Ribó firma un manifest per la pau a Ucraïna juntament amb Chomsky, Corbyn i Correa

El text, subscrit per intel·lectuals, periodistes i representants polítics de diversos països, reclama l'alto el foc immediat i l'acolliment per a totes les persones

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

L'alcalde, Joan Ribó, ha subscrit aquest dimarts el manifest "Ucraïna: Pau ja!", en què intel·lectuals, periodistes i representants polítics de diversos països demanen l'alto el foc immediat, l'acolliment per a totes les persones i la protecció de les poblacions davant les conseqüències del conflicte. La firma de Ribó se suma la del filòsof estatunidenc Noam Chomsky, l'exlíder laborista britànic Jeremy Corbyn, l'expresident de l'Equador Rafael Correa, la secretària general de Podem, Ione Belarra, o l'exvicepresident del govern central Pablo Iglesias, entre d'altres. L'alcalde ha declarat que "una escalada en aquesta guerra només conduirà a més sang, més desplaçaments i més danys econòmics".

Joan Ribó considera necessari "recolzar les negociacions per una pau plena i duradora basada en dues condicions que, d'alguna manera, ja va presentar el president Zelenski d'Ucraïna. La primera, la retirada de les tropes invasores, i la segona, que Ucraïna es convertisca en un país neutral".

Per a l'alcalde, "em sembla molt important en aquests moments deixar de banda tot el llenguatge bel·ligerant i dir molt clarament que una escalada en aquesta guerra només conduirà a més sang, més desplaçaments i més danys econòmics i, per això, pensem que és molt important pensar en unes coordenades de pau en aquest país".

El manifest

La pau, l'asil i la reconstrucció i protecció són les reivindicacions del text, obert a noves adhesions. Després de més de 50 dies de la invasió russa, el document posa en relleu els seus efectes "devastadors": la "mort, destrucció, els milions de persones obligades a fugir de les llars"; "el risc d'aniquilació nuclear", i "les conseqüències socials i econòmiques en tot el món".
Les parts, organitzacions i particulars que donen suport a l'escrit exigeixen "negociacions per a una pau plena i duradora" i reivindiquen el paper de "les Nacions Unides i altres organismes internacionals rellevants" per tal de "garantir qualsevol acord".

El manifest recorda que el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha esbossat les dues condicions essencials per a la pau: les tropes invasores russes han de retirar-se d'Ucraïna i el país es converteix en neutral. "Instem els governs i mitjans de comunicació a deixar de banda tot llenguatge bel·ligerant i promoure i enfortir el diàleg. L'escalada només conduirà a més vessament de sang, desplaçaments i danys econòmics infligits a persones innocents", afig el document.

Asil

Un altre dels aspectes que es reivindiquen és "l'hospitalitat i humanitat a tots aquells que fugen de la guerra" a través "d'una política d'asil que no estiga condicionada pel país d'origen". Per això, les persones firmants "instem a la protecció de tots els civils que fugen o continuen en les seues cases, evacuacions mitjançant corredors humanitaris i garanties d'alimentació i atenció mèdica".

Pel que fa a la reconstrucció i protecció, es fa una crida a les institucions internacionals perquè eliminen el deute d'Ucraïna i comprometen recursos per al desenvolupament del país. També s'apel·la els governs perquè protegisquen l'estat del benestar, garantisquen els drets socials i reduïsquen la desigualtat. Igualment, "és hora que les grans fortunes i les grans empreses contribuïsquen equitativament a la societat perquè les rendes i els cossos de la immensa majoria no carreguen, una volta més, amb el cost de la crisi", conclou el manifest.

Destacats