Ribó subratlla que la pròrroga de les funcions del Consorci de la Marina per un any "garantirà els llocs de treball i l'activitat empresarial"

Guardar

joan ribó
joan ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat com a objectiu fonamental a preservar, a l'hora de definir la fórmula per a la gestió de la Marina de València, "la protecció i l'estabilitat dels llocs de treball, i la continuïtat en l'activitat econòmica i d'innovació" en aquest punt urbà. Ribó ha realitzat aquestes manifestacions al final de la sessió ordinària del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València, en la qual ha participat. L'alcalde s'ha manifestat favorable a una gestió compartida de la Marina entre l'Ajuntament, la Generalitat i el Govern de l'Estat.

De fet, ha anunciat Ribó, el Consell es reunirà de nou el pròxim 29 de desembre per a tractar, precisament, sobre la solució provisional a la continuïtat de l'activitat i la gestió del Consorci de la Marina. "La idea en la qual estem treballant amb el Ministeri de Transports –ha explicat Ribó davant els mitjans de comunicació a l'eixida de la reunió- és la prolongació del funcionament del Consorci per un any, de manera que es garantisca la continuïtat de la gestió". Per a això, s'està en negociació i diàleg amb la Secretaria d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Ministeri i, tal com ha afegit l'alcalde, "serà una eixida provisional d'un any mentre busquem una solució definitiva". A preguntes dels periodistes, l'alcalde de València s'ha mostrat partidari d'una gestió participada a tres entre l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri (Ports de l'Estat o l'Autoritat Portuària).

El mes de maig passat, el Consell Rector del Consorci València 2007 va aprovar la dissolució de l'organisme, tal com exigien els estatuts, després de l'eixida de l'Estat de l'entitat el gener de 2019. Però, en la pràctica, aquesta solució de pròrroga suposa paralitzar el procés de liquidació del Consorci València 2007, l'entitat encarregada de coordinar l'activitat de la Marina, la qual cosa permetrà mantindre-la en funcionament amb una gestió unitària, i garantir la seguretat jurídica de tots els empleats, així com de les entitats concessionàries i les empreses fins que es constituïsca un nou òrgan gestor. L'alcalde ha recordat que la Marina de València té "tres grans funcions: la innovació i l'emprenedoria; l'apartat lúdic, i l'àmbit dels esports, és a dir, que es tracta d'un camp d'acció molt important i per això volem buscar una gestió col·lectiva".

Espais i usos portuaris

D'altra banda, la sessió del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària ha concitat la unanimitat de tots els membres d'aquest òrgan, excepte en el punt 8 de l'ordre del dia, referit a l'ampliació de la delimitació d'espais i usos portuaris, que afecten l'ampliació Nord, i en el qual l'alcalde de València s'ha abstingut, en coherència amb el seu vot contrari al projecte d'ampliació, aprovat en la sessió del passat dia 2.

Precisament, tres dies després, el 5 de desembre passat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va dictar un acte de suspensió cautelar de la resolució del Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) del mes de març per la qual es permetia a l'Autoritat Portuària decidir per ella mateixa sobre la necessitat o no d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental, DIA per a dur a terme la citada ampliació portuària. Tal com el mateix alcalde va manifestar en l'anterior reunió del Consell, "no s'ha fet tot el necessari en aquest cas, ni en termes jurídics, ni en el desenvolupament de les actuacions de millora que estaven previstes, ni en l'actualització dels estudis i previsions sobre les implicacions del projecte". D'ací, la seua posició contrària i l'advertiment que "qui fa el projecte no fa la declaració, és una cosa absolutament irregular"; i per això va advertir de les "conseqüències a nivell jurídic de tot això".

Destacats