Els representants municipals d’una vintena de localitats que formen part de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores s’han reunit este dijous a València per tal de debatre, intercanviar experiències i construir polítiques municipals “per a educar des de les decisions polítiques”. Esta trobada, inaugurada per l’alcalde Joan Ribó, s’ha celebrat a l’endemà del Dia Internacional de les Ciutats Educadores, que l’Ajuntament ha conmemorat amb més de 30 activitats “perquè tothom puga gaudir i reflexionar sobre la ciutat que somnia i que podem crear entre tots i totes” (www.valencia.es/ciutateducadora).
Durant la inauguració, el alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat la “vocació comuna” dels que este dijous s’han donat cita al Centre Municipal de Joventut, a l’esmentada trobada.“Ens unix el compromís de posar en valor l'educació i els educadors com a element indispensable per a garantir un desenvolupament sostenible, una ciutat més solidària i inclusiva de dones i hòmens lliures, conscients de la importància que també s'educa en la convivència i el respecte com a ciutadanes i ciutadans, en el foment de la participació per a millorar l'entorn en què vivim”.
Acompanyat per la regidora d’Educació, María Oliver, l’alcalde ha defés “que l'afany i el vessant educatiu han d'estar presents en tots els aspectes de la gestió municipal”. Per eixa raó, ha destacat, “hem d’aprofitar esta cita per a parlar d'objectius comuns, per a compartir reptes i oportunitats, per a debatre, preguntar, plantejar, proposar, intercanviar i promoure actuacions conjuntes per a definir i impulsar un model de ciutat educativa comuna dins de la nostra diversitat i idiosincràsia, d'acord amb els principis arreplegats en la Carta de Ciutats Educadores”.
En esta jornada responsables (equips tècnics i polítics) de vint-i-una ciutats de tota la Comunitat han posat en comú les diferents experiències amb l’objectiu comú de marcar el model de ciutat educadora a cada municipi. També han parlat dels reptes i les oportunitats que tenen per davant amb el compromís assumit per la Carta de Ciutat Educadora.
Per la seua banda, la regidora d’Educació, María Oliver, ha recordat que “l’Ajuntament, en 2017, multiplicarà per quatre la inversió destinada a pal·liar l’absentisme escolar, la introducció de la mirada educativa en les estructures culturals del municipi (art per a la cohesió social), i l’acompanyament a les families perquè la educació siga una eina que done més oportunitats a les persones”.
La regidora també ha reiterat l'aposta de l'Ajuntament “de treballar d’una manera transversal, per a avançar en el model de ciutat educadora, un concepte que implica assumir el compromís d’impulsar i garantir una educació sostenible, inclusiva i solidària, i aconseguir una societat que educa en qualsevol actuació”.
A més, en la trobada han participat representants d’Alacant, Castelló, Alaquàs, Alcoi, Benetússer, Burjassot, Catarroja, el Puig, Ibi, la Vall d’Uixó, Meliana, Nàquera, Ontinyent, Quart de Poblet, Sagunt, Silla, Torrent, Vila-real, Xàbia. També hi ha assistit un representant de RECE (Xarxa de Ciutats Educadores d’Espanya) i AICE (Associació Internacional de Ciutats Educadores), a més del subdirector general d’Innovació i Qualitat Educativa de la Generalitat.
El concert de dijous: Ciutat Educadora
En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, este dijous també s’ha celebrat un concert al Saló de Cristall del consistori. Els protagonistes han sigut els alumnes del Conservatori Municipal José Iturbi, que han interpretat part del seu repertori per a acostar la seua tasca a la ciutadania. El concert ha estat dirigit pels professors Ramón Cavero (flauta), Juan Carlos Civera (fagot), David Olmos (saxo), Enrique Perona (guitarra), José Luis Ruiz del Puerto (guitarra), Elena Solanes (violoncel) i Elisabeth Woltèche (flauta de bec).