València adjudica per quasi un milió d'euros la plantació en la tardor de 1.300 nous arbres per a la ciutat

L'alcalde de València, Joan Ribó, destaca que es tracta "d'una de les apostes més importants d'aquest mandat" de millora de la infraestructura verda

Guardar

Plantació en Vall de la Ballestera
Plantació en Vall de la Ballestera

L'Ajuntament de València ha adjudicat el projecte 'Una València més Verda II' amb una inversió de vora un milió d'euros, la qual permetrà la plantació de 1.294 arbres i palmeres a 13 districtes de la ciutat, una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius DecidimVLC. Aquests exemplars se sumaran als 3.143 plantats a l'edició anterior d'aquest programa municipal.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que el projecte 'Una València Més Verda II' és "una de les actuacions més importants d'aquest mandat pel que fa a millora de la infraestructura verda de la ciutat. Es tracta d'una gran inversió que, després de la seua adjudicació, se situa en quasi un milió d'euros". "També és molt rellevant pel fet que suposa la segona plantació massiva que es realitza en aquesta segona etapa al capdavant del govern municipal, per tant, estem complint amb el compromís que adquirirem amb la ciutadania d'augmentar l'arbrat de València", ha afegit el màxim responsable de la ciutat.

Com explica Ribó, la plantació d'arbres "és una de les accions més crucials per combatre els efectes del canvi climàtic i com podem comprovar aquests dies, es fa imprescindible comptar amb uns carrers amb moltes zones d'ombra per tal de refugiar-se de les cada vegada més freqüents onades de calor". "A més, València és finalista per a ser Capital Verda Europea, i volem demostrar-li a Europa per què som referent mediterrani en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic amb accions com la plantació massiva d'arbres, la reducció de la contaminació, la recuperació d'espais públics de qualitat o l'objectiu de ser climàticament neutres en 2030", ha assegurat l'alcalde de la ciutat.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha detallat que la plantació dels 1.300 arbres, habitualment, de fulla caduca, "es realitzarà cap a la tardor i l'hivern, quan baixen les temperatures per tal d'afavorir les millors condicions climàtiques, a més a més, reforçarem aquesta actuació amb la plantació de més exemplars des del Servici de Jardineria Sostenible de l'Ajuntament de València". Aquesta política d'incrementar el verd a tots els barris i renaturalitzar la ciutat «és una aposta municipal valorada per la Unió Europea amb la designació de València com a finalista per a Capital Verda Europea 2024», considera el vicealcalde.

La reposició d'arbratge del programa Una València Més Verda II es va dividir en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica que els Jardins del Túria fan de la ciutat: nord i sud. En el lot nord s'inclouen els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del Nord. A la zona sud pertanyen els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres i Pobles del Sud.

El lot de la València Nord s'ha adjudicat a l'empresa Centre Verd, per un pressupost, IVA inclòs, de 506.227,11 euros; i el de la València Sud, a Grupo Bertolín, per 435.373,61 euros. El període d'execució de totes dues intervencions és de cinc mesos, ampliable fins a set. En total, la inversió d'Una València Més Verda II suma una inversió de 941.600 euros, destinats a arbratge, com també a millora dels sistemes de reg en 218 llocs, els quals també se sumen a les 924 intervencions d'aquests sistemes hídrics de l'anterior convocatòria 'Una València Més Verda I'.

Adaptació i mitigació al canvi climàtic

La plantació de 1.294 arbres i palmeres a 13 districtes de València també implica una millora en l'adaptació de la ciutat als efectes de l'escalfament global, com també la seua mitigació. De fet, es calcula que la nova vegetació podrà absorbir més de 37.000 quilos de CO₂ l'any, a més a més del segrest de carboni d'Una València Més Verda I de 78.575 kg CO₂ l'any.

L'arbratge viari ofereix importants servicis ambientals els quals, amb freqüència, passen desapercebuts. El seu efecte regulador de la temperatura i la seua provisió d'ombra en els dies calorosos té particular importància, especialment en el cas d'una gran ciutat mediterrània com València També tenen un paper clau a l'hora de retenir contaminació, purificar l'aire i mitigar les emissions de CO₂. Finalment, la seua presència ofereix refugi a la fauna urbana i aporta naturalitat i bellesa a l'espai públic en el qual desenvolupem una part rellevant de la nostra activitat quotidiana.

València, finalista en el títol de Capital Verda Europea 2024

Les iniciatives 'Una València Més Verda', sorgides de pressupostos participatiu DecidimVLC de l'Ajuntament de València, formen part de l'estratègia de renaturalització i millora de la infraestructura verda de la ciutat, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024. Aquest premi, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconéixer els projectes i el compromís per l'ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l'Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Aquesta competició de València per a esdevenir Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Destacats