Sandra Gómez: "Si el VCF vol els beneficis de l'ATE, ha de complir els compromisos adquirits amb les administracions valencianes"

La regidora de Desenvolupament Urbà planteja un nou marc jurídic "per a garantir que els drets urbanístics vagen en benefici de la comunitat pública"

Guardar

Obres inacabades del Nou Mestalla
Obres inacabades del Nou Mestalla

Amb l'expedient obert de la caducitat de l'ATE, la qual cosa succeirà finalment amb el Nou Mestalla continua sent una incògnita. La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa per a presentar l'informe sobre aquest nou estadi. Així, ha destacat que "si el VCF vol els beneficis de la L'ATEper a això ha de complir els compromisos adquirits amb les administracions valencianes". Per a això, planteja un nou marc jurídic "per a garantir que els drets urbanístics vagen en benefici de la comunitat pública".

El València CF va presentar fa escasses setmanes el projecte definitiu per a la finalització del nou estadi. Un dels aspectes més assenyalats tant per les administracions com per l'afició en fer-se públic va ser l'aforament, un compromís que recollia la LLIGUE perquè l'estadi poguera acollir fins a 70.000 persones. No obstant això, el presentat pel club a penes supera els 45.000. A l'informe s'estableix que la decisió final sobre la derogació total o parcial de la LLIGUE correspon a la Generalitat, així com que l'aplicació de les plusvàlues urbanístiques associades a aquest acord només estaria ajustada a dret si el club 'che' garanteix el "ple compliment" de les obligacions.

Per tant, aquest és tan sols un dels compromisos adquirits pel club valencianista que haurà de complir si vol que se li concedisquen llicències urbanístiques amb ajudes financeres des de les diferents administracions públiques valencianes (Ajuntament i Generalitat). En cas contrari, el VCF podria demanar la llicència d'obra del nou estadi -en ser seus els terrenys- per a reprendre les obres, encara que ho faria sense ajuda econòmica pública.

A més de l'aforament, per a poder aconseguir els beneficis urbanístics, el València CF ha de complir els compromisos que encara no estan complits en la zona del Mestalla actual. D'altra banda, les obligacions també sorgeixen de la parcel·la situada en l'avinguda Corts Valencianes. Així, és necessària l'execució i desenvolupament d'un estudi de mobilitat i les mesures de reurbanització entorn del Nou Mestalla, com la construcció del poliesportiu municipal així com un museu, un espai social per als aficionats, oficines i la posada en marxa de les obres.

Per a posar en context la situació, la regidora de Desenvolupament Urbà ha exposat l'origen de les relacions entre l'Ajuntament i la Generalitat amb el club valencianista en 2005. "L'Ajuntament va començar a col·laborar amb el club per a la construcció d'un nou estadi per a posicionar a València dins del panorama esportiu nacional i internacional amb un estadi cinc estreles, modern i amb unes característiques concretes d'infraestructures i mesures de seguretat", ha explicat.

Davant les complicacions del club valencianista, la Generalitat va entrar en joc amb l'ATE (Adequació Territorial Estratègica) per a continuar amb el projecte i no es quedara a mig camí. Això es fa perquè s'arriba a la conclusió que la construcció d'aquest nou estadi tindria una repercussió econòmica i directa en benefici dels valencians i valencianes. No obstant això, aquestes facilitats van acabar quan va caducar aquesta llicència urbanística l'any passat.

"Hi havia llavors un objectiu molt clar de tindre un estadi capaç d'atraure grans esdeveniments nacionals i internacionals i des del nostre punt de vista és una obligació innegociable que l'estadi complisca les característiques que es van acordar. Si l'aforament és menor que el de l'actual Mestalla, llavors l'ATE no té cap sentit. Defensem una posició legal concorde a laregeneración urbanística. Si volem mantindre vius el planejament, aqueixos drets i aqueix finançament han d'anar dirigits a un estadi amb aqueixes característiques", ha assenyalat Gómez.

 

 

 

Destacats