Ribó exigeix al Ministeri d'Indústria el trasllat de la subestació de Patraix

Hui es compleixen 11 anys de l'explosió de la infraestructura elèctrica

Guardar

Subestación_eléctrica_de_Patraix_b
Subestación_eléctrica_de_Patraix_b

Onze anys després de l'explosió de la subestació elèctrica de Patraix, que va confirmar els temors dels veïns i veïnes que havien exigit el seu desmantellament, la infraestructura que depén del Ministeri d'Indústria continua en el mateix lloc. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit de nou al Ministeri el trasllat de l'estació, i ha qualificat d'«intolerable el que està passant amb aquest assumpte».

L'explosió de la subestació va afectar diverses vivendes de l'entorn, a més dels talls en el servei elèctric que van patir al voltant de 50.000 vivendes. I, el més destacable, va posar de nou sobre la taula els dubtes "més que raonables" sobre la idoneïtat de la seua ubicació, pròxima a una zona habitada. En l'onzé aniversari del succés, l'alcalde ha expressat davant els periodistes el seu descontentament amb la situació actual, i ha exigit el seu "trasllat immediat".

Al final de la reunió que ha mantingut amb una delegació del Congrés Internacional Longevity Work Fòrum, que se celebrarà a València la pròxima tardor, Ribó ha respost a les preguntes dels periodistes referides a això. «És un assumpte que a València tots hauríem de tindre clar, encara que sembla que hi ha alguna instància que no: el Ministeri d'Indústria, ja que va descatalogar eixe trasllat», ha lamentat l'alcalde.

Ribó ha recordat que, en el seu moment, fins i tot se sabia el lloc al qual s'anava a traslladar, «un espai darrere del Cementeri General, en un lloc que, en principi, no implica cap problema». «Però el que semblava estar clar, en un moment donat les obres previstes van desaparéixer de la programació del Ministeri», ha denunciat l'alcalde, qui ha recordat que des del Govern Local s'ha «exigit reiteradament el compliment del previst». Joan Ribó ha demanat que el Ministeri d'Indústria mire per les persones i no pels interessos empresarials.

Després que es produïra l'explosió, l'any 2007, el ple de l'Ajuntament va decretar per unanimitat el tancament de la subestació i el seu trasllat a uns terrenys en el nou llit del Túria. En 2009, el Jutjat del Contenciós-Administratiu de València va anul·lar la llicència d'activitat «innòcua» de què disposava l'activitat per considerar-la «una activitat perillosa». I en 2015, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) va ratificar el dictamen i va anul·lar definitivament la llicència en considerar que es tracta d'una activitat «perillosa per risc d'incendi». L'Ajuntament va habilitar uns terrenys al costat del Cementeri General per a traslladar la subestació de forma soterrada, però al cap de poc temps, el projecte va desaparéixer del Pla Energètic Nacional del Ministeri d'Indústria.

LA CIUTAT ESPORTIVA DEL LLEVANT

Els periodistes han preguntat també a l'alcalde pel projecte de la Ciutat Esportiva del Llevant, que es preveu adequar a Natzaret, després de l'acord aconseguit entre l'Ajuntament i el club. L'alcalde ha assegurat que «tant la Ciutat Esportiva del Llevant Unió Esportiva (si l'entitat fóra guanyadora de la licitació pública) com el Parc de Desembocadura milloraran rotundament un barri que ha estat molt castigat per la seua proximitat al Port. I aquest projecte li donarà vida, serà una transició verda i natural entre el barri i el Port, que portarà cada dia al barri centenars d'esportistes i de xiquets i xiquetes, la qual cosa dinamitzarà molt Natzaret».

Ribó ha assegurat que la negociació ha sigut complexa i densa «i al final hem aconseguit un acord raonable: es podria traslladar tot el que estava a Bunyol, i també començar a treballar en el projecte per al parc en la zona final del llit del riu: és una bona notícia».

Destacats