València adjudica la instal·lació de 2.000 sensors en places d'aparcament per a descàrrega i mobilitat reduïda

La ciutadania pot comprovar en temps real si les places estan lliures o ocupades a través de l'aplicació mòbil AppValència i el Geoportal municipal

Guardar

Instal·lació de sensors en plaques d'aparcament de València
Instal·lació de sensors en plaques d'aparcament de València

L'Ajuntament de València ha adjudicat la instal·lació de 2.000 sensors per a places d'aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) i vehicles de càrrega i descàrrega. Esta actuació compta amb finançament dels fons europeus Next Generation i, segons ha assenyalat el mateix consistori, té com a objectiu principal desplegar un conjunt de projectes que acceleren les metes marcades per a València en el seu Pla Estratègic de Ciutat Intel·ligent. Amb la instal·lació dels sensors es busca millorar el medi ambient i la circulació de vehicles, a través d'una gestió òptima de l'espai públic i, en concret, el referit a l'ús de les places disponibles per a estacionament dels col·lectius esmentats.

La Mesa de Contractació ha proposat a la Junta de Govern adjudicar el contracte a l'empresa Pavapark Mobilitat S.L., en ser la que va presentar la millor oferta enfront de les altres cinc mercantils aspirants que van aconseguir la fase final de la licitació. El contracte té una duració de 24 setmanes i el pressupost màxim és de 982.242,33 euros. La instal·lació del sistema de sensors és finançada amb fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El Servici de Ciutat Intel·ligent de l'Ajuntament de València, en col·laboració amb l'entitat pública Red.es, s'encarrega del desenvolupament del projecte perquè la ciutadania dispose en temps real de l'estat de les places sensoritzades, si estan lliures o ocupades, a través de l'aplicació mòbil AppValència i el Sistema d'Informació Geogràfica Municipal (Geoportal). Això disminuirà el trànsit addicional que suposa la cerca de places lliures i reduirà, en conseqüència, el soroll. A més, de cara als servicis municipals, es disposarà d'una ferramenta d'anàlisi per a identificar millores en la mobilitat global i poder supervisar, de manera més eficient, el compliment de la normativa sobre l'ús adequat de l'espai públic.

Tercera fase del projecte

A la fi de l'any passat, l'Ajuntament de València comptava amb 1.098 sensors d'estacionament distribuïts per tota la ciutat: 689 places PMR, 317 de càrrega i descàrrega, i 92 en parades de taxi. Cal destacar que existix una altra iniciativa en el marc del projecte EDUSI del barri del Cabanyal, per a sensoritzar altres 250 places addicionals de tipus PMR i càrrega i descàrrega. Gràcies al contracte adjudicat este divendres per la Junta de Govern Local, s'ampliarà el sistema en, almenys, unes 2.000 places més d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda i vehicles de càrrega i descàrrega. Una vegada desplegada esta tercera fase, la ciutat de València comptarà amb prop de 3.500 places d'aparcament sensoritzades.

Els sensors són de tipus magnètic i poden estar enterrats sota superfície tant en el centre de la plaça de pàrquing, com en la vorera. Disposen d'un sistema de calibratge automàtic basat en les rotacions exercides pels vehicles, que permet mantindre la fiabilitat de detecció al llarg del temps, adaptant-se ràpidament i sense intervenció humana als canvis de l'entorn. Els sensors, a través de targetes SIM, envien la informació a la plataforma VLCi de València, perquè la trasllade a la ciutadania en els canals de difusió pública.

Gràcies a un sistema de colors, els servicis municipals podran conéixer en tot moment si la plaça sensoritzada està lliure (color verd), ocupada (blau), ocupada de manera incorrecta (roig) o avariada (blanc parpellejant). La nova plataforma de gestió serà capaç de generar alarmes davant el temps excessiu d'estacionament en zones PMR i carrega/descàrrega.

Destacats