València tanca el pressupost de 2021 amb un saldo positiu de vora 80 milions d'euros, que servirà per a accelerar la recuperació econòmica

Ribó: "En molt pocs anys hem passat de ser un ajuntament endeutat fins a les orelles a un dels més solvents d'Espanya"

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en la presentació del Pressupost municipal 2022
L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en la presentació del Pressupost municipal 2022

L'Ajuntament compta amb prop de 80 milions d'euros de romanents de tresoreria per a despeses generals després de liquidar el pressupost de 2021. Aquest saldo positiu "permetrà afrontar la recuperació econòmica", a més de "la realització d'inversions i l'adquisició d'immobles", segons ha assenyalat l'alcalde, Joan Ribó. "En molt pocs anys hem passat de ser un ajuntament endeutat fins a les orelles a ser un dels més solvents d'Espanya", ha remarcat el màxim responsable de la ciutat. Per la seua part, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha recordat que "hem estat el consistori que més recursos ha mobilitzat per parar el colp de la pandèmia i també anem a ser el que més en mobilitze per impulsar la reactivació econòmica".

L'alcalde ha informat aquest divendres del "superàvit" de 79,5 milions d'euros amb què s'ha tancat el pressupost municipal de l'any passat i que s'emprarà per a fer front als reptes de la recuperació econòmica postpandèmia. Joan Ribó ha ressaltat que l'Ajuntament "ha superat la intervenció estatal" a causa de l'endeutament, i actualment és "un dels ajuntaments més solvents d'Espanya, que paga molt ràpidament els seus proveïdors".

El regidor Borja Sanjuán també s'ha pronunciat en eixe sentit. "La liquidació del pressupost de l'Ajuntament de València presenta un saldo molt positiu", de manera que "ara anem a comptar amb prop de 80 milions d'euros de romanent, que hem d'utilitzar per ajudar a la reactivació econòmica i transformar els sectors productius de la ciutat". L'objectiu, ha assenyalat el titular d'Hisenda, és aconseguir que "l'endemà de la pandèmia siga millor que el dia d'abans".

Evolució del deute

L'alcalde ha recordat que en 2015 "vam heretar en l'Ajuntament un deute de 784,6 milions d'euros, el 105,6% del pressupost municipal, dels quals 177 milions eren pel pagament a proveïdors". En 2018, ha prosseguit l'alcalde, "vam aconseguir eixir del pla d'ajust a causa de la pèssima gestió del govern anterior quatre anys abans d'allò previst". Amb "el govern progressista", el deute es va reduir fins a arribar en desembre de 2019 als 370,8 milions d'euros, el 44,5% dels comptes municipals.

Pel que fa a l'any 2021, ha insistit Joan Ribó, s'ha conclòs amb un deute de 297 milions d'euros, és a dir, un 35,5% del pressupost, i està previst que se situe per sota del 30% a finals de 2022. "Hem reduït en dos terços el deute municipal", ha apuntat el màxim responsable municipal.

Destacats