Suport del Ple per a la constitució del consorci Consell de l'Horta de València

Guardar

pleno
pleno

El Ple Municipal ha aprovat hui el conveni de col·laboració amb la Generalitat i la Diputació per a la constitució del consorci Consell de l'Horta de València, una entitat que té, entre les seues funcions principals, el desenvolupament de l'anomenat Pla Agrari, a més d'accions dirigides a l'obtenció de recursos i ajudes tècniques; funcions de gestió i mediació per a facilitar la cessió de parcel·les agràries sense cultivar, i promoure les marques de qualitat dels productes de l'horta.

La proposta ha sigut aprovada en la sessió plenària amb el suport del Govern, atés que tant els grups PP com Ciutadans han votat en contra, mentre que la diputada no adscrita s'ha abstingut. La regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha explicat que el procediment que s'ha dut a terme per a l'aprovació del conveni de col·laboració del Consorci Consell de l'Horta de València, «és important perquè permet a tots els ajuntaments formar part d'ell». A més, ha explicat que «els tràmits s'han realitzat correctament per a la seua aprovació condicionada, ja que considerem que és important que existisca i que és urgent protegir l'horta valenciana».

Tant el regidor del Grup Ciutadans José María Bravo com la regidora del Grup Popular Maria Àngels Ramón-Llín han coincidit que «no és necessari donar-se tanta pressa per a aprovar un nou organisme i un responsable, ja que no té un caràcter social urgent». «No necessita aquesta aprovació avançada, no era necessari fer aquestes filigranes, ja que portar-ho el dia anterior no queda bé. No entenem aquestes presses», ha afegit Ramón-Llín.

Després de la constitució del Consell, s'aniran adherint altres ajuntaments, entitats, organitzacions agràries i membres de la societat civil. Per part seua, l'Ajuntament de València ha oferit l'Alqueria del Moro com a futura seu de l'organisme. Es preveu que el centre gestione l'adquisició o arrendament de terrenys (banc de terres), els recursos i les ajudes tècniques i econòmiques provinents d'altres institucions públiques i privades (entre altres, els fons provinents de la Unió Europea). També s'encarregarà de promoure marques de qualitat dels productes de l'horta i programar compensacions econòmiques a les persones que es dediquen a l'agricultura pel manteniment dels elements constitutius de l'Horta de València.

Així mateix impulsarà accions d'investigació, desenvolupament i avaluació d'experiències d'innovació social en l'activitat agrària, que promoguen experiències col·laboratives, participatives i inclusives, com també la seua difusió.

PLA EDIFICANT: CEIP RAQUEL PAYÀ

Durant la sessió plenària s'ha aprovat també sol·licitar la delegació de competències del Pla Edificant, en aquest cas per al CEIP Raquel Payá, en el barri de l'Olivereta, un pas més en el desenvolupament d'un programa de millora de les infraestructures educatives que duu a terme l'Ajuntament amb el suport de la Generalitat a través de la Conselleria d'Educació.

En conjunt, el Pla Edificant recull actuacions de rehabilitació i millora en 12 centres públics de la ciutat (CEIP Ausiàs March (Poblats Marítims), CEIP Ciutat Artista Faller (Benicalap), CEIP Miquel Adlert i Noguerol (Camins del Grau), CEIP Pare Català (Benimaclet), CEIP Bartolomé Cossio (Rascanya), CEIP Luis Santangel (Pobles del Sud, El Saler), CEIP El Grau (Camins al Grau), CEIP Vicente Gaos (Algirós), CEIP Eliseo Vidal (Patraix), CEIP Cervantes (Extramurs), CEIP Castellar-Oliveral (Poblats del Sud) i CEIP Rodríguez Fornos (Patraix); la construcció de tres nous centres: CEIP Fernando dels Rius, en Quatre Carreres, el CEIP Sant Àngel de la Guarda, en Jesús, i l'IES núm. 41 en Patraix. I obres de reformes integrals en els centres de CEIP Sant Josep de Calasanz en Poblats Marítims, CEIP Carles Salvador en Rascanya, CEIP Salvador Tuset en Benicalap, el CEIP Teodor Llorent, CEIP Lluís Vives en Extramurs, i el citat CEIP Raquel Payá en l'Olivereta.

Com en les tramitacions dels anteriors projectes pel Ple, de nou s'ha suscitat el debat entre el Govern Municipal i l'Oposició, que ha reiterat les seues acusacions de no tirar endavant les actuacions previstes en cap cas. Tant el regidor popular Cristóbal Grau com el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, han acusat l'alcalde i al delegat de «gestionar malament i sense previsió».

El regidor Sergi Campillo ha recordat a la cambra que el Pla Edificant és una programació pluriennal, que exigeix uns terminis per a la tramitació del procediment (redacció del projecte, aprovació, licitació...), i ha assegurat que, «ocorrerà igual que amb les oposicions a Policia Local, que els grups Popular i Ciutadans, asseguraven que no es realitzarien en aquest mandat, i ja han entrat a treballar els 30 primers agents». Finalment, el punt ha sigut aprovat per l'Equip de Govern i Ciutadans, mentre que el PP i la regidora no adscrita s'han abstingut.

INFORME ANUAL DE L'OFICINA DE SUGGERIMENTS

Seguidament s'ha donat compte al Ple de l'Informe anual de l'Oficina de Suggeriments, Queixes i Reclamacions i Relacions amb el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana corresponents a l'exercici 2018. Sobre aquesta qüestió, el regidor del Grup Ciutadans Manuel Camarasa ha recordat que el mes de juliol passat el seu grup va presentar una moció, que va ser rebutjada, sobre la millora d'aquests serveis de l'Ajuntament. «Posem de manifest el bon treball dels funcionaris, però volem ressaltar que no arriben ni es contesten totes les reclamacions que es fan a aquest servei, que no compleix el reglament que el regula», ha explicat Camarasa, qui ha afegit «que no s'estan valorant les reclamacions que, en definitiva, són ajudes del ciutadà al bon funcionament de l'Ajuntament».

Per part seua, el regidor del Grup Popular Vicente Igual ha destacat que «l'informe està incomplet, retallat, i omet tot allò que no beneficia l'equip de Govern». «Existeixen dues queixes fonamentals dels veïns de València: neteja i contaminació acústica. Tota la ciutat està bruta», ha assegurat Igual.

El regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha explicat que els últims baròmetres d'informació municipal (Infobaròmetre) realitzats per l'Ajuntament reflecteixen amb dades que la primera preocupació de la ciutadania és l'ocupació. Galiana ha recordat que durant aquest mandat s'han obert nous canals de comunicació amb els veïns i veïnes de València: «pugen els suggeriments perquè hem obert nous canals; abans de la nostra arribada era impossible demanar una explicació o un document a l'Ajuntament», ha lamentat el regidor.

Arxivat a:

Destacats