València reivindica que es prioritze la gestió de l'aigua en les polítiques mediambientals per a lluitar contra el canvi climàtic

Elisa Valía presenta la 'Setmana de l'aigua de València', organitzada "per a implicar a la ciutadania per a fer un consum responsable i sostenible d'aquest recurs"

Guardar

 Presentació de la Setmana de l'aigua de València
Presentació de la Setmana de l'aigua de València

L'Ajuntament de València celebra la' Setmana de l'aigua de València' amb l'objectiu de "sensibilitzar a la ciutadania sobre el valor d'aquest recurs, conscienciar perquè el seu consum siga responsable i sostenible, i fomentar l'hàbit de beure la que ix de l'aixeta". En paraules de la regidora del Cicle Integral de l'aigua, Elisa Valía, "no es pot entendre cap política mediambiental sense tindre en compte l'aigua, i hem d'implicar a tothom per a treballar junts en aquest sentit i així fer front al canvi climàtic".

La regidora Elisa Valía, que ha convidat a administracions, empreses i societat civil a treballar junts en una reducció de les emissions de CO2 front el canvi climàtic, ha presentat, en l'esplanada que hi ha enfront de la façana principal de l'Ajuntament, en el qual s'ha desplegat una pancarta commemorativa del Dia Mundial de l'Aigua que se celebra hui, una campanya municipal de sensibilització i conscienciació anunciada sota el lema "Cuidar l'aigua, protegir el planeta". "Volem fer valdre aquest recurs valuós i imprescindible per a la vida, però alhora escàs, i defensar la seua gestió sostenible", ha explicat l'edil, qui també ha ressaltat "la importància de visibilizar les infraestructures dels serveis de proveïment i sanejament de l'aigua en la ciutat".

Amb aquest objectiu, fins al diumenge 26 de març, s'han programat diferents activitats de divulgació per diferents barris. Entre aquestes propostes, dirigides a tots els públics, destaquen l'obertura de les plantes potabilitzadores d'aigua, de les depuradores, del centre operatiu de sanejament i dels depòsits de tempestes, entre altres equipaciones públiques. També s'han previst tallers infantils i activitats formatives en els centres educatius.

A més l'Ajuntament ha introduït rutes per la ciutat per a conéixer la importància de l'aigua en la història de València, itineraris amb bicicleta per a acostar-se a la xarxa de fonts d'aigua de l'aixeta filtrada i refrigerada instal·lades en el municipi, i tastos d'aqueix aigua, com la qual s'ha celebrat hui al matí en el Mercat de Natzaret, durant la visita de la regidora Elisa Valía.

En aquest context hui també s'ha celebrat el Seminari Internacional del Tribunal de les Aigües de la Vega de València–Universitat de València, organitzat pel Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) de l'Ajuntament de València, FAO ONU i el Tribunal de les Aigües.

Durant la presentació de la 'Setmana de l'Aigua', Elisa Valía ha apel·lat a treballar "de forma coordinada entre administracions públiques, teixit empresarial i societat civil per dignificar l'aigua, donar-li el valor que té a aquest recurs cada vegada més escàs però essencial per a la vida". Així ha apuntat a la necessitat de "aconseguir una ciutat neutra en carboni com a resposta col·lectiva a l'emergència climàtica que viu el planeta. Aconseguir ciutats descarbonizadas i climàticament neutres, en l'horitzó de 2030, és un repte possible si cada actor, a tots els nivells, assumeix la seua part de responsabilitat i actua per a disminuir les emissions de diòxid de carboni. Qualsevol gest, per xicotet que siga, compta".

Per a Valía, "hem de tindre una mirada llarga, de futur, perquè les solucions aplicades hui siguen sostingudes en el temps, també en moments d'escassetat d'aigua. Un escenari que coneixem i per al qual cal estar preparats. L'emergència climàtica és una realitat, amb efectes reals als quals ens hem d'adaptar ja que no van a desaparéixer. I alhora, seguir desplegant eines amb les quals minimitzar l'escalfament global".

En la presentació de la campanya d'informació i sensibilització de la 'Setmana de l'Aigua' també han participat el responsable d'Acciona a València, Carlos Espinosa, i el director general de Global Omnium, Vicente Fajardo, en nom de les dues empreses gestores dels serveis de proveïment i sanejament de l'aigua en la ciutat. També han intervingut portaveus altres entitats com per exemple el secretari de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada; el responsable de Sostenibilitat i Medi ambient del Consell de la Juventut de València (CJV), Chayma Bouchafra; i en representació de la Federació d'Associacions Veïnals de València, ha parlat Francisco Albert.

Espinosa ha explicat que "és important que la població conega les infraestructures del sistema municipal de sanejament", i ha animat a la ciutadania per a apuntar-se a les diferents activitats de la 'Setmana de l'Aigua'; mentre que Fajardo ha explicat que "el Cicle Integral de l'aigua té un gran repte que és que la població siga conscient de la necessitat de fer un ús racional de l'aigua i contaminar-la el menys possible".

D'altra banda, Inglada ha instat a les persones consumidores "per a fer xicotets gestos per a estalviar i cuidar el planeta d'una manera responsable"; Bouchafra ha destacat "la importància de "visibilizar aquest missatge entre el col·lectiu jove", que compta amb un equip de treball al respecte; i Albert ha parlat del "ús indegut de l'aigua" i ha demanat "control perquè l'aigua és un dels béns més precís i necessari".

Arxivat a:

Destacats