València acollirà la primera edició de SocialMed, el festival dels drets humans del Mediterrani

Aquesta primera edició girarà entorn de les Primaveres Àrabs i la seua repercussió internacional en altres moviments com el 15M

Guardar

Emiliano García, durant la presentació de SocialMed
Emiliano García, durant la presentació de SocialMed

La ciutat de València acollirà del 19 al 27 de novembre la primera edició SocialMed, el Festival dels Drets Humans del Mediterrani, que presta especial atenció al cinema i la creació artística relacionada amb temes socials vinculats geogràficament i culturalment a la mar Mediterrània. El regidor de Turisme e Internacionalització, Emiliano García, ha afirmat que "la nostra ciutat no podia desaprofitar l'oportunitat de formar part d'este projecte, vam creure que la millor forma en la qual podíem aportar a esta xarxa de ciutats era posant en valor els drets humans".

L'Ajuntament participa en este festival al costat de la Fundació ACM (Assemblea de Ciutadanes i Ciutadans del Mediterrani), l'Institut de Drets Humans de València i MedCities, una xarxa que coordina a més de 60 ciutats mediterrànies, entre les quals es troba València.

Esta primera edició "girarà entorn de les Primaveres Àrabs i com el seu ressò va repercutir internacionalment en altres moviments, com pot ser el cas del 15M a Espanya" ha indicat García. Per part seua, el director de SocialMed, Samuel Sebastián, ha afirmat que "el festival vol fer visibles les vulneracions dels drets humans que es produïxen en alguns països mediterranis i reflexionar sobre les possibles solucions, però sobretot està destinat a generar debat social entorn dels drets humans dins de la societat Valenciana, des d'una perspectiva internacional".

Vicent Garcés, president Fundació Assemblea de Ciutadans/as del Mediterrani ha destacat que "el festival naix gràcies a la voluntat de cooperació entre la societat civil, la ciutadania i l'Ajuntament, la qual cosa li oferix una gran legitimitat. A més posa en contacte diferents països, cultures i religions, des d'una perspectiva de respecte a la diversitat, en un moment en què el Mediterrani viu un moment d'emergència climàtica, a més molts dels seus països, com Síria, Israel, Palestina o els països del Magreb, viuen conflictes polítics i socials".

El regidor d'Internacionalització ha afirmat estar convençut que "SocialMed tindrà un recorregut prometedor, i que es convertirà, amb el pas de les edicions, en un festival de referència internacional, sobretot, pels valors que representa: diàleg entre cultures i regions, respecte mutu i reivindicació dels drets humans".

Podran participar en el festival obres rodades i produïdes majoritàriament als països mediterranis o països vinculats a les cultures mediterrànies, realitzades en els anys 2019, 2020 o 2021. Existixen tres seccions: la Secció Oficial de Curtmetratges Socials Mediterranis, amb una duració màxima de 30 minuts; la Secció Informativa "Mediterrani És Dona", en la qual es poden presentar obres d'interés, realitzades per dones, que no participaran de manera oficial en el festival; i Med Futurs, que projectarà curtmetratges de menys de dos minuts realitzats per centres educatius. Durant el festival, els curtmetratges podran veure's en el canal de YouTube del festival.

Destacats