Tot segueix igual en la Subestació de Patraix

La plataforma veïnal de Patraix lluitarà per aconseguir el cessament definitiu de la subestació

Guardar

Subestación_eléctrica_de_Patraix_b
Subestación_eléctrica_de_Patraix_b

Han passat ja molts anys des que els veïns del barri de Patraix s'uniren per a dir NO a la subestació de transformació elèctrica, ubicada entre l'avinguda Gaspar Aguilar i els carrers Campos Crespo i Actor Vicente Parra. I a pesar de tots els avanços aconseguits, tot segueix igual.

No cal fer molta memòria per a recordar les manifestacions, casserolades o cançons protesta, que exigien traslladar la subestació lluny de les zones residencials. Una petició molt lògica si es té en compte que, a Espanya, ja existien diverses sentències que obligaven al trasllat de transformadors, de potència molt inferior a la de la subestació, per causar diferents malalties, com a leucèmia i altres tipus de càncer, problemes en el sistema immunològic o depressió, entre altres.

No obstant això, no va ser fins a l'explosió que es va produir en 2007, quan l'anterior govern valencià va decidir frenar el funcionament de la subestació, en part també pel gran abast social que va suposar. Així i tot, i a pesar que una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) deixarà sense efecte la llicència d'activitat per considerar-la perillosa, la subestació va tornar a ser encesa.

Després de sis anys, en els que Iberdrola i Red Eléctrica han interposat diversos recursos contra la sentència del TSJ, finalment, el passat mes de març el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat definitivament la llicència d'activitat concedida per l'Ajuntament de València, en rebutjar un nou recurs per part d'estes empreses.

La plataforma veïnal, que tants anys ha lluitat contra esta instal·lació elèctrica, no descansarà ací, i intentarà aconseguir el cessament de l'activitat, ja que es posa en funcionament de manera puntual.

Així mateix, l'actual alcalde de València, Joan Ribó, s'ha compromés a arreplegar el suport de tots els grups polítics per a exigir al Govern d'Espanya que torne a incloure, en la planificació energètica fins a 2022, la construcció de la subestació del nou llit, junt amb la V-30, per a reemplaçar la de Patraix.

Una promesa que tant de bo es complisca prompte. I una lluita llarga i costosa, que torna a demostrar que la unió entre els veïns és fonamental per a salvaguardar els drets i el benestar d'un barri sencer.

Arxivat a:

Destacats