La UNESCO tria València per a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives

Guardar

Ajuntament de València
Ajuntament de València

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat hui que “València ha sigut triada per la UNESCO per a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives (Creative Cities Network) en la categoria de 'Disseny’.

“Esta designació és fruit del reconeixement internacional a una part important de l'ADN econòmic i cultural de la ciutat. Formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO és una gran oportunitat per a continuar potenciant la internacionalització de València, amb el disseny i la creativitat com a principals atractius de la seua cultura i desenvolupament econòmic-social”, ha assegurat l'Alcaldessa.

A efectes pràctics, amb esta incorporació a la Xarxa, València es compromet a compartir les seues bones pràctiques en termes creatius amb altres ciutats de manera recíproca, i a desenvolupar projectes en comú que impliquen tant els sectors públic i privat, com a la societat civil.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es planteja com un laboratori d'idees i experiències innovadores, en el qual —cada quatre anys— els diferents membres generen un informe d'avaluació en el qual proposen les seues pròpies iniciatives, fent ús de la cultura i la creativitat com a actius principals del desenvolupament urbà sostenible dels seus territoris.

L'anunci de designació l'ha dut a terme Audrey Azoulay, directora general de les Nacions Unides, coincidint en data amb la celebració del “World Cities Day” (Dia Mundial de les Ciutats). Esta efemèride va ser creada en 2013 per l'Assemblea General de les Nacions Unides amb l'objectiu de fomentar la cooperació entre els països per a contribuir al desenvolupament urbà sostenible a tot el món.

Va ser creada en 2004 per a promoure la cooperació cap a i entre les ciutats que identifiquen la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Ja són prop de 350 ciutats les que actualment formen la Xarxa, treballant juntes cap a un objectiu comú: «posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament en l'àmbit internacional en la matèria».

Existixen set categories a les quals les ciutats poden aspirar: artesania i arts populars, arts digitals, cinema, disseny, gastronomia, literatura i música.

Hèlsinki, Berlín, Mont-real, Graz, Detroit, Budapest, Kaunas, Istanbul, Buenos Aires, Doha, Bangkok, Ciutat de Mèxic, Seül o Brasília són alguns exemples de ciutats internacionals pertanyents a la Xarxa en la categoria 'Disseny'. A Espanya, cal apuntar que Bilbao pertany a esta modalitat de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO.

Addicionalment, en la Comunitat Valenciana poden trobar-se altres exemples destacats com Dénia (per Gastronomia), Manises (per Artesania i Arts Populars) o Llíria (per Música).

Un projecte de dilatada trajectòria

La candidatura de València es va aprovar oficialment el 22 de desembre de 2022, en Junta de Govern Local del consistori de la ciutat. El projecte de candidatura, iniciat per la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, va sorgir molt en paral·lel a la designació de la ciutat com a Capital Mundial del Disseny per part de la World Design Organization.

Al seu torn, de totes les propostes recopilades en l'àmbit estatal, la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO —dependent del Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació— va elevar únicament dos candidatures espanyoles, entre elles la de València, “per a la seua inclusió en la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO com a ciutat del disseny”.

En la seua decisió, la Comissió va destacar els següents preceptes: “el disseny ha jugat històricament un paper crucial a València. En els últims anys este paper s'ha traslladat al desenvolupament de la ciutat amb criteris de sostenibilitat alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU”.

Recentment, València ha sigut la huitena ciutat designada com a Capital Mundial del Disseny 2022. La candidatura s'ha desenvolupat de manera col·laborativa entre el sector públic i privat i compta amb el suport de nombrosos agents de l'ecosistema creatiu i del disseny. Tant els projectes desenvolupats en els últims anys com el pla proposat inclouen accions estretament alineades amb els objectius de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO».

La Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, ha sigut l'entitat encarregada de presentar la memòria de candidatura en 2023 a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, i ha comptat amb la col·laboració de Econcult (Unitat d'Investigació en Economia de la Cultura i el Turisme) de la Universitat de València.

Destacats