Rita Bosaho presenta a València l'impuls de les polítiques antiracistes del Ministeri d'igualtat

"Només un 18 % de la població discriminada denúncia perquè no confia en l'administració pública"

Guardar

L'associació Jovesólides, l'associació Cassalla Intercultural i la Fundació Al Fanar
L'associació Jovesólides, l'associació Cassalla Intercultural i la Fundació Al Fanar

L'associació Jovesólides, l'associació Cassalla Intercultural i la Fundació Al Fanar han organitzat hui un esdeveniment en la Fundació Bancaixa de València. La fi última: sensibilitzar contra l'odi quotidià i informar sobre mesures per a treballar contra aquesta problemàtica social.

L'esdeveniment ha comptat amb Rita Bosaho, directora general per a la Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic Racial, que ha presentat l'impuls de les polítiques antiracistes del Ministeri d'Igualtat. "L'enfocament més important en el qual estem treballant és obrir el debat sobre la recopilació de dades ètniques. Perquè el que no nomenes, no existeix. I actualment no hi ha dades sobre la població que viu el racisme".

La directora general ha cridat l'atenció sobre que disposar d'aquestes dades, a més obeeix el reclamat per convenis internacionals, l'ONU, la tercera Conferència de Durban, la Comissió Europea, el Comité Europeu de Drets Humans.

"Són necessaris aquestes dades per a dur a terme polítiques públiques Rita Bosaho, ha recordat que recentment s'ha tancat la consulta pública prèvia a l'elaboració de la llei antiracista. "Hem rebut una gran quantitat de propostes que implementarem. Propostes en les quals hem detectat preocupació per l'àmbit de l'habitatge, la segregació escolar, els CIEs...".

També ha posat l'accent que encara que la llei és un marc necessari, "actualment només un 18% de la població discriminada denúncia perquè no confien en l'administració pública", aquesta no és suficient. "La llei ajudarà, però no ho farà tot. Hem de fer una pedagogia de fons. Hem de buscar a través de l'Estat mecanismes que ajuden a treballar contra el discurs d'odi".

La jornada, realitzada en el marc del projecte europeu 'COCO: contra l'odi quotidià', també ha sigut un espai per a presentar per part de les entitats organitzadores 'Les 8 mesures contra l'odi quotidià', document nascut del treball col·lectiu realitzat en el Fòrum 'Joves contra l'odi quotidià', que va tindre lloc el mes de març passat a Madrid. Aquest va reunir a quasi un centenar de joves de tot l'estat espanyol que durant dos dies van reflexionar, van dialogar i van consensuar amb actors de l'àmbit polític, social i acadèmic mesures per al canvi social.

L'esdeveniment, punt de trobada d'autoritats polítiques, responsables d'entitats socials i activistes, també ha comptat amb la presentació institucional de José de Lamo, director general d'Igualtat en la diversitat i amb la regidora d'Igualtat de l'ajuntament de València, entre altres autoritats polítiques.

José de Lamo, director general d'Igualtat en la Diversitat, que ha inaugurat l'esdeveniment a nivell institucional ha assenyalat que el més important és la formació, l'educació i l'apoderament. "Hem d'avançar en el discurs. El terme odi està envaint la societat. I hem d'avançar perquè la discriminació estiga malament vista".

Per part seua, Boutaina El Hadri, gerenta de Jovesólides i responsable de conduir l'acte ha presentat 'Les 8 mesures contra l'odi quotidià', resultat del treball de més d'un centenar de joves amb responsables polítics, acadèmics i socials. "És necessari treballar cada dia per a naturalitzar la diversitat que ja existeix en tot l'estat espanyol, per a bandejar l'odi dins i fora de les xarxes socials".

Amb la presentació d'aquestes mesures i el llançament d'una campanya de sensibilització a nivell nacional, les entitats col·loquen punt i final al projecte col·laboratiu 'COCO: contra l'odi quotidià' que compta amb el suport financer de la Unió Europea. La fi última: continuar treballant, a partir de les xarxes generades i els recursos creats, contra el racisme i el discurs d'odi en línia i offline.

Arxivat a:

Destacats