El TSJCV anul·la la sentència que deixava sense efecte la requalificació de Penyaroja per no citar a Territori

Guardar

Façana del TSJCV
Façana del TSJCV

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha d'anul·lar la sentència per la qual anul·lava la requalificació de dues parcel·les de sòl en el barri de Penyaroja de València, propietat de l'Ajuntament, al no haver citat en el procediment a la Conselleria de Territori, la qual cosa va generar indefensió. Per tant, la sala haurà de repetir tot el procés judicial, segons han informat fonts del consistori.

La requalificació de les dues parcel·les era una operació amb la qual l'equip de govern de València entregava sòl municipal a la Immobiliària Guadalmedina (Igsa) per a compensar-li pel deute que el consistori manté amb la companyia des que el Tribunal Suprem va anul·lar l'actuació urbanística sobre Tabacalera, que en el seu moment va impulsar el PP, i que, segons subratlla l'ajuntament, anava dirigida a "evitar el perjudici econòmic" derivat d'haver d'indemnitzar amb més de 20 milions d'euros a la constructora.

En una fallada donada a conéixer la setmana passada, el TSJCV va decidir estimar parcialment l'incident d'execució interposat per veïns de Penyaroja contra l'acord d'aprovació definitiva de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat relativa a l'Antiga Fàbrica de Tabacs i així anul·lar parcialment la requalificació d'aqueixes dues parcel·les de sòl educatiu i de zones verdes en aquest barri.

No obstant això, aquest dijous s'ha fet públic que aquesta mateixa fallada ha quedat anul·lat perquè la sala no ha citat en el procediment a la Conselleria de Territori, malgrat ser part implicada. Per tant, la sentència és nul·la per indefensió i haurà de repetir-se el procés judicial.

La vicealcaldessa i responsable d'Urbanisme en el consistori, Sandra Gómez, ha tornat a exigir al Partit Popular que "demane perdó" pel que ha qualificat "un 'pelotazo' urbanístic que està perjudicant greument els valencians i les valencianes" i ha subratllat que l'Ajuntament "treballa per a fer front en la menor mesura possible al deute que va generar el PP de Rita Barberá" amb l'operació urbanística de l'antiga Tabacalera en 2005.

"POCA VERGONYA"

Gómez ha lamentat la "poca vergonya i la deslleialtat amb la qual el PP ha actuat tot aquest temps, a pesar que per la seua irresponsabilitat estem en aquesta situació".

El consistori, a través de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana, va anunciar dilluns passat la decisió de recórrer la decisió judicial que anul·la la requalificació de les parcel·les per a "evitar les indemnitzacions milionàries" que comporta l'operació, i que Gómez va xifrar en 45 milions d'euros.

L'ajuntament ja va abonar 20 milions aproximadament mitjançant el solar que albergava les antigues dependències municipals de plaça Amèrica i un altre en Misser Mascó, tots dos ja construïts. D'aquesta manera, quedaven pendents 25 milions, el pagament dels quals s'havia articulat a través del canvi de sòl que el TSJCV va anul·lar.

MOCIÓ DEL PP

Per part seua, el grup municipal 'popular' ha anunciat que presentarà una moció al ple de la setmana pròxima per a exigir que "es paralitze definitivament el 'pelotazo' urbanístic que volia realitzar el Govern de Ribó i PSOE en el barri de Penyaroja".

El PP lamenta l'"error judicial" pel qual haurà de repetir-se el procés judicial que han guanyat els veïns i que esperen que continue sent favorable en la seua pròxima resolució, ja que "la raó els empara".

Els 'populars' porten les reivindicacions dels veïns en la moció, dels quals subratllen "que s'oposen al 'pelotazo' de Compromís i PSOE" i que reclamen que "no se'ls pot privar d'unes zones de dotacions i verds per a construir torres d'habitatges".

Al mateix temps el PP demana que s'inicien tràmits --s'inste a la Generalitat-- per a aprovar nou centre de salut (pastilla carrer Penyaroja), així com les zones verdes que li corresponen.

La portaveu del PP a l'ajuntament, María José Catalá, també ha demanat en un comunicat més actuacions per a aquest barri i lamenta que en el pressupost de 2022 l'equip de govern no ha destinat ni un euro a inversions.

Per a Catalá, l'actuació urbanística anul·lada en la sentència del TSJCV és "un autèntic 'pelotazo' urbanístic" i considera que, encara que s'haja de repetir el procés per un "error formal", "aquesta primera fallada diu que la requalificació il·legal és enterament del govern de Compromís i PSOE. La sentència del 2006 en absolut obligava a això. Ho advertim en diversos plens i, per això, el PP ha votat sempre en contra".

"L'únic 'pelotazo' és el que ha intentat l'esquerra en aquest barri: canviant dos espais dotacionals (parc i col·legi) per la construcció de dues torres d'habitatges, una de 10 plantes i una altra de 13 d'altures. (65 i 78 habitatges respectivament), als carrers Penyaroja i Riu Escalona (col·legi), i al carrer Tres d'Abril de 1979 al costat de les naus de Cross (zona verda)", ha manifestat la síndica del PP.

Catalá assegura no entendre "com el govern de Ribó no va oferir a la constructora uns solars amb qualificació per a fer habitatges, i, en canvi, va apostar per requalificar sòls previstos per a dotacions públiques suposant un greu perjudici per als veïns del barri".

"Va ser una irresponsabilitat que Ribó i el PSOE no signara un conveni previ amb la constructora (Guadalmedina) on s'acceptara els termes de la permuta", ha dit.

Per part seua, el síndic de Cs, Fernando Giner, ha considerat que és "només qüestió de temps" que el TSJCV torne a resoldre a favor dels veïns. "Des de Ciutadans sempre hem fet costat als veïns de Penyaroja. Amb el tot l'acatament que sempre tenim a les decisions judicials, i davant aquesta qüestió que sembla estrictament procedimental, creiem que la justícia tornarà a donar la raó en breu als veïns", ha indicat en un comunicat.

"Ens mantenim a denunciar la injustícia que PSOE i Compromís han fet amb els veïns d'aquest barri. Des de Cs estem en contra que es lleven zones verdes i equipaments educatius als veïns de cap lloc de València, arbitràriament i de manera dictatorial, com el succeït en Penyaroja i màximament quan la naturalesa del fet, que és la transferència de l'edificabilitat de Tabacalera, ha quedat ja seriosament qüestionada pels tribunals".

Giner ha recomanat a la vicealcaldessa, Sandra Gómez, "que no invertisca un minut més a pensar com continuar perjudicant els veïns de Penyaroja i se centre en que el cost d'aquest nyap urbanístic irreversible, siga el menys costós possible per a les arques públiques".

Fernando Giner ha recordat que en el pròxim ple municipal el seu grup interpel·lara a Sandra Gómez "sobre quin serà el full de ruta que ja està seguint i seguirà l'Ajuntament respecte a aquest assumpte".

Destacats