La Universitat Popular de València ha cedit l'ús dels seus espais a un centenar d'entitats socials i veïnals el curs 21/22

El projecte es consolida com un punt de trobada a barris i pobles

Guardar

La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano
La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano

La Universitat Popular de València "ha cedit l'ús dels seus espais en els diferents barris i pobles de la ciutat a prop de cent entitats i organitzacions veïnals, socials i culturals en el curs 2021/22, per a activitats i iniciatives sense ànim de lucre", tal com ha afirmat la regidora de Servicis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano. Així "es consolida com un espai de trobada sociocultural i intergeneracional als barris i pobles", ha afegit la regidora.

Amb el projecte "Centres Oberts" la UP "acull i facilita cada curs l'activitat d'organitzacions que desenvolupen iniciatives pròpies de caràcter sociocultural als barris i al mateix temps optimitza els recursos municipals als diferents districtes de la ciutat en donar-los un ús intensiu i obrir les portes a les activitats de participació ciutadana d'altres entitats", ha explicat la regidora. A les activitats que altres organitzacions i entitats realitzen fent ús dels espais de la Universitat Popular s'han d'afegir activitats socioculturals que també es duen a terme als centres UP, però en les que la Universitat Popular col·labora o impulsa en col·laboració amb altres organitzacions.

Les instal·lacions dels centres #UPRibes i #UPAiora han sigut les més sol·licitades aquest curs, però també s'ha cedit l'ús d'aules i sales, entre altres, als centres de la UP de Nou Moles, Benimaclet, Benimàmet, Malva-rosa, Rovella, Russafa, Benicalap i Marxalenes.

Des de 2017, la Universitat Popular desplega el projecte "Centres Oberts" pel qual cedeix l'ús de les seues instal·lacions a associacions i entitats de la ciutat de València sense ànim de lucre, que tinguen un objecte social, cultural o educatiu; a altres àrees i regidories de l'Ajuntament i a altres administracions, en períodes compatibles amb la seua activitat quotidiana.

Amb el seu desenvolupament, "hem aconseguit consolidar la Universitat Popular com un motor impulsor de la participació sociocultural, un espai de creixement personal i social intergeneracional per tota la ciutat, que facilita l'accés a la cultura, la inclusió social, la diversitat i la igualtat", ha assenyalat la regidora.

Al llarg del curs 2021/22 han utilitzat els espais dels centres de la Universitat Popular, entre altres, els Consells de Salut de diferents barris, l'Institut Valencià de Cultura, Creu Roja, Feminist Art, diferents associacions veïnals, Pas a Pas Associació de persones amb alta sensibilitat, la Federació Espanyola de Malalties rares, Valencia Acoge, Jovesolides, l'Associació d'ajuda a persones amb malaltia mental de la CV, l'Associació de síndrome de fatiga crònica, Plena Inclusió, Ymca, Russafí, Associació Romi i Intered, a més de diferents Juntes municipals de districte, regidories i serveis de l'Ajuntament de València.

De gener a juny de 2022 el nombre de cessions de l'ús dels espais UP pràcticament s'ha igualat amb un any complet prepandèmia i les previsions per al pròxim curs són les d'incrementar encara més aquest servei.

La sol·licitud es tramita a través de la web de la Universitat Popular de València (universitatpopular.com), on també es pot consultar els criteris i procediment per a realitzar la petició. S'ha de tenir en compte que qualsevol autorització d'ús quedarà supeditada a la compatibilitat amb la programació pròpia de la UP.

Destacats