València acull una Trobada Euromediterrànea per a coordinar les accions d’acollida i integració de les persones migrants

L’encontre donarà veu a les organitzacions que treballen sobre el terreny, al Mediterrani, que s’ha convertit “en la major fossa comuna”

Guardar

1121 Jaramillo Jornades Solimed
Solimed
Solimed

El complex cultural La Petxina de València serà, a partir del pròxim divendres i fins diumenge 27, la seu d’una trobada europea en què les institucions, la societat civil, i el món acadèmic intentaran coordinar les accions d’acollida i integració de les persones migrants que travessen el Mediterrani, frontera natural entre Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà, “que s’ha convertit en la major fossa comuna del planeta”, amb 30.000 persones ofegades des de l’any 2000.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este dilluns la “Trobada Euromediterrània de la Solidaritat amb les Persones Refugiades i Migrants (SOLIMED)”, que organitza l’Ajuntament amb la Generalitat Valenciana i la col·laboració del Grup europarlamentari GUE/NGL, com una oportunitat “per avançar en les polítiques migratòries i humanitàries”, i una acció més per a sensibilitzar a la població “tot i que la societat ho està més que el govern estatal”.

“L’Ajuntament de València no es pot quedar aturat davant de les quasi 15.000 persones que han demanat a Espanya asil i protecció”, ha explicat l’alcalde que s’ha fet ressò de dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat. Per això, ha afegit, “també volem aprofitar esta trobada Solimed per a defensar la solidaritat internacional front l’auge dels discursos populistes i polítics xenòfobs, i donar una resposta humanitària a les persones que fugen de conflictes, persecucions o desastres naturals”.

En les jornades, que inaugurarà l’alcalde Joan Ribó, participaran més de 200 invitats i invitades procedents de 18 països euromediterranis: Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya, Sèrbia, Croàcia, Grècia, Turquia, Síria, el Líban, Jordània, Palestina, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc. Entre els alcaldes que hi intervindran es troben el de Saragossa, Pedro Santisteve, o el de Cadis, José María González. Entre els representants del món acadèmic estaran el filòsof Javier de Lucas o el politòlog i també filòsof Saim Naïr.

L’alcalde ha presentat la programació de estes jornades (3 conferències, 6 taules de debat, 4 tallers, dels que es pot consultar més a la web www.solimed.info), acompanyat del regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, i la directora general d’Inclusió Social, Elena Ferrando.

El regidor Roberto Jaramillo, que ha recordat que esta trobada, que es celebra en el marc del programa “València, ciutat Refugi”, donarà continuïtat a una reunió europea que es va dur a terme en octubre a Brussel·les per a defensar el dret d'asil i refugi . “A València –ha afegit- s’alçarà la veu de les organitzacions que treballen sobre el terreny amb les persones refugiades, dels que actuen en els rescats a la mar, i inclouran la perspectiva del Sud del Mediterrani”.

Per la seua banda, directora general d’Inclusió Social, Elena Ferrando, ha assegurat que esta jornada se suma a totes les mesures i accions que tant l’Ajuntament com la Generalitat Valenciana proposen per actuar davant la crisi humanitària. 

Unes normes de Falles acords al principi d'igualtat

Després de l'acte informatiu, l'alcalde ha respost a les preguntes dels periodistes sobre altres assumptes d'actualitat, entre ells l’anomenat “Reglament de convivència” específic per a les falleres majors de València i la seua Cort d’Honor. A este respecte, l'alcalde s’ha mostrat rotundament contrari a qualsevol norma que no implique la igualtat entre homes i dones, i així, ha afirmat que les dites normes “ja siguen orals o escrites i més o menys públiques, són molt poc presentables, i no haurien d'haver existit mai”. Joan Ribó ha apel·lat a la dignitat de les dones, d’una banda, i de l’altra, de la festa més representativa dels valencians i les valencianes.

Davant de la polèmica suscitada, Ribó ha subratllat que si en els últims anys s'han mantingut eixes normes en el terreny privat o no publicat, “és perquè, pel seu contingut, no podien fer-se públiques, perquè qualsevol persona –ha argumentat- pot veure que es contraposen amb les llibertats de les dones”.

Joan Ribó ha definit de manera contundent la defensa de la igualtat entre homes i dones per part de l’actual Equip de Govern, que, com és conegut, ha inclòs per primera vegada una Regidoria d'Igualtat, i que suposa una forma de comprendre la societat i les relacions entre les persones que la integren “que es contraposa absolutament amb el que hem conegut a este respecte d’estes normes falleres”.

L'alcalde ha manifestat el seu convenciment que eixes normes “s'han d'eliminar”. “I si fóra necessari disposar d'una normativa per a això –ha afegit- caldria modificar-ho tot en profunditat, de manera que es complisquen de manera estricta els criteris d'igualtat entre els hòmens i les dones, així com el principi de la llibertat de les dones per a fer el que consideren convenient”. 

Preguntat pels periodistes si caldria alguna dimissió per la polèmica suscitada, l’alcalde, que confia en la bona gestió del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha afegit que és el propi Fuset qui ha de prendre les decisions que considere oportunes en el seu equip de treball. De fet, tal i com ha recordat, el propi regidor i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ja va advertir en l’Assemblea de Presidents de Falla del mes d’octubre, que calia revisar a fons este document, precisament perquè afectava la dignitat de les dones.

Destacats