Ribó envia una carta al veïnat informant de les iniciatives municipals per reduir la factura de la llum

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

Les mesures fiscals vinculades als sistemes de captació d'energia solar, els estalvis derivats de l'assessorament de l'Oficina de l'Energia i la modificació de l'ordenança per facilitar la instal·lació de plaques solars són els eixos de la carta que l'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, han enviat a la ciutadania per informar-la directament de les mesures i beneficis que els poden resultar d'interés "en un context preocupant d'escalada dels preus de l'energia".

En la missiva, l'alcalde afirma que "ens preocupa com afecta el dia a dia dels veïns i veïnes de València la pujada constant del preu de la llum i el gas i, per això, hem fomentat tot un seguit de mesures que entenem que poden ajudar molt les famílies i els negocis i ara, quan tot suposa perjuís per a les butxaques de la gent, és el moment perfecte per incidir en la comunicació de totes eixes iniciatives".

Ribó també recorda en la comunicació, que ha començat per un primer enviament via electrònica a associacions veïnals i entitats dels barris i pobles de València, que el govern de la ciutat està "plenament compromés amb l'objectiu de reduir les emissions de diòxid de carboni", motiu pel qual València ja ha presentat la seua candidatura per tal de ser una de les cent primeres ciutats europees climàticament neutres en 2030.

Ribó afirma que estes iniciatives són "una oportunitat per a millorar les condicions de vida i la salut dels valencians i valencianes" i s'ha mostrat orgullós perquè València estiga situant-se en els darrers anys com a "referent europeu en la lluita contra el canvi climàtic i en la consecució d'un nou model energètic sostenible, que garantisca el dret a l'energia i que afavorisca el benestar de la ciutadania".

Per la seua banda, el regidor Alejandro Ramon defensa en la comunicació, que també arribarà per correu postal als domicilis del veïnat de València, "la utilització d'energies renovables perquè, a més de constituir un benefici col·lectiu pel seu impacte mediambiental favorable, també representa un avantatge individual indubtable per la reducció en els costos de la factura energètica".

Bonificacions de l'IBI i l'ICIO per a instal·lacions fotovoltaiques

La primera de les qüestions que s'aborda en la missiva és la referent a les mesures fiscals per a afavorir la instal·lació de sistemes d'aprofitament de l'energia solar. En eixe sentit, els edificis que hagen instal·lat, sense estar obligats per llei, sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar podran optar a la bonificació de l'IBI en un 50% per a edificis d'ús residencial i del 25% en cas d'edificis d'usos cadastrals diferents del residencial. A més, també s'aplica una bonificació del 95 % de l'ICIO en les obres d'aprofitament d'energia solar per a l'autoconsum.

D'altra banda, hi ha hagut una modificació de l'ordenança municipal de captació solar per a facilitar l'ús i la tramitació d'aquesta font d'energia als particulars, no només en l'obtenció d'aigua calenta sanitària, sinó també per a l'autoconsum d'energia elèctrica amb plaques solars.

L'Oficina de l'Energia aconsegueix estalvis en les factures

Un altre punt important entre les mesures impulsades durant aquest mandat és el de la creació i consolidació de l'Oficina de l'Energia, un equipament públic que en 2021 quasi va duplicar la xifra de persones assessorades gratuïtament i els va aconseguir un estalvi mitjà en les seues factures de llum d'un 28,7% i de fins a un 36,34% en el cas de les factures de gas.

"Mentre totes les notícies referides a l'energia semblen ser molt perjudicials per a les butxaques dels veïns i les veïnes, a València podem presumir d'una ferramenta que ens ajuda a estalviar molts diners, tant a les famílies com als negocis, motiu pel qual convidem a utilitzar el servici públic gratuït que oferim amb aquesta Oficina de l'Energia i reiterem el nostre compromís per ampliar-la, atesos els grans resultats que està tenint", ha destacat Ribó.

Destacats