"Que el Trinquet de Pelayo passe a ser de titularitat pública significa garantir la seua supervivència"

La Generalitat ha reactivat les negociacions per a la compra del Trinquet de Pelayo de València

Guardar

Inauguració del Trinquet de Pelayo
Inauguració del Trinquet de Pelayo

La Generalitat Valenciana ha reactivat les negociacions per a adquirir el Trinquet de Pelayo, també conegut com la Catedral de la Pilota. La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha avançat que es tracta d'un espai "referent d'un esport tan nostre, com és la pilota valenciana i, per això, és convenient que puga arribar a ser públic, de tots els valencians i valencianes".

Una notícia que Tamarit anunciava durant la seua compareixença en Les Corts i que ha tingut molt bon acolliment. De fet, com han explicat, a aquest diari, fonts del Trinquet de Pelayo, "en l'actualitat, el 80% o 90% dels trinquets són ja de titularitat pública i, per tant, creiem que és molt encertat i esperem que es puga fer eixe pas com més prompte millor".

El Trinquet de Pelayo no només és l'únic que queda a la ciutat de València, sinó que les seues parets alberguen història. "Farem 152 anys". Per això, que aquest espai emblemàtic de la pilota valenciana passe a les mans de la Generalitat és una assegurança de vida. "Sabem que la Generalitat sempre reservarà una part del pressupost a la seua activitat i, per tant, és una manera d'assegurar la seua supervivència, més enllà de si és rendible o no".

En aquest sentit, des del Trinquet de Pelayo asseguren que "hem rebut aquesta notícia amb satisfacció perquè és imprescindible protegir aquests espais que, a més, tenen infinites possibilitats". En aquests moments, a més de les partides de pilota, el trinquet també és escenari d'una infinitat d'activitats culturals: "aquest divendres tenim la presentació d'una obra literària, però hem organitzat, per exemple, desfilades de moda i fins i tot s'han gravat videoclips".

Una activitat cultural que es podria incrementar si, finalment, la Generalitat compra aquest espai de culte de la pilota.

Un passeig de la pilota al carrer Pelayo

A més, els pressupostos participatius DecidimVLC han recollit una proposta veïnal per a convertir el carrer Pelayo en un passeig de la fama de la pilota. La iniciativa contempla una reurbanització del carrer per a habilitar-lo com a terreny de joc per a poder realitzar partides de llargues – una de les modalitats de joc de la pilota – així com la creació d'un passeig de la fama on els jugadors actuals puguen passar a la història immortalitzant les seues mans i on, a més, es col·loquen escultures dels grans jugadors de la història de la pilota.

Aquest passeig de la fama es desenvoluparia al llarg del carrer Pelayo, des del carrer Xàtiva fins a Matemàtic Marzal. En aquest sentit, es crearia una zona per a vianants on tindria cabuda tant una representació escultòrica de l'artista Manolo Boix i una recreació d'una partida d'escala i corda amb escultures, com la reproducció de les mans dels actuals jugadors de pilota a la porta del trinquet.

Destacats