítiques que no apareixen en el pressupost no existeixen, perquè per tal que deixe d'existir discriminació entre homes i dones, la perspectiva de gènere ha d'existir en el pressupost".

El titular d'Hisenda ha remarcat que "estem impulsant un canvi en l'administració que vol transformar, però també ser exemple per a tot allò que passe fora de l'administració; la igualtat és una lluita col·lectiva a la qual l'Ajuntament aporta cada any més".

Destacats