Un corredor verd per a connectar el Parc del Túria i l'Albufera

Joan Ribó ha emfatitzat en la importància de crear espais naturalitzats, “un tema més necessari que mai, sobretot pel canvi climàtic”

Guardar

Albufera de València
Albufera de València

Joan Ribó ha anunciat que l'Ajuntament es proposa fer del nou llit del Túria un corredor verd que connecte el Parc Natural del riu amb el Parc Natural de l'Albufera. Ho ha fet en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat celebrat ahir, on l'alcalde va rendir comptes i va fer propostes davant els grups municipals per a analitzar la situació de València i de l'Ajuntament.

Es tracta, en paraules de l'alcalde valencià, d'un "projecte de llarg abast" que connectaria els dos parcs naturals (incloent-hi el Parc de Capçalera de l'antic llit del riu Túria) "mitjançant la renaturalització del nou llit del riu". En concret, ha avançat que el Govern de la Nau ja està treballant en aquest corredor i ha explicat: "En una fase inicial sol·licitarem a la Generalitat la modificació i ampliació del Pla d’Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria per a programar i, en un futur realitzar, les esmentades connexions perquè per als valencians i valencianes, el nou llit del Túria també és nostre i també el volem verd".

Així, ha detallat que hi ha més de 1.500 hectàrees de sòl per a previndre inundacions (sense comptar la zona que va des de l'autopista d'Alacant cap al mar, que està inundada), un element que Ribó considera "important" per a previndre el canvi climàtic. No obstant això, ha aclarit que eixe tram en concret normalment està sec i no té cap utilitat però que l'objectiu és que es puga naturalitzar "com el Manzanares a Madrid, el Besós a Barcelona o el Segre a Lleida, que alhora que prevenen inundacions actuen com a parcs fluvials".

A banda d'aquest projecte, l'alcalde de València també s'ha referit al medi ambient i a la creació d'espais verds mitjançant altres accions. En concret, "per a aconseguir una ciutat més verda, com demanen els valencians i les valencianes", ha dit, s'iniciaran els treballs del Parc de Natzaret sobre l'antic llit del riu en uns terrenys cedits pel Port que hauran de culminar el Jardí del Túria en el nou Parc de Desembocadura. Ho farà en les pròximes setmanes, ha assegurat Ribó.

Aprofitant el seu torn de paraula en l'últim debat, ha recordat que quan comence la parada vegetativa dels arbres, l’equip de govern posarà en marxa el projecte de reposició de l’arbrat urbà en els escocells buits, que compta amb un pressupost de 2,1 milions d'euros de "DecidimVLC 2017". En concret, es treballarà en la plantació de 3.270 arbres nous, l’ampliació de la superfície de més de 1.800 escocells i la instal·lació de reg en més de 900 arbres.

"Els jardins enriqueixen el paisatge urbà, realitzen un paper d’oxigenació de la ciutat, contribueixen a la regulació hídrica, redueixen l’impacte de la ciutat construïda sobre el medi ambient i ofereixen un ecosistema urbà apropiat per a la conservació de la biodiversitat. Són un dels principals articuladors de la vida social", ha manifestat. En aquest sentit, ha defensat aquesta línia del seu mandat recordant que les inversions en zones verdes estan presents en tots els barris de la ciutat amb un augment del 177% del pressupost. "Hem avançat molt i ara estem redactant el projecte d'ampliació del Parc de Benicalap i el Parc de Coves Carolines de Benimàmet", ha conclòs.

Aquest ha sigut l'últim Debat sobre l'Estat de la Ciutat de la legislatura, un format recuperat pel Govern de la Nau després de vint anys i que pretén no sols que els grups municipals analitzen i facen propostes sobre la situació de València i de la institució pública, sinó que entitats ciutadanes puguen tindre veu en un Ple extraordinari.

Destacats