Toni Pla: 'És important conservar els elements històrics que formen l'essència de Patraix'

L’Associació Veïnal de Patraix se sent satisfeta amb el conveni de reordenació del nucli urbà

Guardar

urbanisme-patraix
urbanisme-patraix

Fa uns dies, us informàvem del conveni urbanístic, que l'Ajuntament de València havia signat, amb l'objectiu de la reordenació de l'illa delimitada pels carrers l'Alcudia, Salabert, Marqués d'Elx i Pinet del barri de Patraix, així com l'obertura, de manera immediata, del carrer Salabert. Unes mesures que el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, definia com a millores per als veïns contribuint a la preservació dels valors patrimonials del barri.

València Extra ha parlat amb el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, que ens ha expressat la seua satisfacció cap a aquest conveni. 'Suposa un gran impuls per a conservar la identitat del barri, però també del poble que va ser fins a 1870, quan es va annexionar a València'.

Així mateix, ha volgut assenyalar que 'sempre es parla de la importància històrica del centre de València, però és necessari recordar que Patraix alberga un dels nuclis històrics més antics, que té els seus orígens en l'època romana. El nostre barri estava envoltat d'hortes, que eren regades per la séquia Favara. No obstant això, al llarg dels anys ha patit els avatars de la història, però també els plans urbanístics que han aniquilat un patrimoni històric valuós, com el Palau del Baró de Patraix, o altres habitatges antics que, per no invertir en el seu manteniment, han acabat caient'.

Amb la cancel·lació de l'anterior pla urbanístic, que amenaçava una part molt important del nucli històric de Patraix, els veïns d'aquest barri pogueren respirar alleujats. D'acord amb Toni Pla, 'amb el procés de participació ciutadana que es va realitzar, els veïns van poder opinar i decidir sobre el futur del barri. Amb aquesta iniciativa volem que es realitze una integració suau i progressiva, i no una ruptura urbanística, que es tracten els espais públics, que es rehabiliten els edificis històrics i que, si han de posar una rotonda, siga agradable a la vista, com la d'alguns municipis'.

Finalment ha volgut expressar que 'el que pretenem, en definitiva, és tant que es respecte la trama urbanística de Patraix, ja que hi ha gent que es queda fascinat que existisca aquest barri tan prop del centre de València, com que es conserven els elements històrics que segueixen mantenint l'essència del barri'.

Destacats