València acull un congrés europeu per a compartir polítiques de proximitat, de participació ciutadana i utilitat pública

Elisa Valía ha presentat aquesta trobada de la Fundació Kaleidos.red, "de la qual l'Ajuntament forma part, aprén i aporta"

Guardar

Elisa Valía, regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, juntament amb José Ángel Carcelén Luján, regidor de Sant Boi de Llobregat, i el gerent de la Fundació Kaleidos.red, José Ramń Sobrón
Elisa Valía, regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, juntament amb José Ángel Carcelén Luján, regidor de Sant Boi de Llobregat, i el gerent de la Fundació Kaleidos.red, José Ramń Sobrón

El Complex Esportiu i Cultural de la Petxina acollirà, durant els pròxims dies 27, 28 i 29 de març, l'IV Congrés Europeu de Proximitat, Participació i Ciutadania (COEP congress) que celebra la Fundació Kaleidos.red, organització intermunicipal en la qual participa l'Ajuntament de València a través de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal. L'objectiu d'aquesta trobada, titulada 'Gobernanza local i Agenda 2030: Comunicar para entender', és reflexionar, i plantejar experiències i projectes sobre les polítiques de proximitat, de participació de la ciutadania i d'utilitat pública, així com aprendre a treballar en xarxa i amb noves maneres de governar, amb la implicació de la ciutadania en la gestió pública.

La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha presentat aquest matí aquesta trobada, "en el qual –segons les seues paraules- s'analitzarà com la participació ciutadana i la transparència enforteix la democràcia. Per això –ha explicat- és fonamental la implicació de la societat, que té el dret a participar en les polítiques públiques més enllà que depositant un vot en una urna".

Elisa Valía ha recordat que "València és referent en la cultura de participació, tal com es desprén de la resposta massiva rebuda per la iniciativa Decidim VLC", i ha indicat que "l'Ajuntament ha de continuar innovant fórmules per a continuar atraient i implicant més veïns i veïnes".

En la presentació d'aquesta trobada també han participat, com a membre de la presidència de la Fundació Kaleidos.red, el regidor de Sant Boi de Llobregat, José Ángel Carcelén Luján; i el gerent de la citada fundació, José Ramón Sobrón Perea. Tots dos han expressat la seua "satisfacció" pel fet que València aculla aquest congrés, "perquè la ciutat és un bon exemple de les polítiques i reflexions que impulsa la citada fundació".

Carcelén ha destacat que en el congrés s'analitzaren, entre altres assumptes, "la importància de la proximitat de les administracions per a treballar per al benestar comunitari o del treball en xarxa per a fer de la gestió pública una política útil que afecte la vida quotidiana de les persones"; mentre que Sobrón ha explicat que en el congrés s'abordarà el llenguatge de l'administració "perquè aquest siga comprensible", i també pertocarà fer autocrítica i buscar propostes per a implicar la ciutadania en el coneixement de la gestió de l'Agenda 2030.

En la IV edició de l'IV Congrés Europeu de Proximitat, Participació i Ciutadania (COEP congress) es desenvolupen taules redones, debats, tallers i ponències de "destacats noms" del panorama local i internacional. Les diferents activitats pivotaran sobre el dret a entendre de la ciutadania com a generador de valor públic; les noves formes de relació i comunicació entre l'Administració i la ciutadania en el marc de l'Agenda 2030; els models i experiències d'innovació pública local; les bretxes comunicatives i punts d'acupuntura; les tendències actuals en l'àrea de comunicació clara en l'àmbit institucional (comunicar per a participar); la implicació de la ciutadania en el coneixement i desenvolupament de l'Agenda 2030; les claus relacionals i comunicatives del líder en el segle XXI; i els models de Democràcia Directa.

Programa del COEP congress

La inauguració de la IV edició del COEP Congress tindrà lloc el dia 27 de març. La primera ponència, titulada 'El Derecho a Entender', serà a càrrec de María Ángeles García, doctora en Filologia Hispànica i professora titular de la Universitat de Barcelona (UB), experta en discurs jurídic administratiu, comunicació persuasiva i llenguatge clar; i després se celebrarà la taula redona '¿Seguro que las personas están en el Centr?'.

Tancarà la jornada Ingemar Strandvik, responsable de la gestió de qualitat en la Direcció General de la Traducció de la Comissió Europea.

El dimarts 28 de març es debatrà sobre models i experiències d'innovació pública local amb la participació d'Helen Darbishire, directora executiva d'Access Info Europe; Judith González, directora de comunicació clara de Prodigiós Volcà; Alexander Heichlinger, fundador GovInsight; Jaume López, director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya; Raúl Oliván, director general de Participació Ciutadana, Transparència, Cooperació i Voluntariat en el Govern d'Aragó; María Pía Junquera, directora general de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Madrid; i Fermín Cerezo, cap del Servei d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València.

A la vesprada, Simona Levi, experta en transparència i gestió de dades, dramaturga i fundadora de Xnet, parlarà sobre 'Manipulación informativa y propaganda: ¿Aq uién benefician las fake news?'. Per part seua, David Altman, doctor (PhD) en Ciència Política en la University of Notre Dona'm (els EUA), analitzarà la democràcia contemporània en la ponència 'Ciudadanía en expansión: democracia directa contemporánea'. La jornada es tancarà amb una taula redona composta per Tanja Grass, directora del Festival Internacional d'Art i Sostenibilitat Drap Art; Javier Armentia, astrofísic i comunicador científic; i Pedro Calaza-Martínez, doctor i arquitecte en Paisatge Urbà.

L'última jornada se celebrarà el dimecres 29 de març amb la participació d'Uliana Torkunova, líder del Clúster d'Emprenedores de Women in Tech Spain i fundadora d'empreses de tecnologia i mobilitat, qui parlarà sobre 'Neurocomunicación: ¿Cómo tomamos las decisiones?'. A continuació, es presentaran els projectes ‘Conectando lo Analógico y lo Digital: Proyecto Cibervoluntarios’, a càrrec de Yolanda Rueda, directora Fundació Cibervoluntarios; ‘Conectando Emprendimiento y Talento: Proyecto The Break’, a càrrec d'Alberto Alonso de la Font, responsable d'aliances públiques a Espanya en The Break; i ‘Conectando lo Rural y lo Urbano: Proyecto Rural Citizen’, a càrrec d'Iván del Caz, director Rural Citizen 2030.

Posteriorment, tindrà lloc la presentació de la Guia Kaleidos‘¿Cómo implicar, participar y responsabilizar a la ciudadanía en el conocimiento y desarrollo de la Agenda 2030? 9 Palancas, 49 Estrategias de Intervención’. Aquesta presentació donarà pas a l'última ponència d'aquest congrés, que serà a càrrec de Teresa Viejo, escriptora, periodista i conferenciant, creadora de l'Institut de la Curiositat, qui parlarà sobre ‘El derecho a la Curiosidad. Las claves del nuevo líder del Siglo XXI’.

La Fundació Kaleidos Red és una organització intermunicipal fundada l'any 2000 i que se situa com un referent en matèria de Polítiques, Equipaments i Serveis de Proximitat a la ciutadania. Actualment, agrupa els ajuntaments espanyols de València, Alacant, Bilbao, Getafe, Màlaga, Sant Boi de Llobregat, Santiago de Compostel·la i Vitòria-Gasteiz.

Destacats