Ribó sobre Piroval: "Podem entendre el seu enuig i el gestionarem"

Guardar

Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc
Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha indicat aquest dimecres, respecte a la decisió de l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval) de no tractar directament amb el consistori cap tret després de no autoritzar-se els castells de focs artificials que havia plantejat per a la nit de Sant Josep després del toc de queda, que pot "entendre el seu enuig" i que es gestionarà.

"Entenem que puga estar fotuda. Sabem que està en una situació fotuda i que aquest tret suposava un element important. Podem entendre el seu enuig, ja el gestionarem", ha declarat el responsable municipal. "Ja parlarem amb Piroval, els explicarem la situació i ho entendran", ha considerat.

Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa en la qual s'ha presentat el Pla d'Agricultures Urbanes, preguntat pel comunicat de l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana en el qual dona a conéixer la seua postura cap a l'Ajuntament, expressa la seua "profunda indignació i tristesa" i assenyala que els seus socis s'han sentit "maltractats, abandonats i humiliats".

L'entitat ha emés aquesta nota després que la Regidoria de Cultura Festiva de València anunciara aquest dimarts la decisió de descartar la celebració d'eixos trets després de rebre un informe de la Conselleria de Sanitat que alerta de l'"alt risc d'incompliment de la normativa de distanciament social i seguretat per part de sectors significatius de població" si es duen a terme.

El primer edil ha explicat que dimarts passat es van reunir responsables d'aquesta conselleria i del consistori per a abordar assumptes relacionats amb la Covid-19 a la ciutat i que es va parlar de la proposta llançada per Piroval per a disparar eixos castells encara que no hi haja Falles a conseqüència de la pandèmia.

Joan Ribó ha apuntat que "es va arribar a un acord" per a poder executar eixos espectacles "després del toc de queda" i en diferents punts de la capital valenciana amb motiu de Sant Josep, dia gran de les Falles i ha assenyalat que l'administració local va començar "a treballar en aquesta direcció".

No obstant això, ha precisat que divendres passat va arribar "un informe de la Conselleria --de Sanitat--" dient que eixos castells "no es podien fer per una sèrie de perills, perquè suposava un greu perill d'augmentar el nombre de contagis" i ha exposat que també "ha arribat un informe en contra per part de Policia", després del que ha dit que l'Ajuntament és "categòric" en el compliment de les indicacions de les autoritats sanitàries.

"Davant aquesta situació, nosaltres ho tenim clar. Seguim les instruccions de Sanitat de manera categòrica i, per tant, hem dit que no es podia fer" el programa de castells plantejat per Piroval, ha manifestat el responsable municipal.

A continuació, Ribó ha subratllat que el consistori ha assegurat que encara que aquests actes no puguen dur-se a terme, mantindrà el pressupost contemplat per a la pirotècnia amb la finalitat de gastar-lo quan es puga. "Alhora, hem garantit al món pirotècnic que tot el pressupost que tenim de pirotècnia es va mantenir i quan siga possible farem" aquests espectacles, ha dit.

L'alcalde ha comentat que si en les reunions previstes per a les pròximes hores es flexibilitzaren les normes dictades per a frenar la pandèmia, es podria plantejar el tret proposat però ha insistit que l'Ajuntament complirà "sempre" i "escrupolosament les normes sanitàries".

"Si hui o demà es flexibilitzaren les normes i ens deixen disparar el dia 19, nosaltres encantats però ara bé, com hem dit sempre, respectem escrupolosament les normes de Sanitat perquè ací estan els tècnics i la gent que marca les instruccions", ha exposat, al mateix temps que ha ressaltat que ho lamenta "moltíssim" si no es pot disparar. "Si no es pot disparar, com es diu en l'informe, no es dispara. Així de senzill", ha postil·lat Ribó.

Quant a la postura expressada per Piroval en el seu comunicat davant el consistori encara que el document de Sanitat no l'ha emés aquesta administració, el primer edil ha afirmat que s'entén que l'entitat "puga estar fotuda" i se sap que és així també la situació en la qual es troba per la suspensió de les Falles.

Barceló considera "lloable" la "prudència total" de l'Ajuntament

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha qualificat de "lloable" la "prudència total" que ha mostrat l'Ajuntament de València en descartar finalment la celebració del tret de focs artificials previst per a la nit del 19 de març.

Barceló, després d'assistir a l'inici de les obres del nou centre de salut de Tres Forques a València, ha explicat sobre aquest tema que va mantindre una reunió amb l'alcalde, Joan Ribó, per a estudiar la seua proposta de llançar castells artificials el dia 19 de març i en la qual ella es va comprometre al fet que el seu departament realitzaria un informe per a determinar si "era viable o no" aquesta celebració.

En eixe sentit, ha aclarit que els experts han conclòs que "no és recomanable" perquè "hi ha alguna cosa que no podem controlar: les trobades que es puguen produir en l'àmbit privat, a les terrasses, als balcons, en els habitatges per a veure aquests castells d'unes festes que no se celebraran i que són tan volgudes pels valencians".

La Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València ha descartat finalment la celebració de trets de focs artificials previstos per a la nit del 19 de març després de rebre aquest informe de la Conselleria de Sanitat que alerta de l'"alt risc d'incompliment de la normativa de distanciament social i seguretat per part de sectors significatius de població". "La decisió de l'ajuntament de prudència total és lloable", ha postil·lat Barceló.

Destacats