Ribó i els hostalers continuen sense posar-se d'acord sobre la situació de les terrasses

Les pimes hostaleres demanen a Ribó i Espai Públic "respecte" i que no focalitzen els problemes d'ordre públic en el sector

Guardar

Diverses persones exhibeixen pancartes durant una concentració per a reclamar l'ampliació de les terrasses Covid a València fins a 2022
Diverses persones exhibeixen pancartes durant una concentració per a reclamar l'ampliació de les terrasses Covid a València fins a 2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reiterat aquest dijous el suport de l'Ajuntament amb ajudes directes al sector de l'Hostaleria per a poder fer front a la pandèmia, però ha recalcat que amb la desescalada "és hora de tornar tots a la normalitat i tornar a la normalitat significa que l'espai públic és de tots", com reclamen els veïns, i més "quan s'ha augmentat l'aforament en interiors".

Ribó, en declaracions als mitjans, s'ha referit així a la concentració realitzada pels hostalers aquest dijous per a demanar a l'Ajuntament ampliar fins a 2022 les terrasses covid en veure "llunyana" la recuperació.

Sobre aquest tema, ha recalcat que l'Ajuntament ha concedit ajudes directes a les 670 terrasses de la ciutat a través del Pla Resistir i d'altres plans i ha recordat que aquesta ampliació temporal es va aprovar per a compensar les restriccions al sector.

No obstant això, ara a més de l'espai on poden situar les seues terrasses que respecta el que tenien abans de la pandèmia, ja s'ha ampliat els aforaments al cent per cent en l'exterior i al 75% a l'interior i en la reunió d'aquesta vesprada de la Interdepartamental es tornarà a abordar aquesta qüestió.

Per això, ha defensat que l'Hostaleria "no es pot acostumar al fet que tot l'espai públic estiga disponible per a situar terrasses" quan és "de tots" i sobre aquest tema ha recalcat que existeix "una protesta clara" de la Federació de l'Associació de veïns de València.

Així, ha insistit que amb l'augment de l'aforament en interiors "es pot restituir les terrasses a la seua situació normal" i ha apuntat que les terrasses "perdran força" a conseqüència del temps amb la tardor.

Ribó ha recalcat la voluntat de l'Ajuntament de València de "compensar" a aquest sector, que disposa d'un centenar de terrasses en el barri de Russafa, 70 en la zona del Cedre, 68 a Ciutat Vella, 67 al voltant de la plaça d'Hondures i 50 en Joan Llorens.

D'altra banda, representants de diferents associacions hostaleres integrades en la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València s'han concentrat aquest dijous en la Plaça de l'Ajuntament, en un acte de protesta, per a reclamar l'ampliació de les terrasses Covid fins a 2022 i denunciar els "atacs" que porta patint el sector "amb les terrasses constantment en el punt de mira". Per a la Coordinadora, la crisi de les terrasses de la Covid és "la gota que satisfà el got" en una recuperació que veuen "llunyana".

Els hostalers, amb una improvisada terrassa, xiulada, cartells i crits de 'Terrasses Covid fins a 2022', han lamentat que la decisió de l'Ajuntament d'acabar "fulminantment" amb les terrasses Covid, que "han sigut i continuen sent la salvació de gran part dels bars, restaurants i cafeteries i locals d'oci de la ciutat", posa de manifest la seua "falta de sensibilitat" i "ofuscació" amb l'oci i l'hostaleria i l'acusen de "focalitzar" els problemes d'ordre públic en el sector.

Per això, han emplaçat a l'alcalde, Joan Ribó, i a la regidora d'Espai Públic, Lucía Beamud, a "asseure's de nou" amb el sector i fer marxa enrere en una decisió que qualifiquen de "cacicada plena de prejudicis i perjudicis econòmics", segons han assenyalat en un comunicat.

Els hostalers han insistit que l'eliminació d'aquestes terrasses "hauria d'haver-se plantejat i dialogat" amb el sector, una vegada queden sense efecte tant la llei estatal que regula les distàncies de seguretat 2/2021 del 29 de març, com del decret de la Generalitat Valenciana, que permetran "parlar de la recuperació total i real dels aforaments que el mateix sector ha reclamat que queden ja sense efecte".

Al seu judici, "incomprensiblement" i "injustificadament" s'ha pres aquesta mesura "precipitant-se a l'hora de prendre decisions per a gestionar la desescalada del final de l'emergència sanitària i la volta a la 'normalitat'", han volgut puntualitzar.

Els hostalers demanen que se'ls permeta mantenir les terrasses ampliades fins a final d'any, ja que com reflecteix un estudi realitzat per la Coordinadora, actualment fins al 66,5% de la facturació dels establiments hostalers es realitza en l'exterior i, a més, més del 70% de les pimes hostaleres no preveu que els seus negocis es recuperen fins a finals de 2022 o principis de 2023.

Els hostalers subratllen que els governs locals d'altres ciutats com Barcelona, Alacant, Santander o la Corunya mantindran les terrasses més enllà de la fi total de les restriccions mentre que en la resta de capitals que han aprovat aquestes mesures, excepte Palma, "segueixen a l'espera per a prendre decisions que no perjudiquen un dels sectors més castigats per la crisi sanitària".

Sobre aquest tema, han lamentat que, després de 19 mesos de pandèmia i quan se li ha demanat al sector "paciència", l'Ajuntament de València "no la tinga ara, malgrat ser coneixedor que hi ha hagut caigudes de facturació de més del 40%, tancaments d'empreses d'un 20% i percentatges semblants de reculada dels llocs de treball".

PACTE HISTÒRIC

L'ampliació de terrasses va ser una mesura acordada el maig de 2020 entre l'Ajuntament, representants veïnals i les associacions hoteleres en "un pacte històric, ja que va aconseguir fer convergir postures moltes vegades contraposades, els veïnals i els dels hostalers, en un moment clau per a la reactivació econòmica, mentre es mantenien restriccions de distància i aforaments per a evitar els contagis", segons han destacat fonts municipals.

En eixe sentit, ha recordat les reunions amb Unió Gremial, la Federació de Veïns de València, la Federació Empresarial d'Hostaleria de València i la Coordinadora Empresarial Oci i Hostaleria Comunitat Valenciana.

Així mateix, han recordat els instruments de suport al sector de l'hostaleria al "clau per a l'economia de València" i per això "es manté fins a final d'any l'exempció de la tassa de terrasses, una manera de fer costat a la reactivació econòmica del sector".

A més, en les ajudes Re-Activa, de març 2020, es van concedir 5.260.000 euros, al Sector Restauració 1.600.000 euros, i en el Pla Resistir les ajudes Parèntesi de la primera Convocatòria s'han abonat 13.040.200 euros.

Arxivat a:

Destacats