Així seria el mercat ambulant de productes agrícoles de Benimaclet

L'Ajuntament de València ha creat aquesta idea per a impulsar la venda directa dels agricultors als consumidors

Guardar

Mercat ambulant de productes agrícoles (Didier Provost)
Mercat ambulant de productes agrícoles (Didier Provost)

Benimaclet ha sigut un dels barris seleccionats per a tindre un mercat de venda directa de productes agroalimentaris procedents de la mateixa collita dels agricultors. La iniciativa, proposta pel regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de València, Alejandro Ramón, ha sigut creada per a "fomentar l'agricultura de la nostra horta i millorar les condicions dels agricultors, ja que, en moltes ocasions, les grans superfícies no estan oferint preus justos als productors per la seua fruita i verdura".

Aquesta iniciativa ha incorporat a quatre barris de València per a celebrar els mercats ambulants de venda directa, i Benimaclet ha sigut una de les triades. El "Mercat de l'horta" de Benimaclet, el qual se celebrarà setmanalment, funcionaria tots els dissabtes de 09:00 a 14:00 hores aproximadament, excepte les vespres de festius o festius autoritzats, que ho faran de 09.00 a 15.00 hores. A més, disposarà d'un total de quinze parades en les quals els agricultors han d'oferir obligatòriament productes de producció i elaboració pròpia.

Les persones o entitats jurídiques interessades a instal·lar una parada, podran sol·licitar la seua plaça des del pròxim 3 de setembre fins al 3 d'octubre a través de la pàgina web de l'Ajuntament o des de les oficines d'atenció a la ciutadania. Cada candidatura podrà optar a un màxim de quatre autoritzacions, una per a cada nou mercat, però en cap cas s'atorgarà més d'una parada per mercat a una mateixa persona. Aquesta concessió tindrà una duració de quinze anys.

Aquesta posada en marxa s'emmarca en l'Estratègia Agroalimentària Municipal i l'Acord marc per a la recuperació i reconstrucció de la ciutat de València en el context postcovid-19 "per a afavorir els criteris de sostenibilitat, proximitat i inclusivitat, atenent també la localització en espais d'afluència i complementarietat amb altres centres de comercialització agrícoles".

Reaccions davant la iniciativa

Aquesta mesura de Compromís sobre la gestió de l'horta ha tingut una reacció poc inclinada de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, que ha anunciat que la ubicació d'aquests mercats s'haurà de "revisar" i que té pendent una reunió amb els seus socis de govern perquè pensa que, a pesar que aquests mercats són "una bona iniciativa, cal repensar els llocs idonis".

A més, l'associació Confomercats ha rebutjat la idea d'aquests mercats, ja que la seua proposta és posar als agricultors que els desitgen en les parades buides dels mercats actuals i no en els nous. "No estem en contra dels nostres agricultors, però els necessitem dins dels mercats perquè mai deixem de ser els referents de producte de proximitat", han assegurat en Twitter.

Per part seua, Sergi Campillo, vicealcalde de València, ha assegurat que els mercats "continuaran avant, ja que són compatibles amb els mercats municipals que hi ha en els barris". "Són mesures que ens demanen els mateixos agricultors, així que anem avant amb la idea sens dubte. A més, ja s'ha aprovat en la Junta de Govern, per la qual cosa es faran realitat", ha insistit.

El regidor d'Agricultura, Alejandro Ramón, ha assenyalat que els mercats "seran molt positius per a tots els veïns i veïnes que viuen en els barris" i que amb aquesta iniciativa "tindran és un espai on poder adquirir productes frescos, productes de qualitat, de proximitat i amb la certesa que són fruites i hortalisses de la nostra horta".

Destacats