Una campanya de micromecenatge pretén recuperar les campanes de Santa Catalina

Guardar

campanas santa catalina
campanas santa catalina

L'associació Mestres Campaners ha iniciat una campanya de micromecenatge per a un projecte de recuperació de les sis campanes angleses, úniques a Espanya, que existien a la torre de l'església de Santa Catalina de València fins fa un segle.

A través d'aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l'associació cultural Hispània Nostra, es poden fer xicotetes donacions fins al pròxim dia 8 d'abril a través del següent enllaç: https://crowdfunding.hispanianostra.org/campanas-de-santa-ca..., assenyala Vicent Mesa, fundador de Mestres Campaners.

"L'objectiu mínim que ens hem marcat són 15.000 euros amb els quals podríem recuperar la campana més xicoteta, Santa Margarida, però si aconseguim arribar als 60 mil es podria recuperar la més gran, Santa Catalina", afig.

La idea del projecte de recuperació és fer rèpliques, amb la informació de la qual es disposa, de les sis campanes originals, conegudes com a 'Luteranes' perquè van ser fabricades a Londres en el segle XVIII, i que van desaparéixer o van ser destruïdes al llarg del segle XX. Les noves campanes se sumarien a les altres dues xicotetes existents en l'actualitat a la torre, anomenades 'San Eloy', de 1846, i 'Mª de l'Asunción', de 1950.

La primera rèplica de les campanes originals de l'església de santa Catalina de València, la coneguda com 'el Peret', va ser beneïda precisament l'any passat en la festa del seu titular. Va ser fosa en el taller de Campanes Rivera en Montehermoso (Càceres), és la més xicoteta de les peces originals que es pretenen recuperar que van ser foses a Londres per Richard Phelps l'any 1729.

'El Peret' és una rèplica de la més xicoteta de les antigues campanes angleses de santa Catalina del segle XVIII, pes 117 quilos, mesura 55 centímetres de diàmetre i dóna la nota G o Sol". La peça recull en les seues inscripcions a Richard Phelps, al taller de Campanes Rivera; i també esmenta el 30 aniversari de Mestres Campaners; a l'any vicentí, i el nom de Jorge Dasí, empresari principal patrocinador de la campana que s'ha costejat totalment amb aportacions populars.

CAMPANA MAJOR

La campana major és la de 'Santa Catalina', coneguda popularment com 'La Xarra'. "Aquesta, a l'ésser la major amb més de 1.700 quilos, té un cost molt elevat pel que estem pendents de la Direcció General de Cultura i Patrimoni que es va comprometre a finançar íntegrament la seua reconstrucció", ha indicat Vicent Mesa.

El projecte de recuperació de les campanes de l'església de santa Catalina, es pot consultar en la pàgina web mestrescampaners.com. Igualment, la subscripció popular segueix oberta per a costejar les peces restants i es poden realitzar aportacions en el número de compte Bankia ES66 2038 1826 13 6000899813 indicant en l'assumpte Campanes Santa Catalina.

L'associació Mestres Campaners, fundada en 1989, es dedica als tocs de campanes en diverses esglésies històriques del centre de València. És una associació cultural sense ànim de lucre dedicada a recuperar els tocs tradicionals de campanes i a la recuperació o reposició d'aquestes.

Destacats