València acull les jornades pels drets humans

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

València serà seu de les jornades pels drets humans «La protecció de les persones defensores», que es desenvoluparà els pròxims dies 29 i 30 de març, des de la perspectiva de «realitzar una panoràmica de les vulneracions dels drets humans, sobretot en els casos de Llatinoamèrica, Palestina i el Sàhara Occidental, i visibilitzar les persones que exerceixen la dura tasca de defensar els drets humans en contextos en els quals són perseguides, i fins i tot, assassinades», en paraules de la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana.

L'esdeveniment, que està organitzat per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, juntament amb la Coordinadora Valenciana de Solidaritat amb Colòmbia i diverses ONGD de la ciutat, analitzarà la situació mundial de la defensa dels drets humans i l'augment de la violència exercida sobre les persones defensores.

Durant les dues jornades, l'Hemicicle municipal i el Palau de l'Exposició acolliran els testimonis de persones expertes i defensores de drets humans de diferents països en conflicte. Les jornades es divideixen en cinc blocs: anàlisi crítica de la situació dels drets humans, les autocores, la defensa dels drets comunitaris i del territori, la defensa dels drets civils i polítics, i el programa de protecció de les persones. A més, es coneixeran les experiències ja impulsades d'altres programes de protecció de defensores de DH des d'altres territoris, com ara Catalunya, Madrid, País Basc, Extremadura i Astúries.

VALÈNCIA, CIUTAT PER LA JUSTÍCIA GLOBAL

Tal com ha manifestat la regidora, «no és casual que les jornades es realitzen a València, ja que abandera, juntament amb altres urbs, el propòsit de Ciutat per la Justícia Global, una declaració d'intencions que estableix un nou tipus de cooperació entre ajuntaments i l'establiment de polítiques sostenibles i socialment responsable». «És important que aquesta trobada es realitze ací», hi ha afegit, «perquè és un pas més en el nostre full de ruta per a la creació d'un programa de defensoria de drets humans i fer de València una ciutat defensora dels drets humans.»

Les jornades s'inscriuen dins del Programa valencià de protecció temporal de defensores i defensors de drets humans que arrancarà en els pròxims mesos. Aquest procés d'acolliment a persones que defensen els drets fonamentals en altres països i veuen perillar la seua vida s'implementarà i comptarà amb el finançament de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració i de ProtectDefenders, mecanisme establit per la Unió Europea.

TEIXIR XARXES ENTRE PERSONES DEFENSORES DE DH

A més de sensibilitzar la població valenciana sobre la situació dels drets humans i del paper essencial de les persones defensores, es tracta d'una oportunitat per a afavorir el diàleg entre els agents socials i les institucions públiques que dinamitzen els diferents programes d'acolliment i protecció que funcionen en l'Estat. «Així podrem analitzar els desenvolupaments i les aportacions d'aquests en la defensa dels drets humans», ha explicat Neus Fábregas.

La delegada ha subratllat que, segons els informes d'organitzacions com FrontlineDefenders, els últims anys, la violència exercida contra les persones que defensen els drets humans, els pobles i els seus territoris ha augmentat de forma alarmant. «Assassinats, agressions, fustigacions, amenaces, detencions i acusacions falses, així com la criminalització i el desplaçament forçós intern i/o transfronterer al qual s'han vist sotmesos líders i lideresses socials: en les dues dècades transcorregudes des de l'aprovació de la Declaració dels Defensors i les Defensores de Drets Humans, han sigut assassinades 3.500 persones defensores», ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats