Unió de Periodistes: "Els mitjans amb menys recursos són els que més patiran aquesta crisi"

La Unió de Periodistes sol·licita a la Generalitat un pla de xoc per a ajudar econòmicament els mitjans de comunicació després de la crisi sanitària

Guardar

periodismo
periodismo

La Unió de Periodistes ha remés a la Generalitat Valenciana una proposta d'ajudes públiques per al sector periodístic de la Comunitat Valenciana. L'objectiu no és un altre que desenvolupar una estratègia de reconstrucció econòmica d'una professió que, malgrat haver sigut una activitat essencial durant l'estat d'alarma, és una de les grans oblidades quan s'aborda l'espenta econòmica per a les empreses des de les administracions públiques.

"Aquesta crisi arriba quan el sector encara no s'havia recuperat"

Així, entre les mesures que s'han sol·licitat des de la Unió de Periodistes es troba, a curt termini, un augment de la publicitat institucional, i a mitjà i llarg termini, la posada en marxa d'un pla de xoc que contemple ajudes econòmiques estructurals per als mitjans de comunicació; ajudes per a la contractació de periodistes i fotoperiodistes; 'crèdits blans' per a la creació de nous projectes periodístics; inversió en subscripcions digitals a diaris per part de les administracions públiques; o la defensa de l'IVA reduït del 4% per a les publicacions digitals, entre altres.

En definitiva, es tracta de mesures que, en temps de crisis, contribuiran a salvaguardar la pluralitat de la informació, evitant el tancament de mitjans de comunicació. Sobre això ha parlat València Extra amb Noa de la Torre, portaveu de la Unió de Periodistes.

Creieu que, malgrat la importància del periodisme, queda sempre en un segon pla, quant a ajudes, quan colpeja una crisi?

Sí, en aquesta crisi inèdita hem vist una paradoxa: malgrat que el consum d'informació s'ha disparat i que l'activitat dels mitjans de comunicació s'ha qualificat d'essencial -en tant que realitzen un servei públic-, les empreses periodístiques han patit un enfonsament dels seus ingressos publicitaris. I el problema és que aquesta crisi arriba quan el sector no s'havia recuperat de l'anterior crisi econòmica de 2008, que va deixar unes redaccions amb plantilles absolutament minvades i precaritzades. D'ací la necessitat urgent d'un pla d'ajudes públiques que servisquen per a mantenir l'ocupació. Perquè cal no oblidar que sense periodisme no hi ha democràcia, però sense periodistes no hi ha periodisme.

Temeu que mitjans xicotets puguen tancar si no es posa en marxa el pla de xoc que heu proposat?

Sí, l'enfonsament de la publicitat ha sigut brutal i, com dic, la situació de la qual ja es venia no era la més adequada per a afrontar una crisi d'aquesta magnitud. Per tant, els mitjans amb menys recursos són els que més patiran, encara que ací estan tant grans com xicotets.

Quines són les principals dificultats a les quals s'enfrontaran els mitjans una vegada passe aquesta crisi sanitària?

Una vegada passe l'etapa dels ERTO, la principal serà el manteniment de l'ocupació, perquè la inversió publicitària segurament no es recupera de colp, com tampoc ho farà la situació econòmica.

Penseu que, ara, la publicitat podria concentrar-se en els grans grups editorials deixant arrere als mitjans més xicotets?

Això dependrà de cada anunciant. Els mitjans xicotets locals, per exemple, són molt interessants per als anunciants locals.

Quina valoració feu de la suspensió de les ajudes al valencià en els mitjans?

La valoració és clarament negativa, perquè els mitjans es van organitzar i van planificar uns projectes comptant amb unes ajudes que s'havien promés i que després no van arribar. Fa falta previsió i donar seguretat a les empreses periodístiques a curt i mitjà termini, precisament per a incentivar l'aposta per nous projectes.

Deuria la Generalitat apostar, d'alguna manera, pels mitjans locals?

Per descomptat. Nosaltres demanem, per exemple, ajudes a la contractació de periodistes en edicions i mitjans locals, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament de la informació de proximitat.

Arxivat a:

Destacats