Signen el conveni que permetrà estudiar l'aprofitament de l'energia procedent de les ones

El projecte compta amb un finançament al 50 % de la Unió Europea

Guardar

El projecte WEC (Wave Energy Converter) a la zona nord del port de València
El projecte WEC (Wave Energy Converter) a la zona nord del port de València

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha signat aquest dilluns amb el president del Port de València, Aurelio Martínez, el conveni entre el consistori i l'Autoritat Portuària de València per a la utilització del domini públic portuari a fi d'instal·lar un dispositiu per a la generació d'energia elèctrica a partir de les ones. Es tracta d'una experiència pilot que se situarà en la zona coneguda com a martell de la Marina de València.

El conveni signat facilita la posada en marxa del projecte WEC (Wave Energy Converter), que està cofinançat al 50% per l'Ajuntament de València i la Unió Europea i respon a la voluntat del consistori d'explorar noves formes de generació d'energia verda, en aquest cas aprofitant la situació idònia de València com a ciutat costanera, la qual cosa permet utilitzar la força de les ones per a generar energia.

Gràcies a aquest acord el Port de València autoritza l'ocupació de 105 m² (77 de terrenys i 28 de làmina d'aigua) del domini públic portuari en la zona del martell del canal d'accés a la Marina, en la zona nord del port. Per les reduïdes dimensions del dispositiu que s'instal·larà, no tindrà cap afecció sobre la navegació.
Està previst que les obres de construcció començaran enguany i que en 2023 puga cobrir part de l'energia necessària per a l'enllumenat de la Marina. S'estima que el dispositiu permetrà generar uns 130.000 quilowatts a l'any, la qual cosa representa alhora una reducció de 16 tones en la producció anual de CO₂ de la ciutat.

Alejandro Ramon ha destacat que "el govern de Joan Ribó està realitzant una aposta molt clara per la descarbonització de la ciutat, impulsant les energies renovables, especialment l'energia fotovoltaica" i, ara, "esta experiència pilot servirà per a comprovar si podem aprofitar la força de les ones de la mar i si s'obri així la possibilitat d'utilitzar en el futur altres energies verdes, fins ara poc explorades".

El dispositiu, semblant a un flotador, té un funcionament senzill. Es col·loca en la mar, connectat a un braç hidràulic. La força de les ones provoca un moviment constant i repetitiu d'elevació i immersió del flotador que a través d'un sistema hidràulic trasllada l'energia generada fins a l'equip de generació elèctrica. El cost estimat del dispositiu és de 495.000 euros i el finançament procedix del projecte MatchUP de la Unió Europea (Horitzó 2020), que impulsa la transformació urbana mitjançant tecnologies innovadores en els camps de l'energia, la mobilitat i les TIC. "Este projecte combina perfectament l'aposta per la innovació i les energies netes per a situar València a l'avantguarda en actuacions dirigides a la descarbonització dels barris i a millorar la nostra eficiència energètica", ha defensat el regidor.

Missions València 2030

L'Ajuntament, a través de l'Estratègia Urbana València 2030, ha definit la primera missió del programa Missions València 2030: la Missió Climàtica València 2030. A través de la Missió Climàtica, València aspira a formar part de les cent ciutats europees climàticament neutres abans de 2030 que la Comissió Europea seleccionarà el pròxim mes de març per convertir-les en pols d'innovació en la transició verda europea. Aquelles que ho aconseguisquen seran el far que guie la resta de ciutats d'Europa per assolir l'objectiu de la descarbonització en 2050.

Per a això, València impulsa les transformacions necessàries per a ser una ciutat més sostenible, saludable, compartida, creativa, pròspera i emprenedora. Aquest propòsit s'emmarca en la necessitat d'avançar en els compromisos i metes establits pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l'Agenda Urbana Espanyola. En eixe sentit, constitueix un element clau la incorporació del vector de la ciència, la investigació i la innovació, així com la implicació del sector privat, el sector públic, les universitats, la societat civil i la ciutadania.

El projecte WEC (Wave Energy Converter) és una de les accions impulsades des del consistori en eixa línia.

Destacats