Ribó sobre l'eliminació de Plusvàlues: "Hisenda ha de traure una normativa i compensar aquesta pèrdua"

Guardar

El alcalde de València, Joan Ribó, en una rueda de prensa
El alcalde de València, Joan Ribó, en una rueda de prensa

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat aquest dimecres, després de conéixer-se la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que declara nul l'impost municipal de Plusvàlues, que el Ministeri d'Hisenda ha de traure una normativa" a partir d'eixa decisió i "compensar aquesta pèrdua" per als consistoris.

"El Ministeri d'Hisenda haurà de plantejar-se cobrir aquests recursos perquè sense ells no podem funcionar", ha afirmat el primer edil. Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera preguntat per aquesta fallada durant la presentació dels nous punts de càrrega per a vehicles elèctrics en fanals.

El responsable municipal ha comentat que "quan el PP va eliminar l'impost d'activitats Econòmiques per a les xicotetes empreses, que suposava un canvi en la Llei d'Hisendes Locals, es va comprometre a compensar als municipis per eixe tema" i ha assegurat que "eixa compensació ha existit".

Així, l'alcalde de València ha apuntat que "si ara tenim eixe canvi" anunciat per a les Plusvàlues, s'hauran "de veure les compensacions corresponents".

No obstant això, ha afirmat que no ha vist la sentència del TC i ha destacat que vol conéixer-la. "Vull veure la sentència i a partir d'ací, veurem. Llegint els mitjans de comunicació de hui hi ha interpretacions vàries. Esperem una mica i a partir d'ací analitzarem", ha postil·lat.

Joan Ribó ha comentat que "ja fa alguns anys" que el consistori valencià estava "retenint" alguns "elements d'aquest impost". "No és la primera sentència sobre el tema", ha dit.

El responsable municipal ha manifestat que s'està "davant l'eliminació d'una sèrie d'apartats de la Llei d'Hisendes de Règim Local", una norma "estatal".

Després d'això, ha exposat que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha parlat "de la necessitat de plantejar-se una nova Llei de Finançament Local" perquè els ajuntaments "estem infrafinançats" i ha insistit a assenyalar que "el Ministeri d'Hisenda haurà de plantejar-se cobrir" els recursos procedents de les Plusvàlues", sense els quals els consistoris "no podem funcionar".

Respecte als canvis que la sentència del TC podria suposar per al pressupost de l'Ajuntament de València, Ribó ha indicat que en principi es mantindran eixos comptes perquè es pensa que Hisenda compensarà.

"Tenim uns pressupostos en els quals contemplem uns ingressos per aquest concepte i, en principi, els mantindrem perquè tenim la seguretat que el ministeri farà els deures i compensarà o introduirà una normativa que permeta treballar en aquest sentit", ha plantejat.

Preguntat per l'opinió de juristes que recomanen que les Plusvàlues no es cobren, el primer edil ha respost: "Nosaltres no hem dit que cobrarem eixe impost. En part, ja no ho estàvem cobrant. El que hem dit és que el Ministeri d'Hisenda ha de traure una nova normativa i ha de compensar aquesta pèrdua".

Així mateix, preguntat per una possible devolució de l'impost amb caràcter retroactiu, Joan Ribó ha insistit en la necessitat de "veure la sentència". "Crec que en aquests moments no podem afirmar més coses de si serà quatre anys, si seran tres", ha dit.

"SER PRUDENT"

Pel seu costat, fonts de la Regidoria d'Hisenda de l'Ajuntament de València han indicat a Europa Press que en el pressupost municipal de 2021 es contemplen 23 milions procedents de Plusvàlues i han descartat quantificar el que suposarà la suspensió d'aquest impost. Han assenyalat que s'ha de "ser prudent", veure la sentència del TC i esperar que es pronuncie el Govern central.

D'altra banda, el PP en aquest consistori ha demanat a l'Executiu central que compense "la pèrdua" que per als ajuntaments suposarà la sentència del Tribunal Constitucional sobre les Plusvàlues i ha afirmat que aquesta administració local deixarà d'ingressar prop de 30 milions a l'any per eixe concepte. Ha afegit que amb data d'octubre, aquest ajuntament ha ingressat per aquest concepte 26,9 milions.

Així ho ha assenyalat, en un comunicat, l'edila 'popular' Paula Llobet, que ha asseverat que "les administracions locals no poden ser les administracions que cada dia presten més serveis i que menys reben del Govern d'Espanya".

"RESPOSTA A LES NECESSITATS"

"Per això, sol·licitem que es compense aquesta nova pèrdua d'ingressos per part dels pressupostos de l'Estat en les aportacions directes. Són els ajuntaments els qui estan donant resposta a les necessitats dels ciutadans --encara que ha matisat que eixe "no és el cas" del govern de València que conformen Compromís i PSPV-- i ha considerat que els consistoris "han de tindre un finançament concorde a les seues responsabilitats i serveis".

Llobet ha agregat que aquest any "més de 200 veïns" de la capital valenciana han recorregut contra el seu ajuntament pel cobrament de la plusvàlua. "És un nombre alt de reclamacions que arriben cada any a l'administració local", ha ressaltat.

Arxivat a:

Destacats