València adjudica el primer pla de millora integral del Jardí del Túria

L'Ajuntament ha adjudicat la redacció del primer pla de millora integral del Jardí del Túria amb un pressupost de 72.500 euros

Guardar

Una de les zones del Jardí del Túria
Una de les zones del Jardí del Túria

L'Ajuntament ha adjudicat la redacció del primer pla de millora integral del Jardí del Túria amb un pressupost de 72.500 euros i un termini d'execució de huit mesos des de la formalització del contracte. L'objectiu de la iniciativa és disposar d'una diagnosi global d'aquest espai verd emblemàtic de la ciutat ―amb més de 123 hectàrees, quasi deu quilòmetres i usos molt diversos― a fi de promoure una planificació de futur amb l'horitzó del 2030. D'aquesta manera, es tindran en compte tant les necessitats de la ciutadania com els nous desafiaments en gestió sostenible i renaturalització de la ciutat, Capital Verda Europea 2024.

L'Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins i Biodiversitat Urbana ha aprovat l'adjudicació del pla de millora integral del Jardí del Túria a CERCLE Territorio, Paisaje y Arquitectura, després que quedara deserta la primera convocatòria, amb una baixa econòmica del 27,5% al preu de licitació. Es tracta d'una de les línies d'actuació emmarcades en la celebració del 35 aniversari d'aquest espai verd, antic llit del riu Túria. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que per a facilitar aquest nou encàrrec es va modificar el plec amb menys requisits i es va modificar el plec anterior que va ser objecte de recurs per part del Col·legi d'Arquitectes.

Campillo considera que el moment d'adjudicar aquest primer pla de millora integral del Jardí del Túria és "molt adequat per desenvolupar un pla executiu, ecosistèmic i socioambiental a fi d'avaluar la situació actual de manera global per tal de fer una planificació a llarg termini, 35 anys després de la inauguració del primer tram, atenent tant les demandes de la ciutadania i els diversos usos, com els nous reptes en gestió sostenible i renaturalització de la ciutat de València".

Des de la Regidoria d'Ecologia Urbana "considerem que és necessari avaluar integralment el Jardí del Túria, creat en fases diverses i amb evolucions diferents en cadascun dels trams, per tal d'harmonitzar el seu extraordinari conjunt", ha argumentat Sergi Campillo, en assegurar que "el Jardí del Túria és un espai verd de grans dimensions i influència en la ciutat, ja que té 123,48 hectàrees i fa quasi deu quilòmetres".

D'aquesta manera, en paraules del vicealcalde, "assumim la responsabilitat en solucionar els problemes i identificar les oportunitats per potenciar-lo i conservar-lo, ja que és un llegat d'incalculable valor, utilitzat per milions de persones cada any, columna vertebral verda i identitat de la nostra ciutat".

Impuls a les solucions basades en la natura

"El primer pla de millora integral del Jardí del Túria permetrà conservar, millorar i potenciar la infraestructura verda més important de la ciutat, així com la seua usabilitat, el seu patrimoni natural i cultural i la seua biodiversitat. Per aquest motiu, l'Ajuntament de València ha adjudicat la redacció d'un document de tipus estratègic, el qual contemplarà diversos aspectes, entre ells, el diagnòstic d'estat actual del jardí així com dels servicis ecosistèmics i socioambientals de la infraestructura i de la biodiversitat urbana; planificació futura; propostes d'actuació i la seua contribució a la qualitat de vida de la ciutadania i a la millora de la ciutat a curt, mitjà i llarg termini, prestant especial atenció a la incorporació de solucions basades en la natura", ha explicat Campillo.

Un pla alineat amb el Pla Verd i de la Biodiversitat

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha indicat igualment que el pla director haurà de ser coherent i estar en línia amb les directrius del Pla Verd i de la Biodiversitat, document de referència per a l'ordenació i gestió de la ciutat de València. Alhora, ha d'alinear-se amb els objectius de naturalització i restitució dels servicis ambientals i de la biodiversitat, els quals s'han revelat prioritaris per a incrementar la resiliència ciutadana enfront d'episodis de canvi com la recent pandèmia provocada per la covid-19 i que està en línia amb les polítiques i estratègies proactives previstes per la Comissió Europea (Rescuing Biodiversity to safeguard life on Earth) i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Esta diagnosi integral del Jardí del Túria ha d'encaixar-se en la visió estratègica de València com a ciutat neta, saludable, verda, natural, solidària i integradora. A més a més, feta a la mesura de les persones, atenent la conservació i millora dels seus actius ecosistèmics i socioambientals, la seua idiosincràsia i les seues característiques clau. Les prioritats del pla de millora i condicionament del Jardí del Túria han de ser concordes a la missió, visió i valors que formen part de l'Estratègia Urbana València 2030.

València, Capital Verda Europea 2024

La millora de la infraestructura verda de València és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la missió climàtica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic i l'alimentació saludable. Aquest guardó està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconéixer els projectes i el compromís per l'ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l'Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els ODS de les Nacions Unides. El reconeixement europeu a les polítiques verdes se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Arxivat a:

Destacats