Ribó sobre la decisió del TSJM: "Dóna la raó als quals argumentem que l'APV no pot ser jutge i part"

Guardar

Turistes en una platja al costat del Port de València
Turistes en una platja al costat del Port de València

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de suspendre cautelarment la resolució de març de 2021 del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) que possibilitava que l'Autoritat Portuària de València poguera decidir per si sola sobre la necessitat o no d'una nova avaluació ambiental per a l'ampliació nord del Port de la ciutat "dóna la raó als quals argumentem que l'APV no pot ser jutge i part per a avaluar" l'impacte de l'ampliació nord.

Així ho ha indicat en un missatge en les seues xarxes socials on ha fet referència a la decisió de l'alt tribunal de Madrid, que malgrat ser cautelar, segons ha subratllat, dóna la raó a plantejaments com els que sostenen ell mateix i el seu partit, Compromís.

El Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV) va donar llum verda divendres passat al Projecte Constructiu del Moll de Contenidors de l'Ampliació Nord del Port de València, dotat d'una inversió publicoprivat de prop de 1.564 milions d'euros, amb els vots en contra de Ribó i el secretari autonòmic de Vicepresidència de la Generalitat, Iván Castañón, tots dos de Compromís.

L'aprovació va tirar avant en una sessió extraordinària d'aqueix òrgan després de rebre l'Informe de Compatibilitat amb l'Estratègia Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica, favorable al projecte encara que amb 21 condicions.

Ara, després de la decisió del TSJ de Madrid, Ribó ha recalcat que ja el van advertir en el seu moment i mantindran "el rebuig a un projecte que no té garanties ambientals ni jurídiques" i "no beneficia a la ciutat", segons ha afegit en declaracions posteriors facilitades pel consistori.

En aquesta línia, ha insistit que es tracta d'"una situació estratègica per a la ciutat i no s'ha abordat de la manera adequada". Per això, ha justificat que va votar en contra en el Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària del passat divendres. Segons Ribó, "és evident que no s'ha fet tot el necessari en aquest cas, ni en termes jurídics, ni quant al desenvolupament de les actuacions de millora que estaven previstes, ni en l'actualització dels estudis i previsions sobre les implicacions del projecte".

Al seu judici, "això genera una incertesa jurídica que ja podem comprovar amb aquesta decisió cautelar. Ser jutge i part quant a la gestió de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) no és en absolut normal perquè, generalment, qui fa el projecte no elabora la declaració".

CAS DE LA ZAL

Ribó ha recordat que a València "tenim experiència en situacions similars d'incertesa jurídica, com en el cas de la Zona d'Actuacions Logístiques (ZAL), que portem arrossegant ja 25 anys". En aquesta línia, ha incidit en el fet que "també és molt greu que no s'haja fet res respecte a les previsions de millores en zones de costa que estaven establides en l'anterior DIA".

"Les mesures recollides ara fa 15 anys no s'han dut a terme ni per Costas ni per l'Autoritat Portuària, ni en l'Arbre del Gos, ni en el Saler, ni en Pinedo, ni en altres punts contemplats en aquella DIA", ha recalcat Ribó, qui ha insistit que València "considera molt important el parc natural de l'Albufera i el seu litoral des de qualsevol perspectiva i mentre no es faça tot el que cal fer quant a les garanties mediambientals i jurídiques, mantindrem el nostre rebuig a aqueix projecte".

Destacats