Ribó reivindica davant els reis i la ministra Montserrat les infraestructures que València necessita

Joan Ribó ressalta la necessitat que es reconega el protagonisme de les dones en l’activitat científica i investigadora

Guardar

Premis Jaume I
Premis Jaume I

L'alcalde de València ha sigut el primer a intervindre en l'acte de lliurament dels XXVIII Premis Jaume I, que s'ha celebrat este dijous en la Llotja davall la presidència de ses Majestats els Reis d'Espanya. Joan Ribó, a més de felicitar els guardonats i agrair la presència dels monarques i de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha reivindicat les infraestructures que València necessita i reclamat que es reconega i es tinga en compte el creixent protagonisme de les dones també en l'activitat científica i investigadora. ”Sense científiques tampoc hi ha futur”, ha dit.

S'ha guardat un minut de silenci per la defunció de Rita Barberá abans de l'inici de les paraules, en les quals Joan Ribó ha recordat que el lliurament d'estos guardons es realitza des de l'any 1993 “en este singular edifici, patrimoni de la humanitat, i en este acte sempre ha estat present la màxima autoritat de la ciutat, que represente jo mateix en l'actualitat, i abans la meua antecessora, a la qual hui recordem”.

Ribó ha expressat la seua “més sincera enhorabona als guanyadors d'enguany: Miguel Bastos Araujo, Francisco Martínez Mojica, Albert Marcet Torrens, Elías Campo Güerri, Hermenegildo García Gómez i Alberto Gutiérrez Garrido, i ha recordat que “la concessió d'estos premis ha de servir de recordatori a les institucions públiques i privades, perquè tinguen en compte que sense la ciència no hi ha futur. Però voldria afegir una cosa més: sense científiques tampoc hi ha futur”.

En una edició dels Jaime I en què no ha sigut guardonada cap dona, Ribó ha posat l'accent que “les aportacions professionals de les dones científiques, enginyeres, arquitectes o tecnòlogues ens han ajudat a viure en un món un poc millor, més fàcil, més còmode i més saludable. Però les barreres invisibles que continuen existint fan que se'ls done més publicitat als seus companys. No és que ells no ho meresquen, és que elles ho mereixen igualment”.

Ha afirmat que les dones que treballen en el món de la ciència, la tecnologia o l'economia “mereixen un reconeixement extra per l'esforç que han de realitzar” per a tindre visibilitat i no passar desapercebudes, i ha lamentat el cas de dones com Hedy Lamarr, precursora dels sistemes de comunicació digital, “que haurien de tindre molta més fama de la qual tenen, o que directament són unes desconegudes”, per la qual cosa Ribó ha fet una crida perquè els premis “tinguen en la consideració que els correspon les científiques, tecnòlogues, arquitectes, economistes, enginyeres i dones de qualsevol camp del saber, i que els mitjans de comunicació també siguen difusores del seu treball i els seus èxits”.

S'ha detingut de forma especial Joan Ribó en el guardó de noves Tecnologies que patrocina l'Ajuntament de València i que este dijous ha rebut Hermenegildo García Gómez, “un investigador d'ací, doctor en ciències químiques i investigador de l'Institut de Tecnologia Química i la Universitat Politècnica. Hem d'aprofitar els seus aconseguiments, com el que permet reutilitzar els residus agrícoles per a elaborar, per exemple, plàstics o pintures”.

Ja en el tram final, Joan Ribó ha expressat el desig que “prompte puguem vore dones i homes arquitectes i enginyers treballant en el Túnel Passant que necessita la nostra ciutat per a deixar de ser el semàfor ferroviari d'Europa, en el futur corredor del Mediterrani, que es fa esperar massa, i també en l'estació soterrada de l'AVE que València mereix com qualsevol altra ciutat. Esta petició no és un lament, sinó una exigència que fem els valencians i les valencianes, que volem deixar d'estar en la cua quant a inversions i finançament”.

El president Ximo Puig, per la seua banda, ha afirmat que els països més avançats del món són aquells que tenen millors investigadors, més inversió en ciència i més capacitat científica. “I a més també són les societats més cohesionades. El progrés econòmic i social d'un país, més enllà de molts altres indicadors, es mesura en funció del que la ciència és capaç de generar. Ací la crisi econòmica ha demostrat que no hi ha dreceres per a la prosperitat”.

Sa Majestat, el rei d'Espanya, que ha tancat l'acte de lliurament, a més de donar l'enhorabona als guardonats i expressar la condolença per la defunció de Rita Barberá, ha ressaltat la importància de l'activitat científica i “la tenacitat i capacitat per a superar les dificultats. Per ells és moment de donar-li un nou impuls, de situar la recerca, el desenvolupament, la innovació i la capacitat emprenedora entre les principals prioritats del nostre país. Perquè, senzillament, esta és una de les millors maneres d'aconseguir majors garanties de creixement, de desenvolupament i competitivitat i, per tant, de capacitat de generar més riquesa i benestar”.

El rei Felip VI ha conclòs l'acte declarant oberta la convocatòria dels Premis Jaume I de l'any 2017.

MERCAT CENTRAL

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó, han sigut algunes de les autoritats que posteriorment han acompanyat Ses Majestats els Reis en la seua visita al Mercat Central, on els esperaven el regidor de Mercat Carlos Galiana, el president de l'Associació de Venedors, Francisco Dasí, els membres de la junta directiva i centenars de ciutadanes i ciutadans que no han volgut perdre's la presència dels reis en un mercat emblemàtic que ara complix el seu primer segle.

Esta visita ha tingut moments molt emotius, com l'afectuosa salutació que les Ses Majestats han fet a Consuelo Iserte, una dona de 102 anys d'edat, ”la compradora més major del Mercat Central”, que este dijous ha representat totes les altres compradores, encara que han sigut molts i moltes els ciutadans i ciutadans als quals don Felipe i donya Leticia s'han detingut a saludar en un recorregut en el qual també s'ha fet un alt en algunes parades de venda i davant l'obra del pintor valencià Luís Lonjedo, dedicada a un mercat que compta amb vora 300 venedors.

Arxivat a:

Destacats