Bo Cultural Jove de 400 euros: qui el pot sol·licitar, com i quins productes inclou

El Ministre de Cultura espera que qui complisca 18 anys aquest 2022 puga beneficiar-se a partir de juny d'aquest bo

Guardar

Joves de Quart de Poblet entrant a l'institut
Joves de Quart de Poblet entrant a l'institut

El Consell de Ministres ja ha donat llum verda al Bo Cultural Jove 2022 amb el qual pretén donar un impuls al sector cultural i facilitar l'accés de les persones més joves a productes, esdeveniments, activitats i serveis d'aquest àmbit econòmic.

Segons l'Executiu, aquest bo cultural destinat als i les joves pretén "afermar i crear nous hàbits", a més de revitalitzar un sector com és de la cultura que ha sigut fortament colpejat pels efectes de la crisi sanitària causada per la covid-19.


Qui pot sol·licitar el Bo Cultural Jove?

D'aquesta manera, aquesta bonificació està dirigida a totes aquelles persones que complisquen els 18 anys aquest 2022. Així mateix, les persones beneficiàries també han de complir com a requisit tindre la nacionalitat espanyola, residir en el nostre país o ser sol·licitant d'asil a Espanya.

Tal i com assenyala el Ministeri de Cultura, encapçalat per Miquel Iceta, al voltant de 500.000 persones joves que complisquen la majoria d'edat aquest mateix any 2022 podran beneficiar-se d'aquesta ajuda econòmica. En concret, a la Comunitat Valenciana quasi 50.000 persones podran sol·licitar aquest bo.


A partir de quan es pot sol·licitar?

Va ser dimarts passat dia 22 de març quan el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret que regula el Bo Cultural Jove i ahir dimecres va entrar en vigor quan va ser publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). A partir d'aquest moment, qualsevol empresa i institució pot oferir els seus productes i serveis per tal de que s'incloguen en aquest bo.

Encara així, tal com ha assenyalat el ministre Miquel Iceta a l'agència EFE, s'espera que si "tot va bé" siga a partir del pròxim mes de juny quan ja es puga utilitzar aquest Bo Cultural Jove.

Un grup de joves estudiant
Un grup de joves estudiant

Com funciona el Bo Cultural Jove?

Tota aquella persona que vulga sol·licitar el Bo Cultural Jove haurà de fer-ho a través d'una plataforma tecnològica específica i aquestes sol·licituds seran tramitades per ordre de presentació.

Quan el beneficiari sàpia que se li ha concedit l'ajuda econòmica s'abonarà l'import, un total de 400 euros, en una targeta de prepagament virtual que podrà utilitzar-se mitjançant qualsevol dispositiu mòbil. No obstant això, en casos excepcionals en els quals la persona que ha aconseguit l'ajuda no dispose de mòbil es podrà emetre una targeta física.

En què es pot gastar el bo?

El Ministeri de Cultura ha especificat tres grans blocs en els quals es poden gastar els 400 euros que tindran a la seua disposició els beneficiaris: arts en viu, patrimoni cultural i el sector audiovisual; productes culturals en format físic; i consum digital o en línia.

En el primer bloc es troben les arts en viu, el patrimoni cultural i el sector audiovisual. Per això, algunes de les activitats que cobrirà aquest Bo cultural Jove són entrades per al teatre, musicals o òpera; abonaments per a concerts; entrades per al cinema, museus, exposicions o biblioteques. I també es podran comprar entrades de festivals de música, escènics, literaris o audiovisuals.

Una sala de teatre
Un auditori ple de gent

D'altra banda, en l'apartat de productes culturals en format físic es podrà adquirir articles com llibres, discos, vinils, DVDS i publicacions escrites com a premsa i revistes. A més, també entren dins d'aquest grup productes com els videojocs.

Finalment, aquest bo també subvencionarà serveis digitals o en línia com per exemple subscripcions a plataformes de vídeo com Netflix, HBO o Amazon Prime Video; o a plataformes musicals com Spotify. No obstant això, en el cas d'aquestes plataformes aquesta subscripció només podrà durar un total de quatre mesos.

A més, en aquest mateix apartat de productes digitals o en línia s'inclouen la compra de llibres digitals i audiollibres. I també subscripcions a diferents plataformes que oferisquen podcasts, premsa digital, revistes o qualsevol altre tipus de publicació periòdica.

Quins productes no cobreix el Bo Cultural Jove?

Encara que la llista de serveis que es poden adquirir amb els 400 euros d'aquest Bo Cultural Jove és llarga, hi ha alguns articles que s'han quedat fora.

És el cas de productes de papereria, així com llibres de text que entren dins dels currículums educatius tant en format imprés com a digital. Tampoc es podran comprar ordinadors, portàtils o aparells electrònics similars ni instruments musicals o material artístic.

Respecte als esdeveniments que els joves no podran pagar amb aquest bo es detallen els relacionats amb la gastronomia, la moda, el món de la tauromàquia els espectacles esportius com un partit de futbol. Ni tampoc podran gastar-se els 400 euros en articles de tipologia X o qualificats com a pornogràfics.

Límits de diners per a cada bloc de productes

D'aquesta forma, el departament de Cultura ha establit un import màxim que es pot gastar en cadascun dels tres blocs (arts en viu, patrimoni cultural i el sector audiovisual; productes culturals en format físic; i consum digital o en línia).

Així, dels 400 euros totals que contempla el bo en els articles i productes que engloba el grup de les arts en viu, patrimoni cultural i el sector audiovisual solo es podran emplear 100 euros; també s'ha fixat el límit de 100 euros per al consum digital o en línia. I, en el cas d'és els productes culturals físics l'import màxim per gastar serà de 200 euros.

 

Arxivat a:

Destacats