Una falla que visibilitza a la gent sense sostre pateix dos robatoris de ninots i ha de retirar uns altres per queixes

Guardar

'Ninot' De la Falla 'Violència' De Arrancapins, que ha desaparegut
'Ninot' De la Falla 'Violència' De Arrancapins, que ha desaparegut

Posar el focus en la realitat que pateixen les persones en situació de sense llar era el principal objectiu de la falla participativa d'Arrancapins, 'Violència', elaborada per usuaris del centre Sant Joan de Déu, però tan sols 16 hores després de plantar-se al carrer, segons denúncia l'entitat, "ha patit les conseqüències de visibilitzar situacions incòmodes a la ciutadania": dos 'ninots' han desaparegut i altres han hagut de ser retirats per les queixes del veïnat.

Cartons amb mantes sobre el sòl o un 'ninot' d'una persona dormint al ras sobre un matalàs són exemples de les peces que la falla, l'entitat i les persones en situació de sense llar van repartir pels carrers per a proposar un recorregut explicat que denunciava la invisibilitat, la violència i la dificultat per a cobrir les necessitats bàsiques que comporta aquesta problemàtica. La iniciativa ofereix una clara invitació a la ciutadania a descobrir de manera experiencial les diferents violències i veure quines interaccions sorgien.

"La repercussió d'enfrontar a la societat a una realitat incòmoda es va veure des del primer moment en el qual s'estaven col·locant els ninots", ha relatat l'entitat en un comunicat. Des d'un supermercat pròxim una de les treballadores va eixir a manifestar el descontentament: "S'estan queixant molts clients, això no està bé. Diuen que sembla que siga una burla i estan molt molestos", recull l'entitat.

Ho va dir mentre es col·locava la peça en posició asseguda en els voltants del local, juntament amb un cartell demanant ajuda. Una disposició habitual i que "representa a moltes persones que han de buscar un manteniment demanant a les portes de comerços", detalla Sant Joan de Déu. La incomoditat que va generar la peça va ser immediata i aquest ninot havia desaparegut al matí següent.

El mateix matí següent a la 'plantà' faltaven dues 'ninots' i ha aparegut en xarxes socials un vídeo en el qual es veu a un grup de joves carregar amb un d'ells, portar-li'l a una revetla pròxima i fins i tot trencar-li el nas.

Per a l'entitat, "això posa de manifest la pròpia vulnerabilitat de les persones que es troben al carrer, exposades a la inseguretat i agressions vàries", ha lamentat l'entitat. Tot l'ocorregut durant aquests dies s'està documentant per a l'elaboració d'un 'llibret' i un vídeo documental que comptarà tot el procés del projecte.

QUEIXES A LA POLICIA

Un agent de la Policia Nacional es va desplaçar fins a la zona i va parlar amb la persona responsable de Sant Joan de Déu perquè es llevaren els 'ninots' dels diferents emplaçaments, ja que havien rebut moltes trucades de queixa.

Segons l'entitat, la Policia havia registrat telefonades d'algunes persones preocupades per l'estat d'una persona que estava tombada i aparentment no es movia i que era un ninot tombat en una porxada amb els seus estris i una botella al seu costat denunciava: "No tindre recursos per a tractar una malaltia com ho és una addicció és violència. No poder aconseguir suport per a eixir d'una situació de sense sostre és violència".

"HA OCORREGUT ABANS DEL QUE ESPERÀVEM"

Dins del projecte, es tenia en compte la 'plantà' i els dies següents com a part del procés artístic, ja que oferia a l'entitat i a les persones participants l'oportunitat d'observar de manera activa la 'Violència' que aquesta proposta podia suscitar.

La realitat ha superat les expectatives, com afirma l'artista fallera Reyes Pe: "Sabíem que això podia succeir i és part del procés. Ha ocorregut abans del que esperàvem, la veritat. La realitat ha superat la ficció i ens serveix molt per a denunciar les violències que travessen a les persones en carrer. Eren 'ninots' de palla, encara que han generat molta incertesa sobre si eren reals o no. I així i tot, han sigut violentats".

UNA VEÏNA: "HA REMOGUT CONSCIÈNCIES"

No obstant això, explica Sant Joan de Déu que altres veïnes s'han acostat fins a la falla per a mostrar interés i donar l'enhorabona per la iniciativa. "Ha remogut consciències i ha mostrat situacions quotidianes directament que incomoden. Dona molt a pensar com passem de llarg i no mirem a les persones que es troben així", conta Isabel, una veïna pròxima a Arrancapins, segons recull la institució.

Les persones que han participat en els tallers de creació dels 'ninots' tenien aquest dimecres la visita guiada a companys i companyes dels recursos residencials per a explicar tot el projecte. En veure el que havia succeït amb la seua obra, es mostraven indignats: "Si això ho fan amb ninots, que no faran amb les persones", va dir David, participant en els tallers.

Finalment, "s'han vandalizado diversos 'ninots' i s'han fet retirar la resta perquè eren incòmodes per al veïnat", ha explicat Sant Joan de Déu, que recalca que, "en un entorn festiu on els carrers són presos per vehicles mal aparcats, consum d'alcohol, música fins a altes hores i fins i tot situacions de violència de carrer, presa major rellevància la necessitat de visibilitzar que les persones sense llar són presents i mereixen una major protecció social".

S'ha adaptat la proposta i el recorregut continua estant disponible. Es pot continuar visitant el projecte 'Violència' en la Falla Arrancapins al carrer situat al carrer Villanueva i Gascó, 7 fins al dia de la 'Cremà'. Serà llavors quan culmine el projecte i totes les violències per a fer-les desaparéixer simbòlicament.

HUIT DE CADA DEU PERSONES SENSE LLAR PATEIXEN VIOLÈNCIA

A València, huit de cada deu persones sense llar ha patit algun tipus de violència. Una de cada quatre dones en situació de carrer, ha patit agressions sexuals. Segons les últimes dades del Cens de Persones Sense Llar de 2021, hi ha 754 persones que es troben en situació d'exclusió residencial.

"Totes aquestes persones tenen nom i cognoms, tenen una identitat i una història. El sense sostre com a fenomen multicausal té moltes cares i és una problemàtica present en els nostres barris i carrers. Un projecte com a 'Violència' apel·la a reconéixer que la solidaritat i compromís de la societat és necessari per a trencar prejudicis i abordar solucions", ha defensat la institució.

Arxivat a:

Destacats