S'obri el període de consulta del Pla Especial Cabanyal-Canyamelar

Guardar

PEC Cabanyal
PEC Cabanyal

«Estem davant un pla d'un simbolisme especial per a la ciutat, que ha sigut una prioritat des de l'inici del mandat, i que suposa portar a la recta final la solució a un problema d'urbanisme passat de moda que suposava la destrucció d'un barri sencer». El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha defensat hui davant el Ple Municipal les directrius del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar, que inicia ara el seu període d'informació pública i període de consultes.

La proposta ha tingut el suport del Govern de la Nau i del Grup Ciutadans, mentre que han votat en contra el Grup Popular i la regidora no adscrita, que han manifestat el seu desacord amb el contingut del Pla. Abans del debat ha intervingut Amparo Obiol, portaveu de l'associació Cabanyal Reviu, que ha manifestat el desacord d'aquesta entitat amb determinats aspectes del Pla, especialment referent a l'habitabilitat i a la recuperació de la població original o desplaçada.

Ja en el debat, el portaveu popular, Alfonso Novo, ha qualificat el document de «precipitat, incomplet i amb errors», i ha assegurat que no donarà temps d'aprovar-lo definitivament abans de concloure el mandat. L'edil ha assegurat que el pla «estimula la 'gentrificació' (transformació d'un espai urbà deteriorat o en declivi, que provoca un augment del preu dels lloguers i del cost habitacional), manca de zones verdes i aïllarà el barri amb el 'tap' previst al final de Blasco Ibáñez». Per part seua, María Dolores Jiménez, regidora no adscrita, ha afegit que al pla «li falta política d'habitatge i sobra política urbanística».

Els regidors de Ciutadans Fernando Giner i Narciso Estellés, malgrat el seu vot favorable, també han expressat els seus «dubtes», i han qualificat de «molt deficient» la gestió del Govern de la Nau en aquests anys. Tots dos han justificat el seu suport «pel bé i el futur del barri» i han demanat «diàleg i generositat» al Govern a l'hora de gestionar les esmenes i propostes que es presenten.

En resposta a tots ells, el delegat de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha defensat la solució que planteja aquest Pla, i ha agraït «l'acció de la societat civil, que va aconseguir parar el pla anterior, que destruïa el barri i impulsava la seua degradació». Tal com ha explicat Sarrià «aquest Pla es basa en el respecte a tots els trets identitaris del barri; determina les dotacions públiques mitjançant l'obtenció de sòls -sense recórrer a oneroses expropiacions-; combat la 'turistificació', especialment en les zones més sensibles; recupera els espais públics; i impulsa una estratègia de recuperació de la població, prioritzant les VPP i el parc de lloguers públics».

El regidor ha valorat també l'àmplia participació de la societat civil en la seua elaboració, i ha conclòs la seua intervenció qualificant la presentació del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar de «fet històric».

LA NOVA ORDENANÇA DE MOBILITAT

Seguidament, el Ple ha debatut i aprovat inicialment l'Ordenança Municipal de Mobilitat, que ha presentat el regidor delegat Giuseppe Grezzi, i que no ha comptat amb el suport dels grups de l'oposició. Han votat en contra la regidora Jiménez, qui ha criticat que no es tinguen en compte tots els actors de la mobilitat, segons ha afirmat; així com PP i Ciutadans. Narcís Estellés, d'este grup, ha qualificat la norma com a «un model del caos de mobilitat i de decisions impulsives», i ha criticat que es porte davant el Ple just al final del mandat. Tant ell com el regidor popular Alberto Mendoza han criticat el text perquè «genera inseguretat en les anelles més febles del sistema». Fins i tot Mendoza ha assegurat que «el vianant no està per damunt de tot, atés que es permet a patinets i bicis anar per les voreres».

El regidor Grezzi ha rebatut aquesta afirmació amb la lectura de l'article 33.c de l'ordenança, que prohibeix expressament la marxa de les bicicletes per les voreres; i també ha donat lectura al preàmbul del text, que subratlla la protecció de l'espai públic i de les persones. «Este és l'esperit de l'Ordenança que hui aprovem», ha assegurat l'edil, qui ha lamentat «l'ocasió perduda per l'oposició de fer un debat d'altura sobre la mobilitat».

Grezzi ha defensat el treball intens realitzat per esmenar una ordenança, la de l'any 2010, «que era caòtica, prohibicionista i no participada», en les seues paraules, i ha recordat que el text presentat hui gaudeix de tots els informes tècnics favorables, i ha sigut fruit de la participació i la inclusió, ja que ha estimat totalment o parcialment 53 de les 136 esmenes presentades.

Destacats