Un equip de la UV crea una app que llig en veu alta els panells de trànsit quan el cotxe s'aproxima

Guardar

autovia
autovia

Un equip d'investigació de la Universitat de València (UV) ha creat una app per a telèfons mòbils gratuïta que llig en veu alta els missatges dels panells informatius de la Direcció General de Trànsit (DGT) abans que el vehicle s'aproxime a ells.

READit VMS és una aplicació per a mòbils que facilita el contingut dels panells de missatge variable durant la conducció, Localitza a l'usuari mitjançant GPS i llig en veu alta el text i els pictogrames dels panells quan el conductor s'aproxima, ha informat la universitat en un comunicat.

Així, aquesta app permet conéixer anticipadament el contingut del panell informatiu fins i tot quan les circumstàncies de conducció són desfavorables (boira, pluges torrencials, trànsit dens o conducció nocturna) i també quan el panell està desbaratat, ja que l'aplicació connecta directament amb la DGT.

És també útil quan el conductor té dificultats per a llegir, com en el cas d'algunes persones majors o amb dislèxia. A més, tradueix automàticament els missatges a català/valencià i anglés, per la qual cosa és pràctica per als conductors estrangers que circulen per les carreteres espanyoles.

Ha sigut desenvolupada per l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària Lectura de la Universitat de València (ERI Lectura) gràcies al finançament de la DGT).

L'objectiu inicial de la investigació, segons han explicat els directors del projecte, Javier Roca i Pilar Tejero, era facilitar la lectura dels senyals en la població amb dislèxia, però prompte es van adonar que l'app "millorava l'accessibilitat dels senyals i afavoria la inclusió de tots els conductors, amb dificultats o sense dificultats en la lectura".

L'ERI Lectura és una estructura d'investigació creada en la Universitat de València per a promoure la investigació en lectura i difondre els resultats d'investigació dels grups que la componen. Està formada per investigadors de reconegut prestigi internacional de les universitats de València i Salamanca, entre altres i ha desenvolupat productes tecnològics per a investigar, avaluar i millorar la competència lectora.

Combina investigació de laboratori amb instrumental sofisticat d'anàlisi de processos lectors i investigació aplicada en situacions habituals de lectura.

Destacats