València adjudica demà les obres per a la rehabilitació i posada en valor de la muralla islàmica

Glòria Tello: “Posem en valor un dels elements patrimonials més reclamats durant dècades per la ciutadania”

Guardar

1217 Muralla islàmica
1217 Muralla islàmica

La Junta de Govern Local aprovarà demà l'adjudicació del contracte d'execució de les obres d'excavació, restauració i valorada de la muralla islàmica de la ciutat, per un termini de 15 mesos i per import de 2.701.607,41 euros. El projecte inclou un edifici de nova planta que s'emprarà com a centre d'interpretació, amb elements audiovisuals i interactius. "Estem a punt de començar un projecte molt important per a València, que ens permetrà la recuperació definitiva del tram de la muralla islàmica i del torreó de la plaça de l'Àngel, una muralla del segle XI", ha declarat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, qui ha recordat que "es tracta d'una intervenció que està pendent des de 2006".

Els treballs, inclosos en el Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva en municipis de la Comunitat Valenciana, s'adjudicaran a les mercantils en compromís d'UTE (unió temporal d'empreses) CYR PROYECTOS Y OBRAS SL i ISC URAMID SL. L'empresa que ha redactat el projecte i a la qual s'ha adjudicat la direcció de l'obra és l'UTE Maria Elisa Moliner Cantos, Julián Esteban Chapapría, Luis Manuel Almena Gil, Santiago Tormo Esteve, Francisca Rubio Gomez i Eficiona Consultores Energéticos SL. L'actuació contempla la intervenció arqueològica en tot l'àmbit, incloent la lectura estratigràfica dels llenços de la muralla i la torre. S'excavarà la zona interior del pati resultant de diverses parcel·les, on està previst que es recuperen altres elements dels relacionats amb la muralla de la ciutat i que formaven part del sistema defensiu andalusí.

Està previst traure a la llum l'antemural, la lliça i la fossa que discorria per davant —que posteriorment es va utilitzar per canalitzar la séquia de Rovella—. També es contempla l'excavació de part del cementeri de la parròquia de la Santa Creu, situada originalment a la plaça del mateix nom. A més, s'excavarà el solar on s'ubicarà el centre d'interpretació de la muralla, situat intramurs.

D'altra banda, tal com ha avançat la regidora Tello, es preveu "la consolidació i restauració del llenç i la torre de la muralla islàmica, mitjançant la retirada d'elements impropis i l'aplicació de tractaments per a la correcta conservació, ja que es tracta d'elements que queden a la intempèrie. Es pretén que aquesta intervenció siga un dels punts del recorregut per les diferents restes de la muralla islàmica que encara subsisteixen inserides en les edificacions actuals del centre històric de la ciutat".

Un altre punt que s'abordarà és la urbanització de l'espai lliure interior de l'illa, que dependrà dels resultats arqueològics, però que combina elements de vegetació amb les restes de la muralla. S'inclouen els circuits preparats per a les visites, complementats amb informació en panells al llarg del recorregut, tot això integrat en un jardí que evocarà el que va ser l'exterior de la medina islàmica i el pas dels segles per aquesta àrea de la ciutat.

CENTRE D'INTERPRETACIÓ

"Este ambiciós projecte de recuperació del patrimoni històric de València del segle XI inclou la construcció i posada en marxa d'un edifici de nova planta com a centre d'interpretació de la muralla. Es construirà un edifici que comptarà amb semisoterrani, planta baixa i dues altures", ha detallat la regidora.

La planta semisoterrani es concep com a un espai introductori a la visita que s'anomenarà 'València, ciutat emmurallada'. Es tracta d'un espai amb control de la llum natural i que permet la implantació de recursos audiovisuals. La planta baixa del centre de visitants, on se situarà l'accés i recepció, es destinarà a explicar de manera més detallada la ciutat islàmica i la seua relació amb la muralla. Aquest espai, on es mantindrà la visual de la muralla des de l'accés, servirà per a contextualitzar-la històricament.

La primera planta, amb el discurs 'El barri del Carme', es dedicarà a narrar l'evolució d'un dels barris més dinàmics de la ciutat. S'exposaran objectes relacionats amb la seua història que estaran acompanyats d'audiovisuals i interactius. "La segona planta s'ha concebut com una àrea de descans que permet una recreació des de dalt, a través d'una terrassa i una passarel·la, de la vista de la muralla. Aquest projecte és una proposta d'intervenció interior i exterior, que dota el barri d'un equipament cultural públic que tindrà continuïtat en el futur, alhora que recupera i valora un dels elements patrimonials més reclamats durant dècades per la ciutadania, com és la muralla islàmica", ha expressat l'edil.

Arxivat a:

Destacats