Ribó serà elegit aquest dissabte per segona vegada alcalde de València amb el suport de Compromís i PSPV

Assumirà la màxima responsabilitat municipal sense estar tancat el pacte de govern entre aquestes dues formacions

Guardar

Autobús Jo Amb Ribó Joan-27
Autobús Jo Amb Ribó Joan-27

L'alcalde de València en funcions i candidat de Compromís a la reelecció, Joan Ribó, serà triat aquest dissabte, per segona vegada i per al mandat 2019-2023, primer edil d'aquesta ciutat amb el suport d'aquesta coalició i amb el del PSPV.

Així, els deu regidors reeixits per Compromís en les eleccions locals del passat 26 de maig, un més que en els comicis de 2015, i els set del grup municipal socialista, dos més que en aquella cita electoral, votaran a favor de la candidatura de Ribó en el ple de constitució de la nova corporació local que tindrà lloc la pròxima jornada.

Joan Ribó serà designat màxim responsable municipal sense que s'haja tancat el pacte de govern que negocien des de la setmana passada Compromís i PSPV per a reeditar l'executiu progressista que ha dirigit la capital valenciana en els últims quatre anys.

Tant el cap de llista de Compromís, com la candidata socialista a l'Alcaldia i regidora electa, Sandra Gómez, han manifestat en els últims dies que no era necessari que les negociacions per a la conformació del futur govern de la ciutat estigueren finalitzades abans de la constitució de la nova corporació municipal.

Per a aquest dia i per a garantir la reelecció de Joan Ribó era necessari únicament tindre assegurat el suport dels edils del PSPV, alguna cosa que Sandra Gómez, també secretària general de la formació a la ciutat, ha assegurat en tot moment amb la finalitat de "garantir que a València no hi haja un govern de dretes" i de tornar a comptar amb un executiu de "coalició" i de "progrés".

Els contactes entre les dues parts, que en l'última setmana han celebrat quatre reunions de la comissió negociadora creada per a negociar el pacte, seguiran en els pròxims dies. Després de debatre i tancar el "programa comú" de govern, el "quin" en aquest procés, abordaran el "com", per a determinar l'estructura del govern local, i posteriorment, el "qui", per a determinar les persones que estaran al capdavant de cada delegació.

L'executiu local que presidirà de nou Ribó a València estarà conformat en el pròxim mandat per dues forces, Compromís i PSPV, a diferència del seu primer equip de govern, el Govern de La Nau que ha capitanejat entre 2015 i 2019 i que integraven tres grups: Compromís, PSPV i València en Comú, la coalició en la qual estava inclòs Podemos. Aquest partit ha quedat fora del consistori a partir del 26M al no obtenir la representació necessària.

Al costat de Compromís i PSPV formaran part de l'Ajuntament de València en la legislatura que ara comença i com a membres de l'oposició, el PP, amb 8 representants --enfront dels deu que va aconseguir en 2015--; Ciutadans (Cs), que es manté amb sis edils, i Vox, que entra per primera vegada en el consistori amb dos regidors.

"GRAN ASPIRACIÓ"

Amb la seua reelecció com a alcalde, Joan Ribó podrà fer efectiva la "gran aspiració" que ha manifestat sempre, també al llarg de la recent campanya electoral, de reeditar el model d'executiu progressista que ha liderat en els últims quatre any i que ho capitanejara un representant de Compromís.

Ribó arriba de nou a l'Alcaldia de València després que Compromís haja guanyat per primera vegada les eleccions municipals en aquesta ciutat com a força més votada en els comicis del 26M i després d'haver sigut també la més recolzada en les urnes en la convocatòria autonòmica del 28 d'abril.

FORÇA MÉS VOTADA

D'aquesta manera, la llista que ha liderat Ribó ha desbancat al PP com a força més votada en les eleccions locals. En les municipals de 2015 el PP va ser el partit més votat en la capital valenciana i va aconseguir deu dels 33 regidors que integren el consistori però el pacte aconseguit entre Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, l'anomenat Pacte de La Nau, va deixar als 'populars' fora del govern local, després de 24 anys al capdavant, i va possibilitar un executiu progressista presidit.

Fa quatre anys i després d'haver passat altres quatre en l'oposició com a portaveu de Compromís, Joan Ribó va arribar a l'Alcaldia i va desbancar a la 'popular' Rita Barberá després de 24 anys al capdavant de l'Ajuntament de València.

Cinc grups

Els 33 regidors que integren l'Ajuntament de València es distribuiran en el pròxim mandat 2019-2023, en cinc grups municipals, atés el nombre de formacions polítiques que van obtindre representació en el consistori a partir de les eleccions locals del passat 26 de maig. Així, conformaran la corporació local Compromís, PP, PSPV, Cs i Vox, que entra per primera vegada en aquesta administració. Els integrants del grup de Compromís seran Isabel Lozano, Glòria Tello, Pere Fuset, Giuseppe Grezzi, Lucía Beamud, Carlos Galiana, Sergi Campillo, Luisa Notario i Alejandro Ramón, a més del mateix Ribó.

La segona força va ser el PP, del qual renoven tots. Estarà format per María José Català, María José Ferrer San Segundo, Paula Llobet, Santiago Ballester, Juan Giner, Marta Torrado, Julia Climent i Carlos Mundina.

La tercera força i soci de Compromís en el govern és el PSPV, del qual Sandra Gómez està al capdavant. Li segueixen Emiliano García, Maite Ibáñez, Ramón Vilar, Elisa Valía, Aarón Cano i Pilar Bernabé.

La quarta posició l'ocuparà Ciutadans, que amb Fernando Giner al capdavant va aconseguir el passat 26 de maig els mateixos edils que en 2015, un total de sis. A Giner li acompanyaran en el grup municipal Rocío Gil, Narcís Estellés, Rafael Pardo, Amparo Picó i Javier Copoví.

L'últim grup amb representació serà el de Vox, que ha obtingut representació per primera vegada en el consistori de València amb dos edils: José Gosálbez i Vicente Montañez.

Destacats