Un projecte interactiu plasma la realitat que viuen les persones refugiades i acosta l'experiència migratòria

Solidaritat Internacional del País Valencià tracta d'acostar l'experiència migratòria de milers de persones en el Mar Mediterrani durant els dies 2, 3 i 4 de febrer a València

Guardar

Presentació de l'activitat en el Centre Municipal de Joventut de Orriols
Presentació de l'activitat en el Centre Municipal de Joventut de Orriols

L'Ajuntament de València, a través de les regidories de Joventut i de Cooperació al Desenvolupament i Migració, col·labora en una activitat vivencial creada per Solidaritat Internacional del PV per apropar l'experiència migratòria de milers de persones a la Mar Mediterrània. La regidora Maite Ibáñez ha assistit a la presentació de l'activitat, que s'ha estrenat aquest matí al Centre Municipal de Joventut d'Orriols.
Solidaritat Internacional del País Valencià (SIPV) ha portat al Centre Municipal de Joventut d'Orriols una activitat vivencial on, a través d'un telèfon mòbil i una exposició immersiva, les persones interessades poden posar-se al lloc d'un home o una dona refugiada que creua la Mediterrània per sobreviure. Prendre decisions, conéixer quines són les principals vulneracions de Drets Humans que s'experimenten durant la ruta, i participar-hi perquè els Drets Humans a la Mediterrània no seguissen a la deriva. Què se sent en abandonar casa teua enmig d'un conflicte armat? I en haver de travessar països, deserts, mars, buscant un futur en pau?

Per plasmar la realitat que viuen les persones refugiades i migrants, així com les que lluiten per la defensa dels Drets Humans, l'ONG ha creat una experiència immersiva amb una instal·lació sensorial i l'eina de gamificació. L'activitat, dirigida a tots els públics però especialment a la gent jove, intenta generar un espai de reflexió, empatia i transmetre la importància del compliment dels Drets Humans. En aquesta activitat vivencial, les persones participants podran adquirir el rol i, consegüentment, poden transitar per la història de vida de diferents persones refugiades i voluntàries i prendre decisions que els porten per diferents camins.

L'accés a aquesta instal·lació artística vivencial és gratuïta, i cal el registre previ a través del web: https://forms.gle/949bRAwnmHGo9SQr7 per complir amb la normativa Covid-19 i evitar aglomeracions a l'espai. Per accedir a tota la informació sobre aquest pots acudir al web de Solidaritat Internacional País Valencià: https://solidaridadpv.org/derechos-humanos/mar-mediterraneo/

La regidora de Joventut i de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha assistit a la inauguració de l'activitat, i ha animat la ciutadania a participar en el projecte. Ha explicat que "es tracta d'un recurs per poder treballar els drets humans des d'una altra perspectiva, conéixer la realitat en el Mediterrani i sensibilitzar sobre les diferents causes de la migració". Amb això, es pretén "generar empatia, emocions i implicar a la població. Es pretén que participen els instituts.

"El gran joc dels drets humans", tal com es titula l'activitat, s'emmarca dins del projecte "Mar Mediterrani: Drets Humans a la Deriva", un projecte de sensibilització i incidència política que pretén visibilitzar i fer una crida a l'acció sobre les vulneracions dels drets humans que viuen les persones que creuen la Mediterrània i denunciar la situació de criminalització i persecució que pateixen les persones defensores que treballen denunciant estes vulneracions. Per complir amb els objectius del projecte, es contempla una campanya de comunicació transversal, un conjunt de podcast que mostren les vivències de persones amb experiència migratòria que defensen els Drets Humans a través de l'art, una campanya de mobilització social demanant art a la ciutadania valenciana per esta causa, i el gran joc dels Drets Humans.

Alhora, este projecte advoca per la importància del treball en xarxa, fet que ha implicat el treball de forma conjunta amb entitats a València especialitzades en la defensa dels Drets Humans, com ara: MPDL, Ballonamatata, SJM, AME, Cepaim, Ari i València Refugi entre d'altres.

A més del suport de l'Ajuntament de València, este projecte ha estat possible gràcies al finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat, la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament d'Elx i la Regidoria de Cooperació, Immigració i voluntariat de l'Ajuntament d'Alacant. A la col·laboració de les regidories de Joventut i de Cooperació al Desenvolupament i Migració, se suma l'ONG ProemAid i l'Agència Documental Vórtice Photo. A més, les propostes van ser canalitzades pel Consell Local d'Immigració i Interculturalitat de València.

Destacats