Sandra Gómez destaca que València ha recuperat més de 120.000 metres quadrats d'espai públic des de 2015

Guardar

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, en el ple
La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, en el ple

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha inaugurat aquesta vesprada el primer de les trobades del Fòrum Urbà 2030 que realitza l'Ajuntament de València per a construir i debatre amb la ciutadania el model de la ciutat per al futur. Sota el títol 'Repensar la ciutat: Renovar i reciclar la ciutat construïda', la vicealcaldessa ha presidit un debat moderat pel secretari del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, Pablo Peñín, en el qual han participat Juan Rubio del Val, director de l'Observatori Ciutat 3R, Begoña Serrano, directora de l'institut Valencià d'Edificació i Fidel Vázquez, director general del SEPES.

Gómez ha presentat durant el fòrum les línies d'actuació estratègiques de l'urbanisme a la ciutat que es corresponen amb el planejament, la regeneració urbana i la requalificació de l'espai públic. En la primera d'elles, la que fa referència al planejament, la vicealcaldessa ha incidit en la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que s'està desenvolupant des de 2016 i a través de la que es va decidir renunciar a nou sectors urbanitzables que estaven previstos i, al mateix temps, protegir l'horta que envolta la ciutat, "el nostre major valor històric, paisatgístic i productiu de la ciutat" mitjançant el Pla d'Acció territorial de l'Horta. Aquesta redefinició dels límits de la ciutat, ha remarcat, va suposar una aposta per millorar la ciutat construïda mitjançant un model de ciutat 15 minuts, on totes les persones puguen disposar de tots els serveis bàsics a una distància mínima.

Aquest treball de planejament, ha sostingut Gómez, s'ha centrat a desenvolupar els diferents buits urbans repartits per tota la ciutat mitjançant eines com el Registre de Solars, així com a transformar grans àrees degradades com a Vara de Quart en un gran districte innovador.

Respecte a la Regeneració Urbana i la rehabilitació d'habitatge, l'Ajuntament ha articulat la utilització de fons Next Generation per a executar projectes de regeneració a gran escala i millorar la qualitat i accessibilitat dels habitatges de la ciutat.

Finalment, també ha incidit en l'espai públic i la mobilitat. "En aquest apartat és on ha sigut més visible el gir que hem realitzat cap a una ciutat més habitable mitjançant les polítiques de recuperació d'espai pública que s'han desenvolupat des de 2015. És un canvi de paradigma, una Mirada renovadora i renovada sobre la ciutat que mira cap a les persones", ha manifestat la vicealcaldessa.

En aquest sentit, ha exposat l'aplicació dels nous criteris de mobilitat sostenible i repartiment equitatiu de l'espai. "Des de 2015 portem més de 120.000 metres quadrats d'espai públic recuperat per a les persones que abans estava destinat als vehicles. Una estratègia que hem denominat València, Ciutat de Places, i el paradigma de les quals aquests dies és l'entorn del Mercat Central, que en les pròximes setmanes estarà completament renovat i recuperat per a les persones", ha finalitzat.

Destacats