Sant Joan de Déu València impulsa 'Tindre una llar, eixe és el meu desig de Nadal' per a visibilizar les persones sense llar

Guardar

Usuaris del centre de Sant Joan de Déu de València participen en la campanya 'Tindre una llar, eixe és el meu desig de Nadal'
Usuaris del centre de Sant Joan de Déu de València participen en la campanya 'Tindre una llar, eixe és el meu desig de Nadal'

Sant Joan de Déu València ha posat en marxa una campanya de sensibilització sobre la realitat de les persones sense llar. La iniciativa porta per títol 'Tindre una llar, eixe és el meu desig de Nadal' i contempla el desenvolupament d'una sèrie d'accions l'objectiu de les quals és mostrar a la ciutadania la importància de la llar per a dur a terme un projecte de vida estable. Entre les diferents iniciatives destaca la presentació d'un vídeo documental participatiu, una campanya publicitària i la venda de productes solidaris.

La directora de Sant Joan de Déu València, Isabel Tortajada, contextualitza el motiu de la creació de la campanya. "Ens acostem a un període molt especial, una època que la societat espera durant tot l'any per a celebrar amb il·lusió Nadal. És temps d'enfortir la fraternitat, l'afecte i l'espiritualitat, és temps de llar. Però no tothom disposa d'un habitatge digne. Com a societat hem de donar una resposta a aquelles persones que es troben en situació de sensellarisme", indica Tortajada.

"El nostre treball diari està dedicat a acollir a les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat social, creant oportunitats per a facilitar la inserció sociolaboral de les persones sense llar i ho fem des de l'hospitalitat, des de la proximitat, el respecte i l'acompanyament professionalitzat per a impulsar la seua plena autonomia". No obstant això, l'abordatge del sensellarisme requereix el compromís de tota la ciutadania. Així l'expressa Tortajada: "amb l'arribada de Nadal es torna a posar de manifest la necessitat d'unir forces com a societat per a donar solucions al sensellarisme, tant des de les administracions públiques i el sector privat com des del compromís individual de cada persona i la participació ciutadana".

Crida a la societat

Per això, des de Sant Joan de Déu València es fa una crida a la societat a obrir els ulls davant la realitat que viuen algunes persones en els nostres barris. Persones que s'han vist abocades a viure al carrer en trobar-se sense una llar digna. "Per a això, és essencial donar a conéixer la situació viscuda per les persones sense llar. Així ho fem en la campanya 'Tindre una llar, eixe és el meu desig de Nadal' la peça principal del qual, un cartell publicitari de grans dimensions, ha sigut creat per les persones usuàries del centre d'acolliment i habitatges d'inserció de Sant Joan de Déu València", apunta.

El cartell pot contemplar-se del 6 al 20 de desembre en un opi, suport publicitari de format mitjà, a la cantonada de plaça Alfons el Magnànim i carrer La Paz de València. Aquesta iniciativa es completarà el dia 19 de desembre amb l'organització d'una acció de sensibilització en aquest espai tan cèntric. Comprendrà el muntatge d'una taula informativa per a sensibilitzar sobre la problemàtica del sensellarisme, serà entre les 10 i les 14 hores.

L'art com a eina d'inclusió

El procés de creació del cartell es va iniciar amb la realització d'un taller de lettering facilitat per l'artista i il·lustrador valencià Joan Quirós. Un cartell que s'ha realitzat sobre un suport de cartó. Al llarg de la sessió coordinada per l'artista Quirós, les persones usuàries van reflexionar sobre el sensellarisme i van plasmar les seues idees en frases, de les quals va sorgir la que il·lustra el títol de la campanya. Es tracta d'un altre dels múltiples tallers realitzats per Sant Joan de Déu en els quals l'art actua com a motor de canvi per a facilitar la inclusió sociolaboral.

D'altra banda, les persones usuàries també han estat treballant en la realització d'un vídeo documental participatiu coordinat per la Collita, un equip multidisciplinari de persones professionals de València especialitzades en la comunicació i en el treball cooperatiu. El vídeo presentarà les reflexions al voltant del sensellarisme d'un grup de persones sense llar i voluntàries. La peça audiovisual es projectarà al llarg d'aquest Nadal.

Seguint amb l'art com a eina d'inclusió social, les postals de Nadal d'enguany han sigut dissenyades i realitzades per les persones usuàries de Sant Joan de Déu. A més, també han preparat uns tests decorats a mà que estan a la venda en el context de la campanya de Nadal.

Regals solidaris i donacions

Es calcula que a Espanya hi ha entre 30.000 i 40.000 persones sense llar, de les quals 939 resideixen a València. Les dades relatives a la capital del Túria pertanyen al I Cens de Persones sense llar realitzada a València en 2019, el nou recompte es durà a terme el 15 de desembre.

Per part seua, Sant Joan de Déu València va atendre en 2020 a un total de 263 persones sense llar. Per a portar avant aquesta labor, l'Ordre Hospitalària compta amb el suport de les administracions públiques, l'empresariat, l'Obra Social de Sant Joan de Déu, el voluntariat i les persones sòcies i donants. L'esperit d'ajuda es fa més present en èpoques com Nadal, per això des de Sant Joan de Déu València es realitza una crida a la solidaritat mitjançant la campanya #DeseoUnHogar.

Existeixen diverses maneres de col·laborar:

Compra de neules solidàries, de venda a 5,95 € en l'alberg, carrer Luz Casanova, 8, a les botigues d'El Corte Inglés a València i la nostra botiga en línia.

Compra de tests solidaris, realitzades a València per persones usuàries. Estan disponibles per 4 € en l'alberg i a la botiga Gos Estils de Montserrat.

Donatiu econòmic en la nostra web de captació.

Els beneficis de la venda dels productes solidaris van destinats al programa d'atenció a persones sense llar de Sant Joan de Déu València.

 

Arxivat a:

Destacats